Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
all_for_lectures.DOC
Скачиваний:
60
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
1.25 Mб
Скачать

4. Зв’язок функції контролю з контролінгом та аудитом

Хоча термін "контролінг" співзвучний до слова "контроль", проте їх функції та форми різні. Зміст контролінгу як науки пов'язаний з управлінням, регулюванням діяльності не ливде підприємства, але й, в широкому розумінні, бізнесу взагалі. Контролінг — це система управління процесом досягнення кінцевої мети підприємства та результатів його діяльності, як система управління прибутком підприємства.

Контролінг виник внаслідок того, що з плином часу різко збільшується обсяг інформації, яка надходить не лише з внутрішнього середовища (виробництво), але й з зовнішнього, у вигляді даних про конкурентів, соціально-економічних досліджень, змін у податковій по­літиці держави, вивчення ринкового середовища та ін. Для системати­зації цієї інформації необхідно було створити систему, яка б дозволила класифікувати та розподілити цю інформацію по тих структурних підрозділах організації, де вона необхідна.

Термін "контролінг" вперше був використаний у США, він охо­плював сукупність завдань у сфері обліку та теорії фінансів. Потім контролінг отримав ширше тлумачення, до нього увійшли також ок­ремі питання фінансового контролю і оптимального використання фінансових ресурсів.

Різниця між термінами "контроль" і "контролінг" полягає у то­му, що контроль спрямований у минуле і зорієнтований на виявлення помилок, відхилень, на пошук винних; а контролінг — у майбутнє, прагне так керувати процесами поточного аналізу і регулювати пла­нові і фактичні показники, щоб виключити помилки та відхилення.

Метою контролінгу є розробка економічних показників ефек­тивності використання об'єктів управління, відстеження цих показни­ків та забезпечення інформацією усіх зацікавлених осіб щодо викорис­тання ресурсів у процесі постачання, виробництва і збуту продукції.

Контролінг є синтетичною дисципліною, яка на основі менедж­менту, маркетингу, бухгалтерського обліку, аналізу господарської діяльності, систем контролю забезпечує спостереження, оцінку та ко­ригування економічних процесів, що відбуваються на підприємстві.

Об'єктами контролінгу є:

І. Господарські процеси (постачання, виробництво, збут);

II. Ресурси підприємства (матеріальні ресурси, засоби виробництва, жива праця);

III. Економічна ефективність (собівартість, прибуток, фінансовий стан підприємства).

Для кожного з об'єктів контролінгу розробляється набір тих да­них, за допомогою яких визначається ефективність здійснення госпо­дарських процесів і використання ресурсів підприємства.

Основними функціями контролінгу є нормування та визначення еластичності витрат, ціноутворення, вміння передбачити господарську і комерційну ситуацію, розробка заходів на підставі інформації про відхилення.

Особливе значення має сервісна функція контролінгу — забезпе­чення апарату управління інформацією, необхідною для прийняття рішень, і координація завдань різних рівнів управління для досягнення загальної мети підприємства.

Аудит — це системний процес отримання і оцінки об'єктивних даних про економічні дії та процеси, що відбуваються на підприємстві, їх відповідність певному критерію та доведення наслідків перевірки до зацікавлених користу­вачів.

Для ухвалення рішень про придбання і продаж цінних паперів, видачу позик, укладання договорів необхідна достовірна інформація, яка ґрунтується на фінансовій звітності. Крім того, операції орга­нізації, ділові стосунки з іншими фірмами досить різноманітні і складні, тому інформацію про них можуть дати лише спеціалісти — бухгалтери і аудитори.

Як правило, користувачі фінансової інформації не мають досту­пу до облікових записів компанії і відповідного досвіду, тому їм необ­хідно запрошувати для підтвердження реальності балансу аудиторів.

Наслідки прийнятих користувачами інформації рішень про фінансовий стан компанії можуть бути настільки важливими, що дос­товірність і повнота даних е абсолютно необхідними, тому свідчення аудитора щодо фінансової звітності знімають ризик прийняття непра­вильних рішень і можливих збитків.

Аудит визначається як процес зменшення до прийнятного рівня інформаційного ризику для користувачів фінансових звітів та іншої інформації стосовно фінансового-господарської діяльності підприємства. Аудитор повинен підтвердити або заперечити досто­вірність фінансової звітності, яка публікується. Це дозволяє користу­вачам розраховувати на те, що інформаційний ризик незначний. Зни­ження ризику появи неточних даних у фінансових звітах є одним з ос­новних завдань аудиту.

