Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книжка Нетеп.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
1.64 Mб
Скачать

II. Модель 81акеЬоИег82, як модель побудови етичної організації та бізнесу.

Як правило, у переліку стейкхолдерів бізнесу розглядають службовців, клієнтів, постачальників, державну виконавчу і законодавчу владу, місцеві громадські об'єднання, природне навколишнє середовище, банківські установи, власників (акціонерів), конкурентів, стратегічних партнерів.

Відношення із головними «стейкхолдерами» безпосередньо впливають на ефективність теперішньої і майбутньої бізнес-діяльності. Кожен із них, у своїх відношеннях з оточенням, прагне розвитку етичності, -економічної раціональності, справедливості та відповідальності. Тому, для забезпечення тривалого успіху бізнесу, необхідно підтримувати відношення із його головними «тримачами» у керованому стані. Алгоритм управлінського впливу, спрямований на оптимізащю взаємодії, може мати наступний зміст:

1.

2.

3. 4

5.

6.

7. 8.

Внесіть до списку своїх зїакепоМегз, починаючи з тих хто згаданий у даному розділі. Пам'ятайте, що у Вас можуть бути й інші категорії, а запропоновані у переліку можуть бути досить загальними і їх доцільно розділити на підгрупи.

Список 81акеЬоИег8:

Стан відношень Вашого бізнесу (справ) із конкретними групами згакепоМегз. Внесіть до списку проти кожного типу 8іакеИоШег8

Приклади, зміст хороших, як Ви думаєте, у цей час відносин;

Перелік проблем з точку зору етики, які Ви розрізняєте у відносинах з зіакеИоШгз.

Поточний стан справ:

Запишіть (по кожному пункту списку) причини, передумови поганих і хороших етичних відносин із згакепоМег.

Причини

Трансформуйте отриманий список у перелік

дій, результатів, які

Ви намірені зробити, щоб успішно розвивати

свій бізнес (справи) далі,

усунути проблеми, врегулювати терміни

завершення найбільш важливих справ.

Заплановані дії

Проти кожного пункту плану дій внесіть до один або більше критеріїв (індикаторів), які дозволять Вам знати і демонструвати іншим, що удосконалення досягнуті.

Критерії/ індикатори

Зазначте, що повинно бути зроблено іншими людьми; погодьте дії з

ними, включаючи для кожного пункту дату і критерії оцінки прогресу.

Дії інших людей

Якщо Ви вже маєте план майбутній на рік, то додайте ці дії до програми.

Бізнес-план (програма дій)

Проаналізуйте, як би Ви могли б перетворити кожен пункт в можливість диференціювати свій бізнес (справи), залучати і зберігати клієнтів.

Диференціюва пня

8гакепо1с1ег8 - особа, группа осіб, що виступають в ролі тримача частки Вашого бізнесу, справи, життєдіяльності.

ЗО

Засуджувати помилки та неетичність поведінки інших дуже легко. Але, головні вдосконалення в сфері етики відбуваються, коли починаєш сам оцінювати себе, оцінювати свою діяльність.

Спробуйте поділитися зі своїми колегами про зміст і реалізацію пріоритетних власних цілей на рік-три, які Ви сформулювали і задокументували. Як Ви працюєте над зміною стану власних справ? Спробуйте не орієнтувати свою думку за межі себе, до зручних і актуальних до обговорення в цей час цілям типу фінансової кризи, дій уряду або хімічних компаній з виробничими заводами поруч із вашим місцем проживання. Зосередьтеся безпосередньо на діях організації, у якій Ви працюєте, на своїх діях щодо розвитку етики ділових стосунків.