Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
all_for_lectures.DOC
Скачиваний:
60
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Тема 2 еволюція теорії та практики менеджменту

План лекції

  1. Історичний розвиток передумов сучасного менеджменту

  2. Школа наукового управління

  3. Адміністративна (класична) школа

  4. Школа людських стосунків та поведінських наук

  5. Кількісна школа

  6. Порівняльна характеристика японської та американської моделей менеджменту

1. Вступ до історичного підходу та розвиток передумов сучасного менеджменту

Впродовж однієї лекції можна лише стисло охарактеризувати основні етапи та досягнення у процесі розвитку науки управління. Тим, хто вивчає менеджмент є корисним ознайомитися з його еволюцією більш докладно, оскільки:

  1. навіть обмежені відомості можуть допомогти оцінити чисельні ідеї та підходи у розвитку управління;

  2. знайомство з історією управлінської думки дозволяє глибше усвідомити сутність категорії «менеджмент».

Хоча організації як форма об’єднання людей для досягнення спільної мети існують не одне тисячоліття, але до середини 19 століття практично ніхто не замислювався над тим, як управляти нею системно. Ідея про те, що організацією можна управляти на науковій основі почала формуватися саме у середині 19 століття. Причиною тому були зміни, які внесла промислова революція у виробничий процес та середовище функціонування організацій.

Остаточно ідея управління як наукової дисципліни, професії та галузі досліджень сформувалася у США. Це пояснюється такими обставинами:

  1. досягнення успіхів у бізнесі в США визначалося компетентністю та здібностями будь-якого громадянина, незалежно від його походження, національності, статусу тощо;

  2. підтримка урядом США системи освіти сприяла зростанню кількості людей, здатних виконувати різні ролі в бізнесі, в тому числі й в управлінні;

  3. незначне регулювання бізнесу з боку уряду США у ті роки дозволяло швидко збільшувати обсяги виробництва та сприяло виникненню великих компаній, управляти якими без формалізованих засобів було неможливо.

Більшість вчених вважає, що управління у своєму основному розумінні існувало з тих часів, коли людина за допомогою “батога та пряника” змусила іншу людину зробити що-небудь наперед визначене. Практика управління така ж давня, як існування людства. Навіть первісні люди жили організованими групами — примітивними формами організацій. Джерела сучасного менеджменту можна знайти навіть у діях Мойсея при виведенні ізраїльтянців з Єгипту, Олександра Македонського при управлінні військами, в трактатах мислителів Древного Китаю, зокрема в “трактаті про військове мистецтво” Сунь-Цзи. Стародавні вчені встановили важливі принципи організації, висловили основні ідеї, які є близькими до основ менеджменту.

Але у формі окремої науки “менеджмент” з’являється досить недавно — трохи більше ста років тому. Для науки це зовсім небагато.

На відміну від інших наук розвиток управлінської думки не був системою знань, які накопичувалися лише послідовно. Навпаки, на певних етапах (у наш час також) наука управління розвивалася і розвивається одразу за кількома відносно самостійним напрямкам (або, як кажуть, підходам до управління), кожний з яких концентрує увагу на різних аспектах менеджменту.