Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОНД_Кловак.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.21 Mб
Скачать

Тема 6: загальна характеристика методів педагогічного дослідження

Зміст теми:

  1. Поняття про метод і методику педагогічного дослідження.

  2. Педагогічне спостереження.

  3. Соціологічні методи дослідження.

  4. Тестування.

  5. Методи вивчення продуктів діяльності.

  6. Вивчення біографії та складання характеристики.

  7. Теоретичні методи дослідження.

6.1. Поняття про метод і методику педагогічного дослідження

Поняття "метод" (грец. ,,теІпос!о8') використовувалося у стародавньому світі як синонім до виразів "шлях дослідження, спосіб пізнання".

Методами педагогічного дослідження називають сукупність прийомів і операцій, спрямованих на вивчення педагогічних явищ і вирішення різноманітних науково-педагогічних проблем. Формуючись як теоретичний результат минулого дослідження, метод е початковим пунктом і умовою наступних досліджень. Іншими словами, мепнн) дослідження - це спосіб застосування старого знання для отримання нового знання. Будь-яке дослідження потребує чітких методів, що дають однозначний результат. Отже, метод є засобом здобування наукових фактів.)

Щоб мати різнобічні відомості про розвиток особистості, колективу чи іншого об'єкту навчання й виховання підбирають оптимальний комплекс методів - методику дослідження.

Методика дослідження це певна ретельно узгоджена

послідовність здійснюваних пізнавальних і перетворювальних дій, операцій і впливів, спрямованих на вирішення дослідницьких завдань.

Варто відмітити, що поняття "методика дослідження" та "методи дослідження" не є тотожними. Методика дослідження - це своєрідна програма, загальний план дослідження як результат усебічної попередньої розробки тієї чи іншої теми, що стосується вивчення певної проблеми. Методи дослідження - це способи отримання тих чи інших даних, наприклад: метод опитування, педагогічне спостереження тощо.

Розробити методику дослідження означає: по-перше - визначити гему дослідження та її конкретні завдання; по-друге - відповідно до них, намітити план дослідницької роботи зі способами її проведення: і,

95

нарешті - створити належні організаційні та матеріальні умови дл реалізації наміченого плану. Таким чином, методи дослідження однією зі складових розробленої методики дослідження.

Для досліджень окремих педагогічних явищ підбирают: оптимальний комплекс методів, враховуючи при цьому такі вимоги:

а) застосувати таке поєднання методів, яке дозволяє отримат, різнобічні відомості про розвиток особистості, колективу або іншоп об'єкту виховання чи навчання;

б) використовувані методи повинні забезпечити одночасн вивчення діяльності, кола спілкування та інформованості особистості;

в) методи мають відображати динаміку розвитку певних особистісних рис протягом певного проміжку часу з урахуванням віку досліджуваного;

г) важливо використовувати такі методи, які дозволяють отримати відомості про учня з якнайбільшого числа джерел і від найбільш поінформованих осіб, тобто тих, що перебувають із ним у постійному спілкуванні чи в спільній діяльності;

ґ) методи мають пропонувати схему аналізу не тільки перебігу процесу та його результатів, а й умов, у яких він функціонує.

[.Зважаючи на те, що кожне наукове дослідження може проводитися на емпіричному (коли здійснюється процес накопичення фактів) і теоретичному (на якому здійснюється узагальнення знань) рівнях, загальні методи дослідження умовно поділяють на три групи:

методи емпіричного дослідження (спостереження, порівняння, вимірювання, експеримент);

методи теоретичного дослідження (ідеалізація, формалізація, логічні й історичні методи);

методи, що мазнуть бути застосовані на емпіричному й теоретичному рівнях (абстрагування, аналіз і синтез, індукція й дедукція, моделювання).

Крім зазначених методів дослідження виділяються ще й окремі, тобто такі, що використовуються лише в конкретних науках. Зокрема, у педагогіці це: вивчення й аналіз педагогічного досвіду, рейтинг, метод узагальнених характеристик тощо.