Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
all_for_lectures.DOC
Скачиваний:
60
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
1.25 Mб
Скачать

3. Методи вибору стратегії в умовах нестабільної економіки

В умовах дестабілізації економіки матриця БКГ не може бути використана, тому постає питання - чим її замінити? Сучасна еконо­мічна наука дає на нього відповідь, пропонуючи цілий набір варіантів вибору стратегії розвитку підприємства на основі інших моделей.

1. Вибір стратегії на основі вивчення еле­ментів стратегії

Виділяються 9 елементів стратегії і їх ком­бінація дає уяву про те, наскільки підприємство вдало концентрує та використовує свої ресурси. Дамо їх перелік та стислу характеристику:

  1. Конкурентні переваги формулюються чітко з визначенням цінових та нецінових чинників.

  2. Культура і компетентність управління визначається такими чинниками, як ставлення до підприємницького ризику, до проблеми якості, прагнення вести справу на професійному рівні, ставлення до персоналу підприємства та покупців, до роботи, успіхів і невдач.

  3. Ринки визначаються географічними чинниками та особливос­тями застосування продукції.

  4. Ресурси включають в себе інвестиції та поточні витрати.

  5. Програми розвитку пов'язують з діловою активністю і, зокре­ма, з інвестиційною політикою.

  6. Продукція повинна відповідати структурі запитів споживачів.

  7. Організація справи характеризується способом поділу підпри­ємства на підрозділи.

  8. Структурні зміни — придбання або продаж підприємств.

2. Крива досвіду

Відомо, що при подвоєнні обсягу виробництва витрати на будь-яку операцію у виробничому процесі можуть бути знижені на 20%. Отже, досягається економія за рахунок масштабів вироб­ництва. Збільшення частки підприємства-на ринку дозволяє скорочу­вати витрати, внаслідок чого зростає норма прибутку і конкурентос­проможність.

3. Лоцман

Суть методу полягає в тому, щоб прагнути і вміти пристосовува­ти свої дії до вимог покупців. Метод передбачає детальне і послідовне обговорення на різних рівнях таких основних проблем:

- існуюче положення; - стратегія; - довгострокові цілі;

- короткострокові цілі; - аналіз; - кадровий потенціал;

- плани розвитку; - звітність; - організація справи.

Цей метод розроблено у Швеції в 1980 p. і його використання може бути корисним для вітчизняних підприємств через те, що він у більшій мірі відповідає традиціям наших підприємств, які звикли до ко­лективних обговорень і групового ухвалення рішень.

4. Модель МакКінсі "7с"

Ця модель включає сім основних факторів, які мають найважливіше значення для розвитку підприємства:

  • стратегія;

  • навички;

  • загальновизнані цінності;

  • структура;

  • система;

  • кадри;

  • стиль.

Вибір стратегії може ґрунтуватись також на різновидах матриці БКГ, коли вони будуються на основі різних показників, які вважаються найбільш важливими у дослідженні.

Такі матриці можуть розроблятись на підставі обсягу запасів і обсягу продажу, витрат на виробництво і доходу, обсягу продажу і чис­того прибутку та ін. У кожному з цих випадків ми отримаємо двомірну матрицю, яка буде характеризувати одну з важливих сторін діяльності підприємства. Очевидно, що чим більший обсяг досліджень буде вико­нано, тим точніше буде визначена стратегія розвитку виробництва. Слід зазначити, що матриці типу БКГ розміром 2х2 дають висновки дуже ка­тегоричні, в той час коли реальні процеси господарського життя наба­гато складніші. Тому доцільно вивчати конкурентні позиції і здійснювати розробку стратегії на основі матриць розміром 3х3, 4х4, 5х5 та інших.