Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pedagogika_ekzamen.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
2.71 Mб
Скачать

12. Статистико-математичні методи нпд.

Статистико-математичні методи являють собою апарат кількісного дослідження педагогічних явищ і використовується для опрацювання даних, отриманих за допомогою інших методів, для діагностики та прогнозування педагогічного процесу.

  1. Метод дольової участі – визначення частки участі досліджуваного явища в загальному процесі. Дозволяє подати педагогічні характеристики формалізованою мовою..

  2. Метод рейтингу – оцінка певного педагогічного явища компетентними суддями за обраною шкалою.

  3. Метод рангування – це послідовне розташування досліджуваних явищ за їх значеннями. Використовується два варіанти цього методу: рангування за зниженням значення, рангування за збільшенням значення.

  4. Метод кореляції – використовується з метою виявлення зв’язків і залежностей між двома досліджуваними явищами. Коефіцієнт кореляції показує міру та характер залежності. Він змінюється в межах – 1; + 1

13. Інтегративні методи нпд.

В практиці НПД спостерігаються різні варіанти поєднання методів НПД. Доповнюючи й продовжуючи один одного вони виступають як інтегративні.

  1. Педагогічний експеримент – спеціальним чином організована робота з виявлення та розвитку певних якостей, явищ, процесів. Проводиться в реєстрованих умовах і не має права бути руйнівним.

Експеримент, спрямований на виявлення й вивчення певних якостей, називається констатуючим. Він переслідує заздалегідь визначену мету і виконується відповідно до заздалегідь створеної програми. У ході констатуючого експерименту дослідник знаходить «вузькі місця» в процесі чи явищі, виявляє нестатки, що мають бути поповненими під час перетворюючого (формуючого) метода.

Аналіз даних дозволяє сформувати гіпотезу, на підставі гіпотези складається програма та докладний план дій експериментатора, спрямованих на розвиток позитивних або попередження негативних. До початку експерименту розробляється категоріальний апарат і адекватні критерії оцінювання.

● За масштабом експерименти бувають:

- уявними – відтворення експериментальних дій і операцій подумки.

- стендовий – в штучно створених умовах

- натурний – у природних умовах

● за місцем проведення

- природний – без порушень навчально-виховного процесу (в природних умовах). Об’єктом є навчальні плани, програми, підручники, навчальні посібники

- лабораторний – в спеціально-обладнаному приміщенні.

2. Метод вивчення передового педагогічного досвіду. Базується на теоретичному осмисленні практики роботи передових шкіл і вчителів. Реалізація цього метода здійснюється за алгоритмом:

1) вивчення педагогічної практики, виявлення найбільш ефективних її частин,

2) встановлення причинно-наслідкових залежностей, що детермінують високі педагогічні досягнення,

3) представлення ППД у вигляді педагогічної системи, що поєднує змістовну й технологічну, теоретичну та практичну її складові,

4) розробка методичних матеріалів для впровадження передових педагогічних ідей, і технологій у практику навчання і виховання,

5) поширення ППД: видання спеціальної літератури (книги, брошури), підготовка відеоматеріалів про авторів ППД і досвід їх роботи, організація консультаційних виставок ППД і багато іншого.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]