Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОНД_Кловак.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.21 Mб
Скачать

9.2. Об'єкти педагогічної діагностики

Об'єктом педагогічної діагностики у школі є особистість школяра. Об'єкт повинен бути розглянутий таким чином, щоб інформація про нього дозволила визначити рівень розвитку особистості саме в таких показниках, які потрібні педагогу.

Сьогодні уявлення про особистість конкретизовані в її моделі. Основу такої моделі визначає складна і багатопланова структура особистості, описана у працях Б.Ананьєва, К.Платонова, А.Щербакова та ін. Найдокладніше модель особистості схарактеризована К.Платоновим, який обгрунтував психологічну концепцію динамічної структури особистості, виділивши в ній чотири підструктури [21, 46].

1-а підструктура особистості об'єднує спрямованість і настанови особистості, які виявляються в її моральних рисах. Спрямованість особистості, своєю чергою, включає такі форми: захоплення, бажання, інтереси, ідеали, нахили, світогляд, переконання. У цих формах спрямованості особистості виявляються і ставлення, і моральні якості, і різні форми потреб. Вивчення цієї підструктури вимагає аналізу соціально-психологічного рівня.

2-а підструктура особистості об'єднує знання, навички, вміння та звички, набуті як особистий досвід під час навчання, але вже з помітним впливом біологічних і генетичне зумовлених рис особистості. Ця підструктура називається досвідом, активність якого виявляється через вольові навички й вимагає психолого-педагогічного рівня вивчення.

3-я підструктура об'єднує індивідуальні особливості окремих психологічних процесів або психічних функцій: пам'яті, ем. відчуттів, мислення, сприймання, почуттів, волі. Вона формується тренуванням і вивчається на індивідуальному психологічному рівні.

4-а підструктура об'єднує риси темпераменту чи типологічні риси особистості. Сюди ж належать статеві та вікові особливості (ознаки) та можливі патологічні зміни. Ця підструктура характеризується інтенсивністю нервових процесів, а вивчається на психологічному рівні.

Зазначені підструктури поєднують усі відомі риси особистості, а їх взаємодія утворює ієрархію підструктур особистості та її рис.

Які ж знання про особистість повинен мати педагог, щоб розуміти процес її функціонування та певною мірою впливати на неї? Для вчителя найважливішими об'єктами педагогічної діагностики мають бути: рівень розвитку соціальних рис (моральні, естетичні, трудові, правові та інші риси), рівень фізичного розвитку та профорієнтаційна спрямованість школяр, (для вирішення профорієнтаційних завдань).

149

Три виділені об'єкти, крім особистості школяра, характеризують ще й результативність діяльності педагога. Однак педагогічна діагностика враховує ще й інші не менш важливі фактори впливу на формування особистості школяра. Тому наступними обов'язковими об'єктами педагогічної діагностики повинні бути: загальний стан навчального процесу в класі; виховні можливості класного колективу та виховний потенціал сім'ї школяра, які є суттєвими для розвитку особистості та на які вчитель може впливати разом із педагогічним колективом.

Таким чином, об'єкти педагогічної діагностики у школі поділяються на дві групи: об'єкти, пов'язані з вивченням власне особистості школяра, і об'єкти - основні джерела впливу на почуття, свідомість і поведінку учнів.