Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія крупів.doc
Скачиваний:
114
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

5.4. Технологія виробництва окремих видів круп

5.4.1. Крупи із м'якої пшениці

Крупи виготовляють із зерна м'якої пшениці, що відповідає вимогам ДСТУ 3768-2004.

Крупи із м'якої пшениці виготовляють шліфовані та подрібнені і шліфовані. Залежно від технології виробництва і розміру крупинок їх поділяють на:

крупи із м'якої пшениці шліфовані №1 і №2;

крупи із м'якої пшениці подрібнені і шліфовані №1, №2, №3.

Принципіальна технологічна схема по виробництву круп шліфованих № 1 і №2 аналогічна схемі виробництва круп типу "Полтавська" та "Артек". Основні відмінності будуть вказані нижче. Принципіальна технологічна схема виробництва круп шліфованих і подрібнених № 1, 2, 3 наведена на рис. 24.

Очищення і лущення зерна пшениці проводять відповідно пункту підготовки пшениці до переробки без поділу зерна на крупну та дрібну фракції, але з відбором дрібної фракції (прохід крізь пробивне сито з отворами 1,7×20 мм) пшениці, яку спрямовують у відходи І – II категорій. Для лущення зерна використовують машини з ситовим циліндром, наприклад, типу Р6-БГО-6 або оббивальні машини з абразивним циліндром.

Для одержання двономерних круп лущене зерно пшениці направляють на шліфування – шість систем, з проміжним провіюванням на дуоаспіраторах після другої і п'ятої систем. Шліфування проводять в машинах типу А1-ЗШН.

Для одержання триномерних круп лущене зерно пшениці направляють на шліфування (три системи) і подрібнення (одна система).

Шліфування проводять у машинах типу А1-ЗШН. Подрібнення проводять у вальцьовому верстаті. Продукти після шліфування (шліфування і подрібнення) провіюють і сортують за крупністю у розсійниках.

Контроль мучки здійснюють на ситі з дротяної сітки № 063 з подальшим пропуском крізь магнітні апарати. Вміст частинок ядра (схід із сита № 063) у мучці не повинен перевищувати 5 % від її маси.

Рис. 24. Схема технологічного процесу переробки м’якої пшениці в крупи шліфовані та подрібнені.

Під час контролю мучки, лузги, відходів І – II категорій допускається застосування буратів, центрофугалів, крупосортувалок і розсійників.

Зовнішній вигляд пшеничних круп повинен відповідати-вимогам, указаним в табл.13.

Таблиця 13

Зовнішній вигляд круп з м'якої пшениці

Номер круп

Характеристика

Крупи з м’якої пшениці шліфовані

№1

Зерно пшениці, яке частково звільнене від зародка, плодових і насіннєвих оболонок, шліфоване, подовженої та овальної форм із закругленими кінцями

№2

Частинки подрібненого зерна пшениці, яке частково звільнене від зародка, плодових і насіннєвих оболонок, крупинок, круглої форми, шліфовані

Крупи з м’якої пшениці подрібнені і шліфовані

№1

Частинки подрібненого зерна пшениці, яке частково звільнене від зародка, плодових і насіннєвих оболонок, крупинки шліфовані, з незначною кількістю обробленого цілого щуплого зерна, що проходить через сито з отворами діаметром 3,2 мм

№2 і №3

Частинки подрібненого зерна пшениці, яке частково звільнене від зародка, плодових і насіннєвих оболонок, крупинки шліфовані, різної форми. Залежно під крупності поділяються на № 2 і № 3