Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник для самостійного вивчення.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Тема 4. Економічна і соціальна ефективність природоохоронної діяльності

Природоохоронні та ресурсозберігаючі заходи. Економічне обґрунтування природоохоронних заходів. Економічна ефективність природоохоронних заходів. Абсолютні та відносні показники ефективності природоохоронної діяльності. Чистий і повний економічний ефект природоохоронних заходів. Визначення економічної і соціальної ефективності природоохоронних заходів

Складові впливу науково-технічного прогресу на довкілля. Поняття маловідходних та безвідходних технологій. Стан, перспективи розвитку, економічна доцільність маловідходних і безвідходних технологій. Технологічні засоби попередження та ліквідації забруднення природного середовища. Ресурсозбереження – один з основних напрямів інтенсифікації виробництва. Економічна та соціальна ефективність безвідходних і маловідходних технологій.

Тема 5. Світовий досвід і міжнародне співробітництво у сфері охорони навколишнього природного середовища

Фактори, що обумовлюють необхідність міжнародного співробітництва у сфері природокористування та охорони навколишнього середовища. Напрямки та форми міжнародного співробітництва. Загальна характеристика основних форм міжнародного співробітництва (парламентське співробітництво, взаємодія виконавчих структур, співробітництво конвенційного типу, науково-технічне співробітництво). Механізм забезпечення міжнародно-правової охорони довкілля. Специфіка зарубіжного екологічного законодавства та механізм його чинності. Основні міжнародні конвенції з природокористування та охорони навколишнього середовища.

Екологічна політика розвинених зарубіжних країн. Структура управління природокористуванням в окремих країнах. Економічні важелі управління природокористуванням. Діяльність ООН, її структурних підрозділів та інших міжнародних організацій (ЮНЕП, ЮНЕСКО, ВМО, ВООЗ, ММО, МАГАТЕ, МСОП, ЄЕК, Грінпіс тощо) в сфері міжнародного співробітництва з питань природокористування та охорони природи. Діяльність міжнародних фінансових інститутів (МБРР, ЄБРР, ВБ) у сфері охорони навколишнього середовища.

Тематичний план аудиторних занять з навчальної дисципліни “регіональна економіка”, модуль 2 “екологія”*

№ пор.

Назва теми

Розподіл по годинах

лекції

практичні (семінарські) заняття

інд. заняття

СРС

разом

1

Наукові засади раціонального природокористування

4

2

2

2

10

2

Екологічний моніторинг і система екологічної інформації

2

2

2

2

8

3

Економічний механізм природокористування та охорони навколишнього середовища

4

4

4

4

16

4

Економічна і соціальна ефективність природоохоронної діяльності

2

2

4

4

12

5

Світовий досвід і міжнародне співробітництво у сфері охорони навколишнього природного середовища

2

2

2

2

8

Всього

14

12

14

14

54

* Всі теми навчальної програми входять в один програмний модуль, за яким проводиться контроль у формі письмової роботи на останньому практичному занятті.