Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
визначальні етапи історії кіномистецтва і телеб...doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

3. Новаторські досягнення кінематографістів «брайтонської школи»

1898 року у англійському курортному містечку Брайтон заснували невеличкі студії кілька початкуючих кінематографістів, а до того – фотографів, серед яких слід назвати Джорджа-Альберта Сміта, Джемса Вільямсона та Есме Коллінса. Прагнучи оволодіти мовою нового способу відображення життя, молоді люди почали активно шукати виражальні засоби екранного видовища.

Ще раніше – 1897 року, Дж. Сміт запатентував спосіб отримання подвійної експозиції і налагодив випуск невеликих фільмів з «привидами». Протягом трьох наступних років він зняв кілька коротких фільмів, у яких застосував зйомку через мікроскоп і телескоп, крупний і детальний план

(у «Маленькому лікарі», знятому 1900 року, то була кішка, яка п´є молоко; у фільмі того ж року «Бабусина лупа» – око, пташка та інші крупнопланові об´єкти, на які хлопчик дивиться через лупу; у фільмі 1901 року «Миша у школі образотворчого мистецтва» на крупному плані з норки виглядала мордочка мишки). У кількох фільмах Дж. Сміт також активно шукав можливості драматургічної реалізації кінотрюків (як, наприклад у «Злощасті Мері-Анни», де героїня через власну недбалість вилітала після вибуху плити через димохід).

Поєднання кадрів різної крупності в одному фільмі об′єктивно привело Дж. Сміта до винаходу монтажу кадрів, як засобу організації сюжету. Джемс Вільямсон, як і Дж. Сміт, швидко перейшов від хронікальних зйомок до ігрових. Він створив першу екранну погоню («Тримай злодія!»), першим почав розбивати драматургічну дію на окремі епізоди, фактично винайшов паралельний монтаж. У фільмі «Напад на місію» (1900),

який розповідав реальну історію про те, як англійські моряки у Китаї рятують місіонерів і дівчинку від нападу місцевих фанатиків, Д. Вільямсон уперше розробив прийом «рятування в останню мить» і акторську реконструкцію документальних подій. Цьому ж новатору кіно належить відкриття екранного руху « на камеру». Причому, екранний персонаж буквально поглинав об´єктив камери.

З «брайтонцями» пов′язаний і рішучий вихід ігрових зйомок з павільйонів на натуру. Адже, хоча перші люмьєрівські фільми були натурними, кінематографісти у всьому світі і до, і після «брайтонців» знімали ігрове кіно переважно у павільйонах.

«Брайтонська школа» кінематографістів стала визначним каталізатором пошуку виражальних можливостей нового мистецтва. Однак 1903 року ентузіазм і кошти новаторів закінчились, як і їхня активна кінематографічна діяльність.

Одним з тих, хто у цей же період продовжив у Великій Британії експериментальні пошуки кінематографічної мови, був режисер Сесіл Хепуорд. 1905 року він поставив 7-хвилинний фільм «Врятована Ровером». Динамічний сюжет, у якому розповідалось про те, як собака знайшла дівчинку, котру викрали шантажисти, було розкрито на екрані в адекватно динамічній формі – камера достатньо активно рухалась, епізоди змінювались відповідно обставинам переслідування, монтаж епізодів ставав усе більш осмисленим засобом організації сюжету.

І невипадково, що фільм користувався таким успіхом, що режисеру довелось спочатку відзняти фільм заново, оскільки його змонтований негатив через друк багатьох копій пошкодився, а потім відзняти ще сім серій «Врятованої Ровером».