Аудит розподіляється на три види:

  • аудит фінансових звітів;

  • аудит на відповідність вимогам;

  • аудит господарської діяльності.

Аудит фінансових звітів означає перевірку звітів суб'єкта з метою перевірки правильності їх складання відповідно до визначених критеріїв та загальновизнаних правил ведення бухгалтерського обліку. Результати аудиту фінансових звітів розсилаються широкому загалові користувачів - власникам акцій, кредиторам, органам державного ре­гулювання, банкам, інвесторам та іншим зацікавленим особам.

Суть аудиту на відповідність вимогам полягає в тому, що при цьому здійснюється перевірка окремих видів робіт або госпо­дарської діяльності суб'єкта з метою визначення їх відповідності до встановлених законів, правил, процедур.

Аудит господарської діяльності полягає в систематичному аналізі господарської діяльності з певною метою. Цей вид аудиту можна назвати аудитом ефективності роботи або адміністративним контролем. Аудитор всебічно аналізує окремі види діяльності підприємства - виробництва, маркетингу, обробки даних як в цілому по фірмі, так і в розрізі окремих філій, відділів, секторів.

Завданням аудиту господарської діяльності є:

  • оцінка ефективності діяльності (зіставлення фактичних даних з програмами, стандартами, прогнозами);

  • виявлення можливостей поліпшення діяльності (можливість скорочення витрат на виробництво, підвищення продуктивності праці, підвищення економічної ефективності використання ресурсів та інше);

  • надання рекомендацій для поліпшення діяльності фірми.

Проведення аудиту господарської діяльності може здійсню­ватися з ініціативи дирекції або на вимогу третьої сторони.

Враховуючи важливість аудиторського висновку щодо досто­вірності фінансового звіту, довіри користувачів до висновку аудитора та прийняття рішень на його підставі, до аудитора ставляться високі вимоги як професійного характеру (компетенція, кваліфікація), так і етичні. Аудитор виступає гарантом достовірності даних, які офіційно оприлюднюються для широкого кола споживачів, тому аудитор пови­нен бути висококомпетентним, знати методологію обліку, права, фінансів, аналізу. Обов'язкова умова — наявність правового статусу да дозволу на перевірку.

Отже, аудит можна охарактеризувати як один із видів незалеж­ного від державних структур контролю, який підтверджує реальність оприлюдненої фінансової звітності фірм, підвищує рівень довіри до неї та знижує ризик у прийнятті управлінських рішень.

В Україні діє закон про аудиторську діяльність, створена Ауди­торська палата, яка розглядає стандарти з аудиту, здійснює сер­тифікацію спеціалістів-з аудиту та видає ліцензії на право здійснення аудиторської діяльності окремими особами та фірмами.

Контрольні завдання та запитання:

  1. Яке місце займає контроль в організації, де Ви (знайомі) працюєте?

  2. Якого специфічного змісту набувай термін контроль у менеджменті?

  3. Яка роль функції контролю в сучасних організаціях?

  4. Що є метою та які завдання контролю в організації, де Ви (знайомі) працюєте?

  5. Що (хто) є об’єктом та предметом контролю в організації, де Ви (знайомі) працюєте?

  6. Які різновиди контролю присутні в організації, де Ви (знайомі) працюєте?

  7. Що (хто) є суб’єктом контролю в організації, де Ви (знайомі) працюєте?

  8. Чи може сучасна організація обійтись без управлінської функції контролю? Відповідь обґрунтуйте.

  9. Наведіть приклади та опишіть такі різновиди контролю, як: попередній, поточний та заключний.

  10. Наведіть приклади та опишіть такі різновиди контролю, як: стаціонарний та літучий.

  11. Наведіть приклади та опишіть такі різновиди контролю, як: одиничний та множинний.

  12. Наведіть приклади та опишіть такі різновиди контролю, як: одно- та багатофункціональний.

  13. Наведіть приклади та опишіть такі різновиди контролю, як: внутрішній та зовнішній.

  14. Наведіть приклади та опишіть такі різновиди контролю, як: лінійний, функціональний операційний.

  15. Наведіть приклади та опишіть такі різновиди контролю, як: направляючи та фільтруючий

  16. Наведіть приклад та опишіть процедуру процесу контролю, що використовується в організації, де Ви (знайомі) працюєте.

  17. Чим відрізняється контроль і контролінг?

  18. Яку роль виконує контролінг в організаціях?

  19. Як пов’язане поняття аудиту з функцією контролю?

  20. Які різновиди аудиту використовуються в організації, де Ви (знайомі) працюєте?