Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_po_SP3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
770.56 Кб
Скачать

8.Соціальна сфера як сукупність важливих галузей.

Ведучі країни ринкової економіки велику увагу приділяють ефективному функціонуванню таких галузей, як освіта, культура та мистецтво, охорона здоров’я, житлово-комунальне господарство, соціальний захист населення ( діяльність органів регулювання) тощо. Сукупність цих галузей являє собою певну систему соціальних інститутів, фінансових і правових механізмів та рівнів управлінського впливу. Ця система визначається як соціальна сфера.

У науковій літературі поняття „соціальна сфера” використовується у різних значеннях: 1) як певна сфера суспільної системи; 2) як сукупність галузей народного господарства, а також галузей державного, регіонального і місцевого управління.

Освіта забезпечує важливу соціальну гарантію розвитку суспільства, має на меті:

соціалізацію;

залучення громадян до надбань культури і культурних цінностей;

розвиток кадрового потенціалу економіки.

Охорона здоров’я має на меті:

підтримку здоров’я нації;

збереження і розвиток людського потенціалу суспільства.

Культура і мистецтво забезпечує спадкоємність культурних традицій, підвищення духовної культури населення, розвиток творчого потенціалу і культурної активності громадян.

Соціальний захист населення – галузь соціальної сфери, що має на меті соціальну підтримку і захист непрацездатних і малозабезпечених верств населення.

9. Державна підтримка сімей с низькими доходами

У системі державних соціально-політичних заходів, які сприяють протистоянню та подоланню бідності, важливе місце посідають питання надання державної соціальної допомоги сім’ям з дітьми, житлових субсидій та державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям.

Вони надаються, як вже зазначалося, на основі Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» та Програми житлових субсидій. Об’єктом надання державної соціальної допомоги виступає малозабезпечена сім’я.

Як видно з табл. 10.4, головною подією, яка дає право на отримання допомоги від держави, є сукупний дохід сім’ї, який не перевищує 75 % прожиткового мінімуму.

Види та категорія сімей, що підлягають виплаті допомоги: Малозабезпечені сім’ї, які постійно проживають на тери­торії України. Малозабезпечена сі­м’я — це сім’я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний до­хід, нижчий від про­житкового мінімуму для сім’ї

Розмір допомоги визначається як різниця між прожитковим мініму­мом для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом, але не може бути більшим ніж 75 % прожиткового мінімуму для сім’ї. Надає місцевий орган соціального захисту населення через Держав­ний бюджет України та місцеві бюджети.

Інший вид адресної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям — надання населенню житлових субсидій . Субсидії видаються як на придбання різних видів палива, так і на відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг та природного газу, що споживається на індивідуальне опалення. Базовим соціальним нормативом при цьому є прожитковий мінімум.

Надалі у процесі реформування системи надання державної соціальної допомоги передбачається:

забезпечити адміністративно-фінансову консолідацію програм надання соціальної допомоги;

створити єдину базу даних щодо отримувачів усіх видів соціальної допомоги, включаючи одноразову;

удосконалити механізм фінансування державної соціальної допомоги та забезпечити його захищеність у Державному бюджеті України та місцевих бюджетах;

забезпечити призначення населенню різних форм соціальної допомоги виходячи з єдиної методики обчислення середньодушового сукупного доходу сім’ї з урахуванням доходу від власності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]