Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прокопенко_методичка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
581.12 Кб
Скачать
  1. Правове регулювання договірних відносин

Під закупівлями і постачаннями розуміють заходи, спрямовані на забезпечення проектів ресурсами — тобто, майном (товарами), виконанням робіт (послуг), передачею результатів інтелектуальної творчості в зв'язку з конкретним проектом.

Проведення економічної реформи привело до змін у державному регулюванні господарських відносин. Закупівлі є частиною господарських відносин, у зв'язку з чим зазначені зміни торкнулися і правового регулювання.

    1. Поняття про договори постачань і підряду.

Основною правовою формою організації і регулювання відносин при здійсненні закупівель між їхніми учасниками (суб'єктами) є договір. юридичною мовою договір являє собою угоду сторін, що спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов'язків.

Роль договору при закупівлях полягає в правовому закріпленні відносин між суб'єктами закупівель, встановленні зобов'язання між ними, виконання яких захищається законодавством. При цьому договір не тільки закріплює зобов'язання і права сторін, але і визначає порядок їхнього виконання, а також передбачає способи захисту інтересів цих сторін.

Договір постачання — це договір, по якому постачальник, що є підприємцем, зобов'язується в обумовлений термін передати у власність (або в повне господарське ведення або в оперативне керування) покупцеві товар, призначений для підприємницької діяльності або інших цілей, не зв'язаних з особистим (сімейним, домашнім) споживанням, а покупець зобов'язується приймати товар і платити за нього визначену ціну.

Договір постачання полягає в вільному розсуді сторін, тобто відсутній, як правило, обов'язок постачальника вступати в договір.

Договір підряду регулює закупівлі, необхідним об'єктом яких є результат визначених дій.

Суть відносин, що виникають при подібних закупівлях, полягає в тім, що одна сторона за завданням іншої особи зобов'язується виконати для нього за плату визначену роботу (замовлення), результат якого переходить у власність замовника.

На основі такого роду зобов'язань здійснюються створення нового майна (будівництво підприємств, спорудження доріг); ремонт і поліпшення наявних речей (роботи з реконструкції і капітального ремонту будинків, споруджень, устаткування, ремонт і технічне обслуговування машин, устаткування); реалізація результатів творчої діяльності (виконання наукових досліджень, проектно-конструкторської документації, створення виробничих нововведень — зразка нового виробу).

Різновидами договору підряду є: договір підряду на капітальне будівництво, договір підряду на виробництво проектних і дослідницьких робіт, а також договір на виконання науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт.

1.2. Форми закупівель

Розрізняють наступні організаційні форми закупівель: прямі, посередницькі, біржові.

У першому випадку правовий зв'язок існує між двома суб'єктами закупівель; між ними укладається відповідний договір.

В другому випадку особа, що здійснює проект, вступає в правові відносини з посередником, тобто особою, що сприяє забезпеченню проекту необхідними ресурсами.

У третьому випадку члени біржі здійснюють біржову торгівлю безпосередньо від свого імені і за свій рахунок, або від імені клієнта і за його рахунок, або від свого імені за рахунок клієнта або від імені клієнта за свій рахунок. Відвідувачами біржових торгів можуть бути юридичні і фізичні особи, що не є членами біржі та мають право на здійснення біржових угод.

Захист порушених прав і інтересів підприємства і підприємців при здійсненні закупівель здійснюється арбітражними судами (як правило) і загальними судами (у деяких випадках).