Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія крупів.doc
Скачиваний:
114
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

Тема 3. Технологічні процеси лущильного відділення круп'яного заводу

План

3.1. Сортування (калібрування) зерна на фракції перед лущенням.

3.2. Способи лущення зерна. Технологічна ефективність процесу лущення.

3.3. Принципова схема сортування продуктів лущення.

3.4. Оцінка ефективності круповідділення.

3.5. Оброблення зерна після лущення: шліфування ядра, полірування крупи, подрібнення ядра.

3.6. Контроль крупи, побічних продуктів та відходів.

3.1. Сортування (калібрування) зерна на фракції перед лущенням

При виробництві крупи з цілого ядра зерно перед лущенням зазвичай ділять на 2…6 фракцій. Це робиться з метою покращення умов лущення. Зокрема, при лущенні необхідно встановити такий зазор між твердими поверхнями, який забезпечував би умови, при яких їх механічна дія спрямовувалась тільки на оболонки зерна, а ядро не зачіпалось робочими органами машини. Забезпечити ці умови для партії зерна, яка містить зерна різних розмірів неможливо. Тому розділення зерна по фракціям може в певному ступені вирівняти його по розмірам.

Сортування зерна на фракції інколи переслідує іншу, ще більш важливу мету, котра полягає в подальшій можливості розділення лущених та нелущених зерен.

Зерна на фракції розділяють в крупосортувальних машинах та круп’яних розсійниках, в окремих випадках використовують повітряно-ситові сепаратори. Для фракціонування зерна застосовують сита з круглими та продовгуватими отворами. Металоткані сита не застосовують, оскільки значні відмінності в розмірах не можуть забезпечити точного розділення зерна.

3.2. Способи лущення зерна. Технологічна ефективність процесу лущення

Видалення квіткових оболонок з зерна проса, риса, вівса та ячменю, плодових оболонок з зерна гречки та пшениці та насіннєвих з гороху, які не засвоюються людським організмом, називають лущенням.

Широка різноманітність властивостей зерна круп’яних культур спричинює різні способи їх лущення. В сучасних лущильних машинах використовується один з трьох основних способів лущення зерна: стискання та зсув; одно- або багатократний удар; тривале стирання оболонок.

Стискання і зсув. Робочі органи таких лущильних машин – дві поверхні з порівняно жорсткого або пружного матеріалу. Одна з поверхонь рухлива а інша – нерухлива , або обидві рухаються з різними швидкостями. Такий спосіб лущення ефективний для зерна, у якого оболонки не зрослись з ядром – рису, гречки, проса та вівса (вальцедекові верстати, лущильні посади).

Одно- або багатократний удар. Лущення відбувається в результаті удару зерна о тверду поверхню. При ударі оболонки розколюються, ядро відділюється.

Використовується для лущення зерна, у якого оболонки не зрослись з ядром, а також у якого зрослись з ядром, але при його переробленні отримують подрібнену крупу, а саме, ячменю, пшениці, кукурудзи (бичові оббивальні машини).

Тривале стирання оболонок. Лущення цим способом використовують для зерна тих культур, у яких оболонки щільно зрослись з ядром (ячмінь, горох, пшениця, кукурудза) (машини ЗШН).