Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Х м я Часть 1 Еколог .doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
831.49 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 7 Приготування розчинів.

Мета роботи: виробити практичні навички приготування розчинів з даною масовою часткою, молярною, еквівалентною концентрація.

Прилади та реактиви: терези, термометр, циліндр для визначення густини, набір ареометрів, мірні циліндри (10-25 мл, 100 мл), мірна колба (200мл), хімічні та фарфорові стакани, скляна паличка, лійка, склянки для зливу приготованих розчинів. Гідроксид натрію кристалічний, розчин сірчаної кислоти (10-20%), сульфат натрію дека гідрат кристалічний, вода дистильована.

ДОСЛІД 1. Приготування розчину лугу з твердої речовини і води (200г 5% розчину гідроксиду натрію).

Розрахувати маси гідроксиду натрію та води. Зважити на терезах розраховану масу кристалічного гідроксиду натрію у попередньо зваженому стаканчику. Мірним циліндром відміряти розрахований об’єм води і перелити до фарфорового стакану. Внести до стакану наважку гідроксиду натрію і розчинити його шляхом перемішування скляною паличкою. Після розчинення охолодити розчин до 20 С, перенести до циліндру для визначення густини за допомогою ареометру.

Завдання. За таблицею густини визначити масову частку гідроксиду натрію у розчині, розрахувати похибку визначення. Розрахувати молярну і еквівалентну концентрації розчину.

ДОСЛІД 2. Приготування розчину кислоти з більш концентрованого (100г 2% розчину сірчаної кислоти).

Визначити густину вихідного розчину кислоти. Розрахувати необхідний об’єм вихідного концентрованого розчину і води для приготування заданого розчину. Мірним циліндром на 100 мл відміряти розрахований об’єм води і вилити до стакану. Другим циліндром на 10-25 мл відміряти об’єм розчину сірчаної кислоти і малими порціями перенести перемішуючи до стакану з водою. Після охолодження розчину визначити його густину.

Завдання. За таблицею густини визначити масову частку сірчаної кислоти у розчині, розрахувати похибку визначення. Розрахувати молярну і еквівалентну концентрації розчину.

ДОСЛІД 3. Приготування розчину молярної або еквівалентної концентрації з твердої речовини і води (200 мл 0,5н. розчину сульфату натрію з кристалогідрату Na2SO4*10H2O).

Визначити масу кристалогідрату необхідну для приготування розчину. Зважити на терезах розраховану масу солі з точністю до 0,001 г. крізь лійку зсипати наважку солі до мірної колби на 200 мл. Змити всі кристали з лійки. Наважку розчинити у невеликій кількості води, довести рівень рідини до мітки водою. Визначити густину виготовленого розчину і перелити його у підготовлену склянку.

Завдання. За таблицею густини визначити масову частку сульфату натрію у розчині, розрахувати похибку визначення. Розрахувати за формулами молярну і еквівалентну концентрації розчину.

Контрольні питання

  1. Що називають розчином, розчинником?

  2. Як розділяють розчини за ступенем насиченості?

  3. Розчинність речовин та їх залежність від температури та тиску. Закон Генрі. Закон Дальтона.

  4. Пояснити характер зміни розчинності газів в рідині при зміні парціального тиску газу і температури системи.

  5. Що уявляють собою кристалогідрати?

  6. Що називають концентрацією розчину?

  7. Які існують найбільш розповсюджені способи виразу концентрації?

задачі

  1. 20г нітрату натрію розчинили у 60г води. Визначити масову частку речовини у розчині.

  2. До 500г 2%-го розчину хлориду натрію додали 100г цієї ж солі. Визначити масову частку речовини у новому розчині.

  3. Скільки літрів 0,1 н. розчину перманганату калію можна отримати з 2,5л його 0,5 н. розчину?

  4. Яка маса гідроксиду натрію необхідна для приготування 2л 0,5М розчину?