Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_po_SP3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
770.56 Кб
Скачать

19. Гендерні проблеми соціальної політики

Установлено, що в нашій країні призначаються такі п’ять видів державної допомоги сім’ям з дітьми:

допомога у зв’язку з вагітністю та пологами;

одноразова допомога при народженні дитини;

допомога по догляду за дитиною до досягнення нею триріч­ного віку;

допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням;

допомога малозабезпеченим сім’ям з дітьми.

Що стосується осіб, не застрахованих у системі загаль­нообов’язкового державного соціального страхування, непрацюючих людей: безробітні; студенти; жінки-військовослужбовці, згідно з цим законом та відповідними постановами три види допомоги призначаються тільки незастрахованим особам, а саме:

у зв’язку з вагітністю і пологами;

одноразова допомога при народженні дитини;

допомога по догляду за дитиною до трьох років.

Ці гроші виплачуються з бюджетних коштів органами соціаль­ного захисту населення.

Спинимось докладніше на кожному виді допомоги.

Відпустка в зв'язку з вагітністю та пологами надається в календарних днях, а сума допомоги нараховується за робочі дні (аналогічно звичайному лікарняному) відповідно до графіка роботи за цей період.

Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами надається:

- жінкам з числа військовослужбовців Збройних сил, Державної прикордонної служби, СБУ, Державної прикордонної служби, інших військових формувань надається у розмірі 100% грошового забезпечення;

-жінкам, звільненим з роботи у зв’язку з ліквідацією підприємства – у розмірі 100% середньомісячного доходу;

-аспіранткам, докторанткам, клінічним ординаторам, студенткам – у розмірі місячної стипендії. При цьому виплачується або стипендія або допомога у зв’язку з вагітністю та пологами за вибором жінки;

-жінкам, зареєстрованим у центрі зайнятості як безробітні – у розмірі 100% мінімального розміру допомоги по безробіттю;

- непрацюючим жінкам та жінкам, зареєстрованим як суб’єкти підприємницької діяльності – у розмірі 25 % розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатної особи, з розрахунку на місяць.

Підставою для призначення допомоги є видана лікувально- профілактичним закладом довідка встановленого зразка.

Допомога при народженні нарається одному з батьків або опікуну, який постійно проживає разом з дитиною. Важливо: Звернутися необхідно не пізніше 12 календарних місяців після народження дитини, інакше допомогу не призначать.

Допомога при народженні виплачується у розмірі, який залежить від того, яка по рахунку дитина у сім’ї — перша, друга, третя… Також розмір допомоги залежить від дати народження.

Допомога при народженні дитини, яка народилася після 31 грудня 2011 р., буде надаватися у сумі, кратній 30 розмірам прожиткового мінімуму, — на першу дитину; кратній 60 розмірам прожиткового мінімуму, — на другу дитину; кратній 120 розмірам прожиткового мінімуму, — на третю і кожну наступну дитину.

Виплата допомоги здійснюється одноразово у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму при народженні дитини, решта суми допомоги на першу дитину виплачується протягом наступних 24 місяців, на другу дитину — 48 місяців, на третю і кожну наступну дитину — 72 місяців рівними частинами.

А отже у 2012 році розмір допомоги при народженні першої дитини (при незмінності у законі про бюджет розмірів затверджених прожиткових мінімумів) буде складати: з 1 грудня — 28830 гривні, з яких 9610 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 24 місяців; при народженні другої дитини - 57660 гривні; при народженні третьої і кожної наступної дитини –115320 гривні, з яких 9610 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 72 місяців.

Потрібно зазначити, що допомога при народженні дитини призначається опікуну на кожну взяту під опіку дитину у розмірі, установленому при народженні першої дитини. А у випадку якщо дитину (на яку призначають допомогу) влаштовано у дитячий заклад на повне державне утримання, допомога призначається і виплачується також у розмірі, встановленому при народженні першої дитини. Гроші при цьому перераховують на відкритий у банку рахунок дитини.

Після одержання перших двох видів допомоги родина може розраховувати на допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. При цьому ця допомога виплачується щомісяця на кожне маля.

Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку виплачується у розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (з 01.12.2010 - 922 грн.), та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менш як 130 гривень.

Якщо вказана різниця буде більше ніж 130,00 грн. - виплачується її розрахунковий розмір, якщо ж менша – то допомога виплачується у мінімальній сумі – 130,00 грн.

Виплата допомоги в розмірі, що перевищує мінімальний, здійснюється протягом шести календарних місяців.

Допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, слід зазначити, що його розмір дорів­нює різниці між рівнем забезпечення прожиткового мінімуму та середньомісячним розміром одержуваних на дитину аліментів і пенсії за попередні 6 місяців. Його виплачують місцеві орга­ни праці та соціального захисту населення. Джерелом коштів є Дер­жавний бюджет у вигляді субвенцій (дотацій) до місцевих бюджетів.

Допомога малозабезпеченим сім’ям з дітьми (п’ятий вид допомоги) визначається як різниця між рівнем забезпечення прожит­кового мінімуму та середньомісячним сукупним доходом сім’ї за попередні 6 місяців. Його виплачують також місцеві органи праці та соціального захисту населення. Джерелом коштів також є Державний бюджет у вигляді субвенцій до місцевих бюджетів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]