Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія крупів.doc
Скачиваний:
114
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

Номери швидкорозварюваних круп

Види круп

Номери

Ячмінні

1, 2, 3

Пшеничні

1, 2, 3

Горохові

На номери не поділяються

Вихід та якість готової продукції

Вихід та якість готової крупи наведені в [11, с. 81-82].

5.2. Технологія виробництва круп підвищеної поживної цінності

Крупи підвищеної поживної цінності одержують на основі борошняних продуктів з рису подрібненого ("Здоров'я", "Ювілейна"), непропареного гречаного проділу ("Піонерська"), вівсяних неподрібнених круп першого сорту ("Спортивна") з доданням знежиреного сухого молока (молочних відвійок), сухого яєчного білка або яєчного продукту в натуральному і замороженому вигляді (білок, меланж).

Крупи "Флотська", "Південна", "Сильна" одержують шляхом поєднання борошняних продуктів різних зернових культур.

Крупи підвищеної поживної цінності – це швидкорозварювані пресовані вироби, які за формою і розмірами нагадують натуральні крупи. Вони призначені для масового споживання і можуть бути використані в громадському та індивідуальному харчуванні для приготування широкого асортименту страв, їх виробництво в Україні тільки передбачається. Тому нижче наведені орієнтовні дані по технології і показниках якості круп.

5.2.1. Підготовка до переробки

Сировину для виробництва круп, що надійшла в цех (рис подрібнений, проділ гречаний, горох колений, вівсяні неподрібнені крупи першого сорту, ячмінні крупи), зважують і піддають контрольному очищенню від домішок шляхом провіювання, просіювання (рис. 22). Вівсяні неподрібнені крупи додатково пропускають крізь падді-машину.

При потребі крупи промивають з подальшим висушуванням до вологості, яка не перевищує 11...12 %.

Вівсяні неподрібнені крупи додатково пропарюють в горизонтальному пропарнику і висушують.

Очищену сировину розмелюють в борошно шляхом послідовного пропуску крізь три системи вальцьових верстатів. Характеристика вальцьових верстатів: колова швидкість – 6 м/с; співвідношення швидкостей – 1,5; ухил рифлів – 8%; число рифлів на 1 см на 1-й розмелювальній системі – 22, на 2-й – 26, на 3-й – 28. Помел сировини можна здійснювати і в дробарках. Після вальцьових верстатів або дробарок продукти помелу сортують у розсійниках. Борошно відбирають проходом крізь сито із поліамідної тканини № 33/36 ПА. За якістю борошно повинно відповідати таким вимогам:

крупність помелу – залишок на ситі № 33/36 ПА не більше 2 %;

вміст мінеральних домішок – при розжовуванні не повинно відчуватись хрускоту;

вміст металомагнітної домішки – на 1 кг борошна не більше 3 мг. При цьому величина окремих частинок металомагнітних домішок у найбільшому лінійному вимірі не повинна перевищувати 0,3 мм, а маса окремих крупинок руди і шлаку – не більше 0,4 мг.

Рис. 22. Схема технологічного процесу виробництва круп підвищеної поживної цінності:

1 – бункери для борошна рисового, вівсяного, ячмінного, горохового, кукурудзяного; 2 – бункер для борошна пшеничного макаронного; 3 – бункер для сухого знежиреного молока.