Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Х м я Часть 1 Еколог .doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
831.49 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 11 Гідроліз водних розчинів солей.

Мета роботи – дослідити деякі властивості води розчинів солей, пов’язаних з процесом гідролізу і встановити фактори, що впливають на нього.

Прилади та реактиви: мірні колби, лабораторні терези, спиртівка, пробірки, індикаторний папір. Розчини: карбонату, гідрокарбонату, ацетату натрію, хлориду заліза (ІІІ), нітрату свинцю, фенолфталеїну. Вода дистильована.

Дослід 1. Гідроліз солі, що утворена сильною основою та слабкою кислотою.

Приготуйте 100 мл розчину карбонату, гідрокарбонату, ацетату натрію заданої молярної концентрації (завдання отримайте у викладача). Розрахуйте наважку, зважте сіль на лабораторних терезах з точністю до 0,01г і приготуйте розчин солі у мірній колбі.

Визначте за допомогою індикаторного паперу рН приготованого розчину.

Завдання. Складіть рівняння реакції гідролізу солі (перша сту­пень) і обчисліть рН приготованого розчину. Порівняйте обчислене та експериментальні значення рН.

Дослід 2. Гідроліз солі, що утворена слабкою основою та сильною кислотою.

Отримайте у лаборанта наважку хлориду феруму (III) FеС13 і приготуйте у мірній колбі розчин. Обчисліть його молярну концентрацію. Визначте значення водневого показника середовища у розчині даної солі за допомогою універсального індикаторного паперу.

Завдання. Складіть рівняння реакції гідролізу солі (перша сту­пень) і обчисліть рН приготованого розчину. Порівняйте обчислене та експериментальні значення рН. Результати розрахунків та вимірювань внесіть до таблиці:

Наважка r

Об’єм розчину, мл

С теор. моль/л

рН

С досл. моль/л

Дослід 3. Зміщення рівноваги реакції гідролізу солі при розведенні розчину.

Переконайтеся у тому, що концентрований розчин нітрату плюмбуму прозорий. До конічної колби налити 50 мл води і додати 1—2 краплі концентрованого розчину Рb(NО3)2. Спостерігати утворення осаду.

Завдання. Скласти рівняння реакції гідролізу і пояснити, чому концентрований розчин Рb(NО3)2 прозорий. Пояснити, чому при розведенні в колбі утворюється осад. Скласти рівняння реакції утворення осаду. Чи має відношення ця реакція до процесу гідролізу цієї солі? Зробити висновок про вплив розведення розчинів гидролізуючих солей на гідролітичну рівновагу.

Дослід 4. Зміщення рівноваги реакції гідролізу при зміні температури.

В пробірку внести 5 — 6 мл розчину ацетату натрію NаСН3СОО і 1—2 краплі індикатору (фенолфталеїну). Вміст пробірки поділити на 2 частини, одну з них залишити для порівняння, другу — нагрівати до закипання. Порівняйте забарвлення індикатору в обох пробірках. Дайте пробірці охолонути і знову порівняйте забарвлення індикатору в обох пробірках.

Завдання. Скласти рівняння реакції гідролізу солі, попередньо назвав гідролізуючий іон. Запишете явища, що спостерігали і поясніть їх. Зробити висновок про вплив температури на гідролітичну рів­новагу.