Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_po_SP3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
770.56 Кб
Скачать

32. Мета і напрями пенсійної реформи

Пенсійна проблематика – одна з найскладніших в державі в числі інших невідкладних питань, які потребують вирішення.

Про необхідність нагальну необхідність проведення в нашій державі пенсійної реформи Президент України Віктор Янукович заявив на відкритті українсько-латвійського бізнес-форуму 15 грудня 2010 року у Ризі.

Головною метою реформи є: забезпечити справедливу систему розподілу пенсійних коштів; створити для людей можливість накопичувати максимальний розмір пенсії, виходячи із власних доходів; стабілізувати пенсійну систему та гарантувати виплати пенсій на довгострокову перспективу; стабілізувати фінансовий стан Державного бюджету України; ліквідувати надмірний розрив в розмірах пенсій із солідарної системи.

Україна належить до держав із старіючим населенням, що обумовлює систематичне погіршення співвідношення між громадянами працездатного і непрацездатного віку.

В Україні 13,7 мільйонів пенсіонерів. Упродовж останніх років чисельність працюючих поступово зменшується, а чисельність пенсіонерів практично залишається на одному рівні.

Сьогодні ми маємо незбалансований бюджет Пенсійного фонду України.

Дефіцит бюджету ПФУ у 2010 році склав 26,6 млрд. грн., або майже 14% потреби у пенсійних виплатах.

Стабілізації Пенсійного фонду сприятиме те, що розширюватиметься база соціального оподаткування шляхом зняття граничної межі для сплати страхових внесків.

На сьогодні ця межа встановлена на рівні 15 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (біля 13-ти тисяч грн.).

Тобто  сума, понад 13 тис. грн. пенсійним податком не обкладається. Тобто гроші багатих не працюють на пенсіонерів…

У проекті закону передбачено підняти граничну величину сплати страхових внесків від 15 до 17 прожиткових мінімумів для працюючих осіб, тобто збільшити цю базу на 2 тис. грн.

Реформування пенсійної системи здійснюватиметься за трьома основними напрямами:

запровадження обов’язкової накопичувальної системи пенсійного страхування;

обмеження розмірів пенсій та пільг у пенсійному забезпеченні державним службовцям, прокурорам суддям, депутатам та іншим «спеціальним» категоріям;

 встановлення належних умов пенсійного забезпечення для вчителів, лікарів та працівників культури, а також приведення роботи діючої солідарної пенсійної системи у відповідність до існуючих демографічних та фінансових реалій.

Пенсійна реформа – це не перша з реформ, які запропоновані Президентом та Урядом України. Відразу після становлення нової влади мова пішла про економічні реформи, які зараз здійснюються і мають результати.

Досягнуто 5%-го зростання рівня ВВП, експорт товарів піднявся на 30% порівняно з 40%-м падінням, яке спостерігалося в 2009 році. Прибуток вітчизняних підприємств зріс на 43%, тоді як в 2009 році його мінусове падіння становило 50%. Відбулося зростання на 370 грн. і середньої заробітної плати в державі, яка є основним джерелом для виплати пенсій та поповнення Пенсійного фонду. В нинішньому 2011 році запрацює податкова реформа, від якої також очікується економічні та фінансові поштовхи. Розпочинається також адміністративна реформа, згідно з якою очікується 30%-ве скорочення державного апарату.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]