Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
история экзамен.docx
Скачиваний:
473
Добавлен:
05.01.2017
Размер:
128.69 Кб
Скачать
  1. Проголошення державної незалежності України 24 серпня 1991р.

24 серпня 1991 р. на позачерговій сесії Верховної Ради Укр. був прийнятий Акт проголошення незалежності Укр. виходячи с положень Декларації про державний суверенітет Укр., В.Р. проголосила незалежність Укр. на території Укр. відтепер діяли лише її Конституція і закони. Це означало, що Укр. виходить зі складу СРСР, на карті світу з'являється нова держава. Постанова припускала проведення референдуму, що мав підтвердити Акт проголошення незалежності. Референдум мав відбутися 1 грудня 1991. на референдумі понад 90% виборців підтримали прийняття Акта. У той же день відбулися вибори президента, на яких переміг Л.М.Кравчук. відтепер Укр. остаточно зробила свій вибір на користь незалежності.Виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла була над Україною в зв'язку з державним переворотом в СРСР 19 серпня 1991 року, продовжуючи тисячолітню традицію державотворення вУкраїні, виходячи з права на самовизначення, передбаченого Статутом OOH та іншими міжнародно-правовими документами, здійснюючи Декларацію про Державний суверенітет України,Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки урочисто проголошує незалежність України та створення самостійної Української держави -- України.Територія України є неподільною і недоторканою.Віднині на території України мають чинність винятково Конституція і закони України.Цей акт набирає чинності з моменту його схвалення.Верховна Рада України.Постанова Верховної Ради Української PCP про проголошення незалежності УкраїниВерховна Рада Української Радянської Соціалістичноі Республіки постановляє:Проголосити 24 серпня 1991 року Україну незалежною демократичною державою. З моменту проголошення незалежності чинними на території України є тільки її Конституція, закони, постанови уряду та інші акти Законодавства республіки.1 грудня 1991 року провести республіканський референдум й підтвердження акту проголошення незалежності.Голова Верховної Ради Української PCP Л. Кравчук22 серпня 1991 року, м. Київ.Постанова Верховної Ради України про військові формування в Україні

Верховна Рада України ПОСТАНОВЛЯЄ:1. Підпорядкувати всі військові формування, дислоковані на території республіки, Верховній Раді України.2. Утворити Міністерство оборони України.

  1. Незалежна Україна у 90-ті роки хх ст. – на поч. Ххі ст.: соціально-економічний розвиток

З розпадом СРСР і отриманням незалежності на шлях самостійного як політичного, так і економічного розвитку вийшла одна з найбільших колишніх радянських республік — Україна. За виробничим потенціалом і чисельністю населення Україна — друга після Росії держава СНД. На початку 90-х років її населення становило 52 млн осіб, що дорівнювало близько 18% загальної чисельності населення колишнього СРСР. У 1989 р. в Україні було вироблено понад 16% загальносоюзного національного доходу.

У результаті панування командно-адміністративної системи управління економікою Україна, як і інші колишні радянські республіки, опинилася в стані глибокої економічної кризи. Катастрофічна ситуація в народному господарстві була обумовлена такими факторами:

  • загальним одержавленням, що призвело до деградації відносин власності й ліквідації нормальних господарських стимулів;

  • деформованою структурою виробництва зі значною мірою мілітаризації;

  • викривленням мотивації праці, пануванням соціального утриманства;

  • гонитвою за високими темпами зростання радянської економіки.

Немічною і деформованою у господарському відношенні виявилася Україна в переддень незалежності.

Останнє десятиріччя ХХ століття для України можна назвати роками економічної трансформації — складного соціально-економічного явища, в якому дуже важко виявити чіткі й недвозначні причинно-наслідкові зв’язки між окремими явищами, діями окремих економічних суб’єктів та їх наслідками. Суть соціально-економічних перетворень у цілому зводиться до того, щоб змінити існуючу економічну систему і забезпечити економічне зростання.Важливе місце в економічній структурі України займає агропромисловий комплекс. У ході економічних змін у країні створюються певні законодавчі засади, хоча й не зовсім досконалі, для ліквідації державної монополії власності на землю і становлення її різноманітних форм, серед яких передбачалось поширення приватної власності в різноманітних її формах: індивідуальної (сімейної), групової, колективно-пайової. У березні 1992 р. Верховна Рада України прийняла постанову «Про прискорення земельної реформи та приватизацію землі». Протягом 1992 р. паювання або акціонування провели близько 4 тис. колгоспів. На початку 1995 р. змінився статус 8,8 тис. колгоспів (94% загальної кількості). З них паювання майна здійснили 8,3 тис. господарств. В Україні практично завершено приватизацію майна колективних господарств шляхом його поділу на паї, з наданням їх власникам — членам колективних господарств — права на вилучення своїх паїв, а також на їх передачу в спадок і продаж. Однак право реалізації паїв використовується ще досить рідко.