Скачиваний:
115
Добавлен:
27.01.2017
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Контрольні питання

1. Як розрахувати дебіт свердловин в пласті, якщо вони в перерізах мають еліптичні форми?

2. Чим фізично можна пояснити, що дебіт похилої свердловини в гранично анізотропному пласті є більшим від дебіту вертикальної свердловини?

3. Як доцільно розміщати похилу свердловину в гранично анізотропному пласті, щоб отримати найбільший дебіт і не створити умов для передчасного обводнення її?

4. Чому двовибійна свердловина не дає збільшення дебіту вдвоє порівняно з одною похилою свердловиною? Скільки додаткових стовбурів доцільно бурити у багатовибійній свердловині?

5. Поясніть принцип розрахунку дебіту багатовибійної свердловини в разі порушення закону Дарсі.

6. Поясніть принцип виведення формули дебіту свердловини, довільно орієнтованої в однорідному горизонтальному пласті.

7. У чому полягає суть методу фрагментів у підземній гідрогазомеханіці? Назвіть приклади його застосування в цьому та інших розділах.

8. Поясніть метод ізотропізуючої деформації простору щодо врахування анізотропії пласта за проникністю, записавши необхідні формули.

9. Як необхідно розмістити горизонтальну свердловину чи галерею в просторово анізотропному пласті, щоб дебіт був найбільший?

10. Зведіть диференціальне рівняння усталеної фільтрації нестисливої рідини в просторово анізотропному за проникністю пласті до рівняння Лапласа в канонічній формі.

11. Поясніть принцип врахування просторового розміщення галереї відносно головних осей тензора проникності під час розрахунку її дебіту в анізотропному пласті.

12. Поясніть принципи аналітичного розв’язування задач інтерференції горизонтальної (чи горизонтальних) і вертикальних свердловин. Як врахувати при цьому просторову анізотропію пласта за проникністю?

Соседние файлы в папке 2003_Бойко В.С._Пiдземна_гiдрогазомеханiка (Пiдручник)