Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія крупів.doc
Скачиваний:
115
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

4.2.2. Переробка зерна в крупу

Особливістю технології гречаної крупи є окрема переробка зерна за фракціями крупності. Зерно за допомогою крупосортувальних машин або розсійників АІ-БРУ поділяється на шість фракцій, що переслідує три задачі: можливість наступного розділення суміші лущених та нелущених зерен; покращення умов лущення зерна; можливість додаткового виділення важковідділюваних домішок. Розділення зерна – калібрування – проводять на ситах з отворами діаметром 4,5: 4,2; 4,0; 3,8; 3,6 та 3,3 мм. Схід кожного з цих сит є відповідно фракцією з І по VI. Прохід сита діаметром 3,3 мм відносять до домішок. В кожній фракції обмежується вміст зерен інших фракцій.

Рис.7. Схема технологічного процесу переробки зерна гречки в крупу.

Так, зерен більш крупних фракцій повинно бути не більше 1...5 %, а дрібних – 3...6 %.

Весь цикл переробки (лущення зерна та сортування продуктів лущення) для кожної з 6-ти фракцій проводять окремо.

Лущення зерна. Здійснюють в вальцедекових верстатах з абразивними валком та декою. Так як ядро гречки досить крупне, коефіцієнт лущення зерна порівняно невисокий, особливо для дрібних фракцій. Внаслідок низького коефіцієнту лущення сумарне навантаження на лущильні машини значно зростає. Так, при коефіцієнті лущення 50 % сумарне навантаження на лущильні та наступні машини буде в два рази вище в порівнянні з навантаженням від зерна, що надходить на початок системи.

Ефективність лущення залежить також від ВТО. При лущенні зерна, яке піддане ВТО, кількість лущених зерен на 5..10 % вище, ніж при лущенні необробленого зерна, а вихід подрібненого ядра на 1 % менший.

Сортування продуктів лущення. Проводять в розсійниках А1-БРУ або крупосортувальних машинах. Для розділення суміші лущених та нелущених зерен в просіюючих машинах використовують сита з круглими отворами, розмір яких на 0,2...0,3 мм менший, ніж розмір отворів сит, сходом з яких отримана дана фракція. Сходом з цього сита отримують суміш нелущених зерен та лузги, після відділення лузги в аспіраторах нелущені зерна повертають для повторного лущення в вальцедековий верстат. Прохід сита являє собою суміш ядриці, лузги, проділу та мучки.

Для відділення проділу разом з мучкою та частиною лузги використовують сита з отворами 1,6(1,7)×20 мм. Сходом з цього сита отримують ядрицю. Прохід сита направляють на контроль проділу.

4.2.3. Контроль крупи і відходів

Контроль ядриці проводять в крупосортувальних машинах або розсійниках, найчастіше двома потоками. В перший потік об'єднують ядрицю, отриману з систем лущення І...IV фракцій; в другий – ядрицю з систем лущення V та VI фракцій. Розділення ядриці на два потоки дозволяє більш ретельно відділяти крупні та важковідділювані домішки.

Подрібнені ядра з ядриці виділяють на ситах з отворами 1,7×20 мм. Потік дрібної ядриці сортують на ситах з трикутними отворами зі стороною 5 мм та на ситах з круглими отворами діаметром 3,4 мм. Проділ відсіюють на ситі з отворами 1,6×20 мм.

Проділ контролюють на ситах № 1,4 та 08 з отворами 1,6×20 мм. Схід з сита 1,6×20 мм направляють на контроль ядриці, прохід сита №08 – на контроль мучки. Сито № 1,4 слугує для розділення проділу на дві фракції Потім кожну з них окремо провіюють в аспіраційних колонках, що дозволяє з більшим ефектом виділити лузгу. Після виділення лузги обидві фракції проділу об'єднують.