Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник для самостійного вивчення.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
1.34 Mб
Скачать
  1. Тестові завдання для перевірки знань

  1. Перевищення середньорічного народногосподарського результату від природоохоронних заходів над приведеними річними витратами на їх впровадження – це:

а) відвернений збиток;

б) чистий економічний ефект;

в) ресурсозберігаючий результат;

г) природоохоронний результат.

  1. Витрати на реалізацію природоохоронних заходів розраховуються за формулою:

а) В = С + К;

б) В = К + ЕнС;

в) В = Ен (С + К);

г) В = С + Ен К ,

де С – річні поточні витрати;

К – капіталовкладення.

  1. Економічний результат (повний економічний ефект) у сфері матеріального виробництва визначається як:

а) приріст обсягів чистої продукції або прибутку, зниження собівартості;

б) економія витрат на виробництво робіт і надання послуг;

в) скорочення витрат особистих коштів населення.

  1. Безвідхідна технологія – це:

а) технологія, що повністю виключає можливість утворення відходів виробництва та забруднення навколишнього середовища;

б) технологія, що забезпечує в межах людських потреб найраціональніше використання природних ресурсів, енергії та захист навколишнього середовища;

в) сукупність організаційних й управлінських заходів, проектних, науково-дослідних та технічних рішень, що забезпечують найраціональніше використання природних ресурсів, енергії та захист навколишнього середовища.

  1. Антропогенний ресурсний цикл – це:

а) кругообіг речовин та енергії в процесах, які відбуваються в атмосфері, гідросфері, літосфері та біосфері;

б) кругообіг окремих хімічних елементів (кисню, азоту, сірки, фосфору тощо) між атмосферою, гідросферою та літосферою;

в) кругообіг речовин і енергії, який утворюється внаслідок використання природних ресурсів в господарській діяльності людини.

  1. Визначте шляхи раціонального використання енергоресурсів:

а) реструктуризація енергоємних галузей промисловості;

б) використання нетрадиційних джерел енергії;

в) рециклінг відходів;

г) використання вторинних енергетичних ресурсів;

д) використання безвідходних технологій.

Література

6, 7, 11, 20, 21, 34, 38, 39, 40, 50, 51, 55, 57.

Тема 5. Світовий досвід і міжнародне співробітництво у сфері охорони навколишнього природного середовища

  1. Методичні вказівки

Проблема гармонізації відносин суспільства і природи, охорони навколишнього середовища набула глобального значення. Виникла потреба розробки ефективних міжнародних механізмів, які б забезпечували розумне використання ресурсів планети, їх охорону, сприяли збереженню екологічної рівноваги. Зверніть увагу на те, що необхідність здійснення міжнародного співробітництва для вирішення екологічних проблем пов’язана з такими моментами:

  1. природоохоронні проблеми не знають національних кордонів, що обумовлює існування явища транскордонного забруднення природного середовища країн певного регіону, пов’язаних шляхами пересування повітряних мас або транскордонними річками, що протікають по території цих країн;

  2. переважна більшість природних ресурсів розподілені дуже нерівномірно, тому без взаємовигідного обміну ними жодна країна світу не може нормально розвиватися;

  3. крім того, існують багатонаціональні та міжнародні природні ресурси.

Вирішення цих проблем можливе лише на базі міжнародного співробітництва, яке здійснюється на двосторонній і багатосторонній основах. Детально розгляньте основні напрямки міжнародного співробітництва у сфері природокористування та охорони навколишнього середовища, а також зверніть увагу на історію міжнародної екологічної співпраці. Визначте основні міжнародні угоди, які діють в екологічній сфері.

При цьому врахуйте досвід зарубіжних країн у сфері охорони довкілля. В економічно розвинених країнах механізм управління процесом природокористування сформувався на початку 70-х років ХХ ст. Відтоді ці країни досягли значних результатів у поліпшенні якості середовища, підвищенні середньої тривалості життя та скороченні дитячої смертності. У розвинених країнах характер і масштаби збереження навколишнього середовища обумовлені межами зіставлення інтересів навколишнього середовища з матеріальними інтересами системи господарювання. Екологічні вимоги, які виходять за межі цього, не реалізуються зовсім або реалізуються частково, що в кінцевому результаті стимулює природоохоронну політику і підвищує її ефективність. Детально розгляньте особливості екологічної політики Японії, Великобританії, Швеції, Франції, Німеччини, США, а також відмітьте позитивний і негативний досвід зарубіжних країн у галузі охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів. Зверніть увагу на економічні важелі управління природокористуванням.

Зважте на те, що Україна є учасником майже 100 міжнародних двосторонніх та багатосторонніх угод, пов’язаних з охороною навколишнього природного середовища та раціональним використанням природних ресурсів. У найближчі роки слід очікувати значного збільшення міжнародних зобов’язань України. Існує низка конвенцій, приєднання до яких (а також підписання нових) має велике політичне значення та значно посилить можливості галузі охорони довкілля, використання і відтворення природних ресурсів. Міжнародне співробітництво України відбувається за такими напрямками: співробітництво з міжнародними організаціями системи ООН; співробітництво на двосторонній основі в галузі охорони довкілля; участь у регіональних природоохоронних заходах; участь у міжнародних програмах ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Міжнародні договори, укладені та ратифіковані Україною, мають таку саму юридичну силу, як її національні закони. Ратифікація міжнародного договору відбувається шляхом ухвалення Верховною Радою України спеціального закону про ратифікацію. Основні міжнародні правові акти, які діють у сфері охорони довкілля, за участю України, наведені в Додатку Ж.

Зверніть увагу на роль міжнародних фінансових інститутів (Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР), Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Всесвітній банк (ВБ)), які визначають охорону навколишнього середовища у якості одного з головних завдань у своїй діяльності. Дайте стислу характеристику кожному.

ЄБРР став першим міжнародним фінансовим інститутом, що закріпив в своєму статуті такі пріоритетні напрямки діяльності: надання допомоги країнам при формуванні екологічної політики, в тому числі розробки ефективних правових та нормативних документів, а також створення організаційних умов і підготовки кадрів для забезпечення моніторингу та дотримання стандартів; сприяння застосуванню ринкових методів в управлінні національними екологічними програмами; заохочення розвитку в країнах ринку екологічних товарів та послуг, а також інвестицій в проекти із збереження та поліпшення навколишнього середовища; організація та підтримання спеціальних досліджень та програм з екологічної освіти населення, підприємців, банкірів тощо; здійснення екологічних процедур, пов’язаних із екологічною оцінкою, плануванням, управлінням, аудитом та моніторингом операцій та проектів банку.

Головними інструментами реалізації екологічної політики ЄБРР є такі: дослідження у сфері охорони навколишнього середовища; технічна допомога, спрямована на підтримку екологічних проектів та програм; кредити, гарантії, інвестиції, що забезпечують фінансування екологічних проектів.

З допомогою кредитно-інвестиційних інструментів ЄБРР сприяє реалізації екологічних проектів у країнах Центральної та Східної Європи.