Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник для самостійного вивчення.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
1.34 Mб
Скачать
  1. Термінологічний словник

МБРР – міжнародний банк реконструкції і розвитку. Членів – 178. Центр – Вашингтон. Мета: сприяння реконструкції і розвитку територій держав-учасниць шляхом заохочення капіталовкладень на виробничі цілі; заохочення приватних та іноземних інвестицій за допомогою надання гарантій або участі в позиках й інших інвестиціях приватних кредиторів; заохочення економічного і соціального прогресу в країнах, що розвиваються, за допомогою довгострокового фінансування проектів і програм розвитку.

МВФ – міжнародний валютний фонд. Мета: заохочення міжнародного співробітництва у сфері валютної політики; сприяння зростанню світової торгівлі; підтримання стабільності валют і упорядкування валютних відносин між державами-учасниками; надання при необхідності їм кредитів.

Підрозділи ООН, які координують питання охорони навколишнього середовища в окремих сферах діяльності: ЮНЕСКО (спеціалізований відділ ООН з питань освіти, науки та культури) – контролює збереження та використання природної та культурної спадщини; МКОСР (міжнародна комісія ООН з навколишнього середовища та розвитку) – вивчає взаємозв’язки між екологічними та соціально-економічними проблемами в різних регіонах світу, насамперед в країнах, що розвиваються; ВМО (Всесвітня метеорологічна організація) – здійснює реалізацію екологічних програм; ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я) – визначає вплив навколишнього середовища та його забруднення на здоров’я людини; ММО (Міжнародна морська організація) – відповідає за безпеку на морі й охорону океанів; МАГАТЕ (Міжнародне агентство з атомної енергії), МСОП (Міжнародна спілка охорони природи, природних ресурсів) заохочує, сприяє і допомагає народам світу зберегти цілісність і різноманіття природи та забезпечити екологічно стійке і справедливе використання природних ресурсів; ФАО (продовольча і сільськогосподарська організація).

Сталий розвиток – розвиток, який задовольняє потреби сьогодення, але не ставить під загрозу спроможність майбутніх поколінь задовольняти свої власні потреби; справедливість між поколіннями і всередині одного покоління при використанні природних благ.

ЮНЕП – програма ООН з навколишнього середовища, яка координує всі види діяльності в галузі захисту навколишнього природного середовища. Вона займається найбільш гострими проблемами екологічної кризи (деградація ґрунтів, вирубування лісів, зменшення запасів прісної води, забруднення океану, скорочення біологічного різноманіття тощо).

  1. Теми рефератів

  1. Розвиток міжнародного екологічного руху.

  2. Перспективи міжнародного співробітництва України щодо охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів.

  3. Організаційно-економічні підходи до вирішення проблеми транскордонного забруднення в країнах ЄС.

  4. Екологізація міжнародної торгівлі.

  5. Внесок Римського клубу у вивчення глобальних проблем людства.

  6. Проблеми і переваги реалізації механізмів Кіотського протоколу.

  1. Контрольні питання

  1. Розкрийте сутність та форми міжнародного співробітництва в екологічній сфері.

  2. Використовуючи Додаток З, охарактеризуйте основні пріоритетні принципи Декларації про навколишнє природне середовище.

  3. Дайте характеристику діяльності ООН та її структурних підрозділів у сфері охорони довкілля.

  4. Визначте методи регулювання охорони навколишнього природного середовища у зарубіжних країнах та принципи, покладені в їх основу.

  5. У чому полягають відмінності використання економічних методів регулювання охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів у високорозвинених країнах і країнах, в яких низький рівень соціально-економічного розвитку?

  6. Чим зумовлюється необхідність міжнародного співробітництва щодо регулювання охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів? Проаналізуйте тенденції, що зумовлюють цю необхідність.

  7. Чим, на вашу думку, зумовлене збільшення уваги до проблеми виробництва екологічно чистої продукції?

  8. Використовуючи Додаток Е, проаналізуйте правові екологічні норми України і ЄС. Зробіть певні висновки.

  9. Дайте характеристику діючих програм ООН і ЄС у сфері природокористування.

  10. Дайте характеристику міжнародним організаціям у сфері охорони навколишнього природного середовища.

  11. Що означає поняття “сталий розвиток”? У чому полягає суперечність цього поняття?

  12. Які з цілей сталого розвитку, на ваш погляд, є пріоритетними?

  13. Яка роль міжнародних фінансових інститутів в реалізації екологічних програм міжнародного співробітництва? Наведіть приклади заходів міжнародних фінансових інститутів у сфері охорони довкілля.