Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінологія і КВП залік.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
230.57 Кб
Скачать

13. Концепції загальних причин злочинності у вітчизняній кримінології.

Під концепцією слід розуміти сукупність науково обґрунтованих поглядів на природу і причини явища, в даному випадку - злочинності. 

Усі концепції причин і умов злочинності можна поділити на види:  1. Соціологічні – в яких центральними, визначальними визнаються фактори соціальної організації людей.  2. Біологічні – в яких центральними визнаються фактори біологічної організації людей. 

1. Біологічні концепції: причини злочинності лежать не в суспільних умовах, а в самому злочинці, у його біологічних і расових особливостях і що серед людства завжди є певна кількість людей, призначених від народження бути злочинцями. Злочинцем не стають, ним народжуються. Існує чотири можливих джерела “уродженої злочинності”:  а) особливі анатомічні;  б) фізіологічні, психологічні властивості індивіда;  в) наявність у нього атавістичних рис первісної людини дикуна;  г) епілепсія і “моральне втручання”.  Підкреслюючи “натуральну” природу злочинності, Ломброзо стверджував, що злочини властиві не лише людям, але і тваринам, і навіть рослинам. Матеріальні умови, суспільне становище не грають ніякої ролі у формуванні злочинності, чи, у крайньому випадку, роль їх другорядна . Отже, вся проблема злочинності впирається в особу злочинця, в його психічні і фізичні особливості. 

Лікар Ломброзо намагався підкріпити свої міркування численними матеріалами кримінальної статистики, деталізованими до дрібниць десятками ознак (аномалії черепа, мозку, нутрощів, особливості росту, ваги, голови, обличчя, вух, носа, рота, зубів, волосся, особливості температури тіла, пристрастей, жорстокості, моральних почуттів, освіти, жаргону, татуювання та ін.). Спочатку Ломброзо поділяв злочинців на три типи: убивць, злодіїв і ґвалтівників.  Для вбивць він вважав характерними такі антропологічні ознаки: скляні, налиті кров’ю очі; великий орлиний, загнутий униз ніс; розвиті ікла, щелепи, вилиці; тонкі губи та інші подібні ознаки.  У злодіїв, на думку Ломброзо, спостерігалися особлива рухливість особи і, зокрема рук, маленькі блукаючі очі, зрощені брови, рідка борода, криві, запалі, іноді кирпаті носи тощо.  Для ґвалтівників – типові блискучі очі, зніжені риси особи, великі щелепи, роздуті губи, жіночні рухи тіла, сиплий голос.

2.Соціолонічні концепції: Якщо біологічні концепції розглядають питання, чому окремо взята людина стає злочинцем, то завданням соціологічних теорій є з’ясування того, наскільки часто, яким чином і чому злочинність обумовлюється соціальними чинниками (наприклад, економічною ситуацією). У той час як методика перших зводиться до аналізу особи правопорушника, кримінальна соціологія звертається до методики статистичного спостереження за масовими явищами, які необхідні для розуміння соціальних закономірностей. 

14. Причини злочинності в сучасній Україні.

Під причинами злочинності  в сучасній Україні розуміється система негативних соціально-психологічних явищ, пов’язаних із протиріччями суспільства і держави, які породжують злочинність.

Умови злочинності  – система негативних економічних, соціальних, психологічних, організаційних, правових явищ, пов’язаних із протиріччями суспільства і держави, що створюють можливість формування  причин і дії злочинності.

Причини й умови злочинності в перебудовний і постперебудовний  періоди, в основному, зводяться до чотирьох підсистем: економічні причини та  умови, причини та умови кримінальної агресивності, причини та  умови кримінальної необережності і правові причини та  умови.

Економічні причини:  психологія: а) корисливості; б) паразитизму і  в) нестатку. Економічні умови: а) помилки в стратегії і практиці економічних реформ; помилки в приватизації, у банківській системі й акціонуванні, у виробничо-сировинній сфері, у споживчій сфері, у податковій системі; б) безконтрольність; в) безкарність.

Причини кримінальної агресивності: а) психологія  корисливої агресії; б) побутової агресії; в) націоналістичної сепаратиської агресії; г) сексуальної агресії. Умови кримінальної агресії: а) безконтрольність обігу зброї і наркотиків; б) пропаганда культу насильства, порнографії, проституції; в) неефективність ранньої профілактики.

Причини кримінальної необережності: психологія: а) легковажного-ризикового відношення до дотримання вимог громадської  й особистої безпеки; б) егоїстично недбалого задоволення власних інтересів. Умови кримінальної необережності: недоліки в матеріальному, технологічному, організаційному, правовому забезпеченні особистої і громадської безпеки.

Правові причини: психологія: а) правового нігілізму; б) правового легкодумства; в)  правового безкультур’я. Правові умови: а) недосконалість законодавства; б) прорахунки правозастосування; в) неефективність правового виховання; г) слабка суспільна профілактика.