Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Х м я Часть 1 Еколог .doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
831.49 Кб
Скачать

Контрольні питання

  1. Поняття про гідроліз розчинів солей.

  2. Типи гідролізу в залежності від складу солей.

  3. Ступінь гідролізу. Фактори від яких вона залежить.

  4. Константа гідролізу для різних випадків гідролізу.

  5. Умови зсуву рівноваги гідролізу.

  6. Маємо розчини солей КС1, NaС1, СuС12 і А1Сl3. В яких розчинах концентрація іона Н+ дорівнює концентрації іона ОН--? Відповідь пояснити.

  7. Чи можна, користуючись фенолфталеїном, відрізнити водний розчин Nа2 SiOз від водного розчину Na2SO4? Відповідь пояснити.

  8. Чи можна за допомогою рН-метру відрізнити водний розчин КС1 від водного розчину NН4С1?

  9. Чи вірно твердження про то, що водні розчини NаС1 і КС1 мають однакові значення водневого показника середовища? Відповідь пояснити.

ЗАДАЧИ

  1. Користуючись табличними даними, розрахуйте константу гідролізу солі СН3СООNa. Відповідь. 0,57- 10 -9.

  2. Користуючись табличними даними, розрахуйте ступень гідролізу солі СН3СООNa в 0,01М розчині.

Відповідь.2,39-10~4 (2,39-10-2%).

  1. Обчислити рН 0,001М розчину Nа2СО3 (при розрахунку враховувати лише перший ступень гідролізу). Відповідь. 10,56.

  2. рН водного розчину NH4С1 дорівнює 5. Складіть рівняння реакції гідролізу і розрахуйте вихідну концентрацію розчину. Відповідь. 0,179 моль/л.

Тема: малорозчинні електроліти. Добуток розчинності.

Більшість електролітів володіє обмеженою розчинністю у воді. На практиці часто зустріча­ються гетерогенні системи, до яких осад малорозчинного електроліту знаходиться в рівновазі з насиченим розчином цього електроліту:

АЮВ„

осадок

розчинення

AmBn================ mAn+ + nBm--

осад кристалізація розчин

При насиченні розчину швидкість процесів розчинення і кристалізації однакові ( V1 = V2), а концентрації іонів над твердою фазою електроліту (САn+ та СВm--) є рівноваж­ними при даній температурі.

Константа рівноваг гетерогенного процесу визначається лише добутком активностей (концентрацій) іонів в розчині і не за­лежить від активності твердого компоненту:

К = аmAn+anB+ = ДРАmBn

Таким чином, добуток концентрацій іонів в насиченому розчині малорозчинного електроліту при даній температурі є величина постійна; її називають добутком розчинності і позначають ДР.

Добуток розчинності як константа рівноваги залежить від природи електроліту і від температури, але не залежить від активності іонів в розчині.

Знаючи, що ДР — величина постійна при Т= соnst, можна казати, що при зростанні концентрації одного з іонів в насиченому розчині над твердою фазою концентрація іншого іону зменшується.

За відомим ДР електроліту АmВn і активності одного з іонів (аАn+ або aBm--) можна розрахувати активність другого іона (аАn+ або aBm--), необхідну для осадження електроліту АmВn. Математичною умовою утворення осаду в цьому випадку є вираз: AmAn++anBm- ≥ ПРАmBn