Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книжка Нетеп.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
1.64 Mб
Скачать

3.1 Стратегічне планування.

Директор підприємства в кінці року (до 20 листопада) на нараді щодо результатів роботи та перспектив розвитку підприємства визначає і доводить головні пріоритети корпоративної та бізнес -стратегії підприємства на перспективний рік.

Протокол наради та сформульовані пріоритети корпоративної та бізнес - стратегії підприємства є основою для річного планування функціональних стратегій.

Заступник директора з комерції до 1 грудня поточного року складає Річну програму виробництва та продаж, використовуючи наступну інформацію:

  • Аналіз виконання програми випуску та продажі продукції за 11 місяців поточного року; У Інформацію про стан ринку попиту та пропозиції;

  • Дані про наявні контракти та договори;

  • Дані про незавершене виробництво та складські запаси.

У Дані звіту про фінансові результати діяльності підприємства за 9 місяців поточного року. Річна програма виробництва та продаж затверджується директором підприємства та передається до 15 грудня заступнику директора з комерції, директору виробництва та заступнику директора з управління фінансами.

Вищезазначені керівники доводять бізнес-стратепю та річну програму виробництва і продаж до відома керівників підпорядкованих підрозділів, персоналу та забезпечують до 31 грудня розробку на перспективний рік функціональних стратегій та прогноз фінансових результатів діяльності. Функціональна стратегія підприємства містить:

  • Програму збуту і виробництва продукції

  • Програму маркетингових проектів на перспективний рік

  • Поквартальний план продаж за обсягом та асортиментом продукції

  • Програму поставки сировинних матеріалів та комплектуючих для забезпечення виконання виробничої програми;

  • План аудитів СУЯ

  • Програму навчання і розвитку персоналу

  • Програма заходів з охорони пращ та безпеки життєдіяльності

  • Програму безпеки та охорони бізнесу

  • Зведений прогноз затрат і доходів підприємства

  • Прогноз руху грошових коштів

  • План фінансових аудитів роботи окремих підрозділів та бізнес-процесів

Функціональні стратегії формуються та узгоджуються керівниками підрозділів підприємства, які задіяні в реалізації програмних заходів та затверджуються директором підприємства.

3.2 Місячне планування.

Заступник директора з комерції на нараді щодо оцінки асортименту і обсягів виробництва та продаж, яка проводиться кожного тижня, визначає загальні планові цифри обсягів продаж, закупки сировини, відвантаження та випуску готової продукції на наступний період, а також здійснює поточну оцінку грошових доходів і затрат підприємства. Дані, оформлені начальником відділу продаж на основі протоколу наради, є основою для місячного плану обсягів випуску товарної продукції в асортименті та програми виробництва на наступний тиждень.

Місячні Програми виробництва і обсягів продаж формує начальник відділу продаж до 25-го числа поточного місяця на підставі прогнозів продаж торгового персоналу, керівника КБ, дилерів та після їх затвердження заступником директора з комерції передає директору виробництва, заступнику директора з фінансів та менеджеру з постачання для використання в роботі.

Кожен тиждень диспетчер виробництва на основі програми виробництва та продаж продукції, даних про стадії виробничого циклу і узгодженої дати передачі продукції споживачу (замовнику) розробляє графіки відвантаження продукції. Диспетчер виробництва в останній день тижня передає начальникам цехів основного виробництва та інженеру з якості графік відвантаження продукції.

У випадку відхилення термінів відвантаження від дати обумовленої планом, диспетчер виробництва інформує, не пізніше як за 3-4 дні до планової дати постачання, диспетчера комерційного відділу про необхідність перенесення дати відвантаження, а останній узгоджує нову дату поставки із споживачем.

57

58

Причини перенесення термінів поставки пояснюються у письмовій формі диспетчером відділу продаж на ім'я начальника відділу продаж в розрізі кожного замовлення за підсумками місяця. 3.3 Коригування місячних програм

Якщо протягом місяця відбулися зміни на ринку збуту, надійшло термінове замовлення чи відмова від «Покупця», то зміна Програми випуску продукції обговорюються за ініціативою заступника директора з комерції із директором виробництва, головним технологом (якщо необхідно, то на нараді у присутності директора підприємства).

При наявності вільних ресурсів та матеріалів на складі, а також позитивному вирішенні питання в цілому, заступник директора з комерції готує розпорядження про зміни Програми випуску продукції (створення складського запасу, скорочення обсягів виробництва), узгоджує її з начальником виробництва, головним технологом, начальником відділу матеріально-технічного забезпечення та передає:

  • диспетчеру виробництва

  • начальникам цехів;

У менеджеру з матеріально-технічного забезпечення;

• головному технологу; 3.4 Оцінка процесу продаж.

Щоденно диспетчер виробництва до 8.30 ранку передає диспетчеру відділу продаж дані про виконання виробничих завдань за попередній день та про наявність незавершеного виробництва за асортиментом та по споживачах.

Оцінку виконання Програми продажу продукції помісячно здійснює керівник відділу продаж шляхом обробки інформації від диспетчера відділу продаж та диспетчера виробництва: Складові оцінки

• Оцінка організації і розвитку процесу продаж, в тому числі: (виконання планових показників з обсягу продаж товарної продукції, динаміка зміни обсягів продаж щодо попереднього періоду; нові товари \ загальні обсяги продаж; обсяг реалізації через нові канали збуту \ загальні обсяги продаж; продуктивність продаж (сума продаж/сумарна ціна);

• Оцінка роботи торгового персоналу і торгових посередників за критеріями: -спостереження за ринком;

  • робота торгового персоналу із клієнтами;

  • виконання індивідуальних плані в за обсягами продаж.

• Оцінка відгуків клієнтів та споживачів про якість обслуговування, товарної продукції (терміновість, системність оцінки, причини відмов).

• Сума заборгованостей за поставлену продукцію. Диспетчер відділу продаж готує дані та інформацію (помісячно).

  • Оцінку даних про дотримання та відхилення фактичних термінів виконання замовлень від планових, облік переносів та їх погодження із замовником.

  • Аналіз тривалості виконання робіт персоналом, що задіяний в організації і створенні сервісної пропозиції.

Диспетчер виробництва готує дані та інформацію: (помісячно)

  • Обсяг завершеного виробництва, обсягів незавершеного виробництва та відвантаження продукції.

  • Дані про тривалість виконання робіт, що пов'язані із доставкою, монтажем продукції у замовника та причини повторних виїздів на монтаж.