Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прокопенко_методичка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
581.12 Кб
Скачать

5. Підрядні торги

5.1. Ціль проведення підрядних торгів

Торги — це спосіб закупівлі товарів, розміщення замовлень і видачі підрядів, що припускає залучення до визначеного, заздалегідь установленому терміну пропозицій від декількох постачальників або підрядчиків і висновок контракту з тим з них, пропозиція якого найбільше вигідно організаторам торгів (за цінами, а також іншим комерційним і технічним умовам). Підрядні торги проводяться для вибору на конкурсній основі організації, що виконує для замовника в межах погодженої вартості необхідні обсяги робіт, постачання, монтажу, пуску-налагодження устаткування у встановлений замовником термін і з необхідною якістю.

Метою організації торгів є підвищення ефективності виробництва, якості робіт і надійності об'єктів, що споруджуються, на основі конкуренції між організаціями і підприємствами.

Підрядні торги сприяють добору підрядних організацій з гарантією її стійкого фінансового становища, стабільних виробничо-господарських взаємин між партнерами, налагоджених постачальницьких зв'язків.

Ретельне пророблення контрактних умов з використанням переддоговірних відносин також створюють визначені гарантії для успішного завершення інвестиційного проекту в погоджений термін.

5.2. Види торгів

У залежності від способу проведення торги можуть бути:

Відкритими, до участі в яких залучаються всі бажаючі фірми й організації, як місцеві, так і іноземні. На відкритих торгах звичайно розміщаються замовлення на стандартне устаткування, а також на невеликі по обсягу підрядні роботи;

Відкритими з попередньою кваліфікацією учасників;

Закритими по запрошеннях. До участі в закритих торгах запрошуються лише визначені фірми, яким висилаються спеціальні запрошення. На закритих торгах розміщаються замовлення на унікальне, складне і спеціальне устаткування і так далі. До закритих торгів звертаються у випадках розміщення складних замовлень. У закритих торгах звичайно бере участь невелике число солідних, відомих у даній області виробництва фірм, що мають великий досвід і добре технічно збройних;

Одиничними з організацією, обраної замовником. При одиничних торгах їхні організатори звертаються тільки до однієї фірми без залучення конкурентів, але з дотриманням зовнішньої форми торгів і процедури торгів за правилами даної країни. Одиничні торги проводяться у виняткових випадках, коли устаткування або інший товар може бути придбаний лише в єдиної фірми — монополіста, а висновок звичайного контракту для державних організацій забороняється законом даної країни.

Предметами торгів можуть бути підряди на:

  • Будівництво підприємств, будинків, споруджень виробничого призначення і невиробничого призначення, що споруджуються на умовах "під ключ";

  • Виконання комплексів будівельних і монтажних робіт і їхніх окремих видів;

  • Виконання комплексів пусконалагоджувальних робіт, інженер­но-дослідницькі роботи;

  • Проектування;

  • Управління проектом;

  • Постачання комплексного технологічного устаткування, у тому числі на умовах "під ключ";

• Інші постачання і послуги, у тому числі, послуги консультантів.

Рішення про проведення торгів приймається замовником. У підрядних торгах можуть брати участь вітчизняні й іноземні організації, підприємства — виготовлювачі устаткування, посередницькі організації, незалежно від форм власності, а якщо ця діяльність підлягає ліцензуванню — що мають ліцензію на право її здійснення.