Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пед май.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
291.55 Кб
Скачать

глибини проникнення учасників у сутність представлених технологій та вдалості проведеного моделювання.

  1. Виступ голови методичної ради, що підсумовує результати експерименту, висловлює вдячність учасникам та формулює конструктивні побажання.

  2. Заключне слово викладача.

Додаток 2

Ян Амос Коменський (1562-1670)

Виконуючий роль Я. Коменського повинен знати, що він створив дидактику, науку про навчання, його педагогічні ідеї усе ще актуальні та не повністю реалізовані.

Основні принципи теорії Я. А. Коменського:

  1. Пізнання реального світу на основі чуттєвого сприйняття: «Немає нічого в інтелекті, чого не було раніше у відчуттях».

  2. Принцип наочності в навчанні. Навчання повинне починатися не із словесного тлумачення про речі, а з конкретних спостережень над ними. У разі неможливості безпосереднього спостереження речей, їх треба замінювати малюнками.

  3. Школа не повинна бути страшним і нудним місцем для дітей, а повинна бути місцем для задоволення, радості, гри, повинна бути місцем для задоволення, радості, гри, повинна бути «школа-гра», «школа-театр», «навчальні ігри» (Порівняйте: сучасні ділові ігри).

  4. "Повідомлювати не окремі розрізнені знання, а систему знань, енциклопедію, що може зв'язно утримуватися в пам'яті, оснастити відомостями про найосновніше в кожній науці".

5 "Все, що має між собою зв'язки, повинне вивчатися одночасно, паралельно одне одному" (Порівняйте: сучасні "між предметні зв'язки").

б.Заохочувати зацікавленість та самостійність у навчанні.

Мірза Ісмаїлович Махмутов (академік апн срср)

Виконавець ролі М. Махмутова має знати, що він - прибічник проблемно- розвиваючого навчання. Таке навчання повинне будуватися на основі наступних принципів.

  1. Принцип проблематичності відображає наявність протиріччя в навчальному матеріалі і в процесі його засвоєння, а також необхідність розвитку пізнавальної самостійності учнів.

  2. До процесу проблемно-розвиваючого навчання Махмутов включає:

а) проблемний виклад:

  • монологічний метод, де переважає розповідь викладача, але показана складність, протирічивість матеріалу, різні гіпотези, підходи;

  • показовий метод, коли в розповіді викладача є постановка проблеми і пошук, викладач уголос розмірковує і шукає вирішення проблеми;

б) частково-пошуковий:

  • діалогічний у вигляді бесіди репродуктивного характеру з елементами пошуку;

  • евристичний, коли інформація засвоюється в ході колективного пошуку при безпосередній участі викладача (елементи «мозкового штурму»);

41