Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ліннік О.О..doc
Скачиваний:
106
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
1.77 Mб
Скачать

  • Гірські породи є корисними копалинами?

  • Які гірські породи є корисними копалинами?

Корисні копалини в природі бувають у рідкому чи газопо­дібному стані?

Завдання:

  1. Визначте тип бесіди.

  2. Які помилки допущено під час розробки запитань?

  3. Запропонуйте свій варіант бесіди на означену тему.

2. Ознайомтесь з розповіддю:

Озеро та ставок (за О.У'зоровою)

Озера мають природне походження, тобто їх створила при­рода, а не люди.

На поверхні землі є багато природних заглиблень, деякі з них заповнюються водою з річок, струмків, джерел, дощовою та талою водою. Так і створюються озера. Озера бувають стічними та безстічними. Зі стічних озер витікають річки, а з безстічних - ні. У стічних озерах вода завжди прісна, а у безстічних - май­же завжди солона.

Але буває так, що люди самі викопують велику яму та запов­нюють її водою. Так створюється ставок. Іноді люди заповнюють водою природне заглиблення. Тоді також водойма називається ставком. Є ще один спосіб створити ставок - перегородити ріку греблею. Важливо те, що ставок завжди створюється штучно.

Отже, озера створюються природним шляхом, а ставки ство­рюють люди штучно.

Завдання:

  1. Визначте тип розповіді.

  2. Перетворіть дану розповідь на проблемне викладення.

  3. Учитель 3 класу вирішив для презентації теми „Основні правопорушення, поширені серед дітей" (3 клас) обрати метод репродуктивної розповіді. Ретельно підготувався, підібрав ціка­вий матеріал. Проте учні дуже в'яло відреагували на емоційну розповідь учителя, а на етапах систематизації та закріплення матеріалу педагог зрозумів, що до всього сказаного діти поста­вилися формально, не „допустили інформацію до душі".

Завдання:

  1. Припустіть можливі помилки вчителя.

  2. Розробіть евристичну бесіду для вивчення цієї теми.

4. Ознайомтесь з екологічною казкою.

Ясеневий листок Ясеневий листок тріпотів на гілці, всміхався та наспівував:

- Я найзеленіший і найкращий. Ніхто мені не рівня.

Але й на інших деревах листя було зелене, весь ліс був зеле­ний, тільки березове листя набирало золотавого осіннього відтінку. Ясеневий листок гадав, що з березою щось сталося. Авжеж, бути жовтим, коли весь ліс зелений, - сумно і навіть непристойно. „Треба простежити за нею, дізнатися, що вона надумала?" Ясеневий листок підозріло прислухався, про що шелестить між собою березове листя, та воно гомоніло про те саме, що й інші дерева.

Звернувся тоді ясеневий листок на пораду до найстаршої гілки, але тій ніколи було теревені правити: наближалась осінь - тож старанно до неї готувалася. Ясеневий листок хотів соняч­ного променя запитати. Але малий непосидько ні на мить не зупинився.

Дні невблаганно спливали, а ясеневий листок тріпотів собі на вітрі, всміхався і безтурботно наспівував:

- Я найзеленіший і найкращий, ніхто мені не рівня...

Він навіть не помічав, що з кожним днем стає все прозорі­ший і легший, що все ближче підкрадається до нього прониз­ливий осінній вітер. Тільки долі, між березовим листям, він помітив, що пожовк, але бадьоро всміхнувся: „А що в цьому по­ганого? Хіба все листя не стало легке й жовте?" Ясеневий лис­ток підвів голову, але тут же сором'язливо її опустив. Високо-високо на оголеній гілці, зеленів єдиний листок і безтурботно наспівував:

- Я найзеленіший і найкращий, ніхто мені Не рівня.„

А сонце однаково посилало своє осіннє проміння на той ли­сток, що жовтів долі, й на той. що осиротіло висів на гілці, яку погойдував вітерець.

Г.Олуїч