Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
визначальні етапи історії кіномистецтва і телеб...doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

14. Акторські образи сучасників у фільмах м. Хуцієва «Весна на Зарічній вулиці» та «Два Федори»

Першою і тривалий час єдиною українською кіностудією в роки «німого» кіно була Одеська кіностудія – справжня кузня національних кінематографічних кадрів. У післявоєнний період її високий творчий потенціал відновився за рахунок молодих талановитих митців – випускників ВДІКу, яким з тих чи інших причин не знаходилося місця на центральних кіностудіях.

Безперечно найталановитішим з них був учень Ігоря Андрійовича Савченка Марлен Хуцієв (1925 р.н.). 1956 року він разом зі своїм однокурсником Феліксом Миронером за спільно написаним сценарієм поставив фільм «Весна на Зарічній вулиці». То була картина на сучасну тему, яка розповідала про будні робітничої молоді. Герой фільму – передовий сталевар Сашко Савченко – здібна, творча, працелюбна людина; однак не розуміє необхідності отримати освіту. Молода вчителька вечірньої школи Тетяна Сергіївна марно намагається залучити його до навчання. Кохання змінює і їх долі, і ставлення до оточуючих людей. Цей простий сюжет став основою напрочуд глибокого і життєвого фільму, героями якого були молоді люди зовсім нового для радянського кіно покоління – відкриті, активно мислячі, вільні у своїх духовних проявах.

Разом з цими героями радянське кіно отримало і адекватних екранним образам виконавців з нової генерації кіноакторів, вихованих у ВДІКу. Микола Рибников, Юрій Бєлов, Генадій Юхтін та інші були яскравими представниками класичної акторської школи внутрішнього перевтілення, заснованої на науковому і творчому досвіді системи Станіславського.

Рідкісний режисерський зір і майстерність у роботі з акторами, властиві М. Хуцієву, дозволили органічно включити у цей ансамбль

непрофесійну виконавицю Ніну Іванову в ролі молодої вчительки.

Психологічна розкутість і глибина переживання, стримана, але вибухова емоційність, абсолютно природня пластика поведінки, властива тогочасній молоді, величезна особиста привабливість акторів обумовили величезний успіх фільму у кількох поколінь радянських глядачів. Розробку глибоко сучасних характерів екранних героїв М. Хуцієв продовжив у наступному фільмі «Два Федори», знятому на тій же Одеській кіностудії 1958 року.

Головну роль Федора-старшого – солдата, що повернувся з війни і всиновив безпритульного хлопчика Федора-малого, зіграв нікому ще невідомий студент режисерської майстерні М.І. Ромма у ВДІКу Василь Шукшин. Глибоко психологічний, природний актор, Шукшин наповнив цю роль величезною душевною щедрістю, емоційною відкритістю, створив напрочуд виразний пластичний малюнок образу. Поруч з ним також уперше розкрилася ще одна талановита представниця російської школи перевтілення Тамара Сьоміна. Роль молодої дружини Федора-старшого, через якої утік з дому Федір-малий, було проведено надзвичайно тактовно, розкуто, з любов´ю до героїні та її екранного оточення. Безперечно, що у цій ролі були закладені витоки її майбутньої видатної екранної роботи – Катюши Маслової з екранізації толстовського «Воскресіння».

Успіх обох фільмів у глядача став дієвим поштовхом для подальшого стрімкого творчого підйому колективу Одеської кіностудії.