Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник для самостійного вивчення.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
1.34 Mб
Скачать

1. Типова програма нормативної навчальної дисципліни “регіональна економіка”, модуль 2 “екологія” Тема 1. Наукові засади раціонального природокористування

Історія виникнення екологічної науки. Поняття “екологія” як міждисциплінарна комплексна наука, її предмет, методи та завдання. Вчення В.І. Вернадського про біосферу та ноосферу. Роль живої речовини в біосфері. Екосистеми і їх роль в організації біосфери. Взаємозв’язок екології та економіки. Економічні складові екологічної науки.

Поняття “природокористування”. Принципи раціонального природокористування. Глобальний характер проблем природокористування. Поняття природних факторів. Природні ресурси та природні умови як різновиди природних факторів. Класифікація природних ресурсів. Види оцінки природних ресурсів. Диференційна рента як основний критерій економічної оцінки природних ресурсів.

Поняття антропогенного впливу на природу. Нейтральний, негативний та позитивний різновиди впливу. Характеристика різних видів негативного техногенного впливу на навколишнє природне середовище. Поняття “забруднення”, “забруднююча речовина”. Класифікація і характеристики забруднень. Поведінка забруднюючих речовин в навколишньому середовищі.

Джерела та екологічні наслідки забруднення атмосфери. Еколого-економічні проблеми використання водних ресурсів. Обсяги та структура споживання води в Україні. Проблеми раціонального використання водних ресурсів. Земельні ресурси України. Процеси екодеструктивного антропогенного впливу на ґрунти. Проблеми екстенсивного сільськогосподарського виробництва.

Тема 2. Екологічний моніторинг і система екологічної інформації

Формування інформаційного механізму природокористування. Поняття “екологічний моніторинг”. Принципи державного моніторингу навколишнього середовища. Актуальність проблем моніторингу. Основні завдання екологічного моніторингу. Види моніторингу залежно від призначення: загальний (стандартний); оперативний (кризовий); фоновий (науковий). Підсистеми екологічного моніторингу. Рівні моніторингу (локальний, регіональний, національний, глобальний). Організаційна структура державного екологічного моніторингу в Україні.

Екологічні нормативи та стандарти якості навколишнього середовища. Граничнодопустимі концентрації. Визначення граничнодопустимих викидів та скидів у навколишнє природне середовище. Екологічний контроль стану довкілля. Нормування споживання природних ресурсів галузями народного господарства. Ліміти споживання. Роль екологічної паспортизації підприємств у визначенні їхнього впливу на навколишнє середовище і контролю за дотриманням природоохоронних норм та правил у процесі господарської діяльності. Зміст і структура екологічного паспорта підприємств.

Тема 3. Економічний механізм природокористування та охорони навколишнього середовища

Загальна характеристика економічного механізму природокористування. Поняття природоохоронних витрат, їх класифікація і структура (витрати на запобігання забруднення, на зменшення шкідливого впливу, на ліквідацію наслідків забруднення). Еколого-економічні збитки (фактичні, можливі, відвернені, ліквідовані, потенційні). Виникнення еколого-економічних збитків. Фактори, що визначають величину еколого-економічних збитків. Підходи та методи визначення еколого-економічних збитків.

Еколого-економічні інструменти та їх класифікація. Системи еколого-економічних інструментів та фактори їх формування (механізм реалізації, природа впливу, встановлення ставок, вихідні принципи впливу тощо).

Загальна характеристика основних форм еколого-економічних інструментів. Податкові інструменти. Мита. Штрафи. Субсидії та дотації. Кредити. Відшкодування витрат. Цінові інструменти. Сприяння та обмеження на ринку. Екологічне страхування. Екологічні платежі та збори.

Платежі за ресурси, їх види, нормативи: платежі за використання водних ресурсів, платежі за лісокористування, плата за використання земельних ресурсів. Платежі за забруднення, їх види та критерії нарахування: платежі за скидання забруднюючих речовин у водні об’єкти (обчислення штрафів за скидання стічних вод у водне середовище); платежі за викиди в атмосферу; платежі за розміщення відходів.

Фінансування природоохоронної діяльності: джерела та основні аспекти організації. Екологічні фонди: джерела нагромадження та напрями використання.