Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
604~1.DOC
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
1.39 Mб
Скачать

3. Проблема рушійних сил психічного розвитку людини

Центральною проблемою вікової і диференційної психології, яке несе на собі методологічне навантаження, є питання про рушійні сили психічного розвитку людини.

Щодо рушійних сил психічного розвитку існує кілька поглядів. Це теорії преформізму, теорії «чистої дошки», теорії конвергенції двох факторів.

Теорії преформізму1

У руслі даного кола теорій міркують у такий спосіб: розвиток визначається спадковими задатками і розглядається як поступове їх розгортання. Зміна періодів розвитку, порядок появи тих чи інших психічних процесів і властивостей, їх рівень визначені спадково. Теорія преформізму, за словами Д.Б. Ельконіна, зводить весь психічний розвиток до росту, до кількісної зміни вже наявних властивостей і тим самим заперечує розвиток як появи нових якостей.

Ось типова думка. «І що це за дитина така, — думає вихователь, дивлячись на Дмитрика, хлопчика шести років. — Нічого не хоче робити. Заважає іншим. Що я тільки не робила. Ніяких змін. Так, чого чекати? У нього і батьки такі. Це в них спадкове: бездушне ставлення до інших людей і відсутність розуму». У даному випадку явно просліджується схильність вихователя в інтерпретації поведінки дитини спиратися на положення теорії преформізму.

Як показує історія розвитку психології, подолання біологічного підходу до розвитку людини відбувається дуже повільно і не переборено. Концепції Ст. Хола, А. Гезелла, Л. Термена відносяться до даної групи теорій.

Теорія «чистої дошки»

Ця теорія стверджує, що дитина в момент народження є «чистою дошкою» — tabula rassa. Під впливом зовнішніх умов у неї поступово виникають усі психічні якості, властиві людині.

До цього кола теорій відносять, наприклад, концепцію біхевіоризму, що не заперечує присутності спадковості, але вирішальної ролі в розвитку психіки їй не відводить.

Порівнюючи між собою два, здавалося б, принципово різні підходи до питання про рушійні сили психічного розвитку дитини, Д.Б. Ельконін пише, що ці дві теоретичні концепції на перший погляд здаються протилежними, тому що одна шукає рушійні сили психічного розвитку в спадковості, а інша — у зовнішньому середовищі. Однак вони дуже подібні, тому що обидві розглядали людину як пасивний об'єкт зовнішніх впливів.

Теорія конвергенції двох факторів

В. Штерн, запропонувавши теорію конвергенції двох факторів, спробував зняти однобічність кожної з попередніх теорій. Відповідно до цієї теорії, процес психічного розвитку визначається взаємодією спадковості і середовища. Однак з'єднання в одній теорії основних положень двох інших помилкових теорій, за словами Д.Б. Ельконін , не може привести до більш правильного розуміння процесів психічного розвитку дитини.

Л.С. Виготський і Д.Б.Ельконін про рушійні сили розвитку

Розвиток — це процес формування людини. Віно відбувається шляхом виникнення на кожній стадії розвитку нових якостей, специфічних для людини, підготовлених усім попереднім ходом розвитку дитини, але не містяться в готовому виді на більш ранніх ступінях. За Л.С. Виготським, рушійною силою психічного розвитку виступає навчання.

Свою власну позицію з даного питання Д.Б. Ельконін формулює так: діти, незалежно від конкретних соціально-економічних умов, у яких вони народилися, володіють до моменту народження однаковими загальнолюдськими особливостями, які складають основу всього подальшого психічного розвитку й забезпечують досягнення такого його рівня, який потрібний конкретним суспільно-історичним умовам життя суспільства. Діти, які ростуть у суспільствах відносно низького рівня соціально-економічного розвитку, не досягають іноді рівня розвитку психіки, властивого дітям, які виховуються в умовах високорозвиненого в соціально-економічному відношенні суспільства. Це відбувається тому, що рівень вимог, пропонованих суспільством, у якому вони живуть, є низьким.

Але дитина не пасивно пристосовується до навколишнього світу, а активно привласнює собі всі досягнення людства, опановує ними. Конкретними ж носіями всього того, чим повинна опанувати дитина в житті, є дорослі. Діяльність дитини стосовно оточуючої дійсності завжди опосередкована взаєминами дитини і дорослих. Так у психологію ввійшла категорія «діяльність».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]