Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Х м я Часть 1 Еколог .doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
831.49 Кб
Скачать

Тема: гідроліз солей

Гідролізом називають обмінні хімічні реакції, що протікають з участю води. Якщо до обмінної реакції з водою вступає сіль, то взаємодію називають гідролізом солі.

Ознакою гідролізу солі є зміна нейтраль­ної реакції середовища водного розчину. Наприклад, при розчиненні у воді хлориду амонію NН4С1 утворюється надлишок іонів Н+ і розчин підкислюється (рН < 7):

4С1 + Н2О = КН4ОН + НС1

або

4+ + H2O = NH4OH + H+

Якщо ж розчинити у воді ацетат натрію СН3СООNa, розчин підлужнюється (рН > 7) внаслідок утворення надлишку іонів ОН- :

СНзСOONa + Н2О = СН3СООН + NаОН

або

СН3СОО- + Н2О = СНзСООН + ОН-

Тобто, водні розчини солей можуть мати кис­лу або лужну реакцію середовища тому, що вони вступають до хімічної взаємодії з водою. Проте, не всі солі вступають до реакції гідролізу. Якщо розчинити у воді хлорид калію КС1, нейтральна реакція (рН 7), харак­терна для чистої води, не зміниться і у розчині зберігається равенство Сн+ = Сон-:

КС1 + Н2О = КОН + НС1

або

Н2О = Н+ + ОН-

Можна стверджувати, що солі, утворені сильною основою і сильною кислотою (КС1, LiNО3, КаС1 ), до реакції гідролізу не вступають.

З водою взаємодіють:

1) солі, утворені слабкими основами і сильними кислотами (КН4С1, СuС12, NН4NОз );

2) солі, утворені слабкими кислотами і сильними основами (Na2S, КСN, Nа2СО3 );

3) соли, утворені слабкими основами і слабкими кислотами (NH4СНзСОО).

Гідролізують катіони слабких основ і аніони слабких кислот. Якщо ці іони багатозарядні (Fе3 +, Сu2 +, СО23-, SiO3- и т. д.), їх взаємодія з водою звичайно йде до утворення основного або кислого іону (перший ступень гідролізу), наприклад:

3+ + Н2О = FеОН2+ + Н +

СО32- + Н20 = НСО3-+ ОН-

Наведені прості рівняння гідролізу не завжди відображають реальний склад всіх продуктів, що утворюються. Так, при гідролізі солей багатозарядних іонів металів поряд з простими основними іонами типу FеОН2 + можуть утворюватися і більш складні комплексні іони — [Fе2(ОН)2]4+.

Про глибину перебігу процесу гідролізу солі при певних умовах можна судити за ступенем гідролізу Р - відношення концентрацій гідролізованих іонів (С) до їх вихідної концентрації у розчині (С0):

Р = С/С0

Реакція гідролізу солі зворотна. В прямому напрямку (→) вона протікає в бік утворення молекул (основних іонів) слабких основ або молекул (кислих іонів) слабких кислот, а в зворотному (←) — в бік утворення молекул води. Реакцію утворення молекул Н2О з іонів Н + і ОН- називають реакцією нейтралізації.

До реакції гідролізу солі прикладаються всі положення і закони вчення про хімічну рівновагу. Константа рівно­ваги гідролізу називається константою гідролізу солі Кr. Її величина характеризує співвідношення між рівноваж­ними концентраціями (активностями) всіх компонентів систе­ми. Зв’язок між константою гідролізу солі г) та ступенем гідролізу (Р) в розчині заданої концентрації (С0) вира­жається законом Оствальда:

Kr=(β2C0)\1-β

Рівновага процесу гідролізу, що відповідає рівності швидкостей реакцій гідролізу і нейтралізації (vг = vн), рухома і може бути зміщено вправо ( vг > vн) або вліво (Vг < Vн) згідно до принципа Лє-Шател’є. Так, на­приклад, при підвищенні температури рівновага гідролізу зміщується вправо, так як пряма реакція ендотермічна (∆H>0), а зворотна (нейтралізації) — екзотермічна (∆H<0). При постійній температурі Т рівновага гідролізу можна змістити вправо, зменшуючи концентрацію розчину; це випливає з закону Оствальда: при Кr,=соnst β тим більше, чим менше С0.

Перше ніж приступити до виконання дослідів, необ­хідно ознайомитися з методикою розрахунків: а) константи гідролізу солей; б) ступеня гідролізу; в) рН розчинів соли, що гідролізує; г) концентрації розчинів солей, що гідролізують за відомим рН.

Розглянемо декілька прикладів (всі розрахунки виконуються з допущенням С=а — рівності концентрацій іонів їх активностям).

Приклад 1. Розрахуйте константу і ступень гідролізу солі Na2СО3 в 0,001М розчині при 298 К, враховуючи лише перший ступень процесу.

Рішення. Сіль Nа2СО3 утворена сильною основою і слабкою кислотою, тому ггідроліз йде за іонами СО2з-. Рівняння реакції:

СО32- + Н2О = HCO3- + OH-

Константа рівноваги процесу КС=(CHCO3-COH-)/(Cco32-CH2O) при помноженні на концентрацію води становить KCCH2O=(CHCO3 – COH-)\ Cco32- називається константою гідролізу солі. ЇЇ обчислюють за формулою

Кr = Кw\KДНСО3-

де Кw — іонний добуток води; Кднсоз- - константа дисоціа­ції продукту гідролізу. Тому, Кг= 10-14/(4,8-10-11).

Слід звернути увагу на те, що величина константи гідролізу залежить лише від температури.

Приклад 2. Обчислити концентрацію розчину СН3СООNа, рН якого 9,5.

Рішення. Рівняння реакції гідролізу ацетату натрію

СН3СОО- + Н2О = СНзСООН + ОН

Щоб знайти концентрацію розчину С0, треба записати вираз для константи гідролізу

Kr=(CCH3COOHCOH--)/CCH3COO--

Якщо позначити вихідну концентрацію іону СН3СОО-- як С0, то рівноважна концентрація цього іону буде (Со—С), де С — концентрація гідролізованих іонів СН3СОО--

З рівняння реакції гідролізу слідує, що С = Сзвор, так як кожний іон ОН-- утворюється з однієї молекули Н2О, а одна молекула Н2О взаємодіє з одним іоном СН3СОО--.

Значення Сон знаходимо з іонного добутку води, знаючи CH+: CH+COH- = Kw;

Оскільки рН розчину СН3СООNa дорівнює 9.5, знаходимо CH+:9,5= -lgСн+, звідки Сн+ = 10 -9.5 моль/л, а СOH- = 10 -4.5 моль/л.

Підставляючи знайдені значення концентрацій до виразу для константи гідролізу, отримаємо: Kr = (10-4.5*10-4.5)/Co10-4.5

Kr = Kw/KДСН3СООН=104,5/1,79*105 = 0,57*10-9

0,57*10-9 = (10-4,5*10-4,5)/Со10-4,5; звідки Со=1,75моль/л