Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник_Компьют_Электрон.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
16.67 Mб
Скачать

Контрольні запитання

  1. На яких базисах і типах логіки побудовані цифрові схеми сучасних комп’ютерів ?

  2. Які параметри мають логічні елементи і як визначити їх статичну завадостійкість?

  3. Яку структуру має інтегральний багатоемітерний транзистор (БЕТ) ? Поясніть природу паразитного транзисторного ефекту БЕТ і шляхи його подолання.

  4. Нарисуйте схему базового логічного елемента ТТЛШ. Виходячи з рівнів U0 та U1 прийнятих у ТТЛШ для кодування логічних „0” та „1” і фізичних принципів роботи схеми побудуйте таблицю справжності базового елемента ТТЛШ.

  5. Визначте завадостійкість базового елемента ТТЛШ відносно рівнів логічного „0” і „1”.

  6. Поясніть причину, яка викликає стрибок струму в шині живлення при перемиканні елементів ТТЛШ. Які засоби використовують для боротьби з негативним впливом стрибка струму на роботу інтегральних мікросхем ТТЛШ ?

  7. Які переваги і недоліки використання в схемах логічних елементів ТТЛШ вхідного каскаду на діодах Шотткі замість багатоемітерного транзистора Шотткі ?

  8. Яким чином узгоджуються транзистори VT3, VT5 (рис. 4.4) і VT5, VT7 (рис. 4.7), що утворюють складовий транзистор в схемах базових логічних елементів ТТЛШ ?

  9. Поясніть призначення ланцюгів R4, VT4 і R5, VT6 в схемах на рис. 4.4 і рис. 4.7.

  10. Поясніть, чому використання зовнішніх резисторів у схемах на логічних елементах ТТЛШ може впливати на логіку роботи таких схем.

  11. Який логічний стан (логічний „0” або „1”) буде на виході елемента, схема якого наведена на рис. 4.4, якщо між одним з його входів і загальною шиною (землею) увімкнути резистор з опором R = 5,2 кОм, а інший вхід залишити вільним ? При аналізі прийняти Uсс = 5 В, R1 = 4 кОм, U1min = 2,4 В U0max = 0,4 В.

  12. Чому не можна об’єднувати виходи стандартних логічних елементів ТТЛШ ?

  13. Виходи двох елементів ТТЛШ 2АБОНЕ з відкритим колектором об’єднали і підключили через резистор до шини живлення. Яка логічна функція буде реалізована на об’єднаному виході ?

  14. Нарисуйте схему базового елемента ТТЛШ з трьома вихідними станами і поясніть принцип її роботи. Де використовують Z-стан логічних елементів ?

  15. Для схеми базового елемента КМОНТЛ (рис. 4.18а) побудуйте таблицю справжності виходячи з рівнів U0 та U1 КМОНТЛ і фізичних принципів роботи схеми.

  16. Чому елементи КМОНТЛ практично не споживають потужність у статичному режимі і які чинники зростання їх споживаної потужності у динамічному режимі ?

  17. Які переваги і недоліки КМОНТЛ порівняно з ТТЛШ ?

  18. Поясніть принцип дії кола (рис. 4.19) для захисту входів мікросхем КМОНТЛ.

  19. Поясніть природу тиристорного ефекту в інтегральних структурах КМОНТЛ.

  20. З якою метою в логічному елементі КМОНТЛ з відкритим стоком на рис. 4.21 використовується КМОН-ключ на транзисторах VT5, VT6 ?

  21. Нарисуйте схему логічного елемента НЕ КМОНТЛ з трьома вихідними станами і поясніть принцип його дії.

  22. До входів кон’юнктора 2І на діодах підключені елементи 2АБОНЕ КМОНТЛ. Яка логічна функція реалізується на виході кон’юнктора відносно вхідних змінних 2АБОНЕ ? Яка напруга логічного нуля U0 на виході кон’юнктора, якщо на виході елементів 2АБОНЕ U0 = 0 В, а пряме падіння напруги на діоді Uд.пр. = 0,8 В ?

  23. Поясніть принцип дії польового транзистора з бар’єром Шотткі (ПТШ).

  24. Нарисуйте стоко-затворні характеристики початково закритого и початково відкритого ПТШ.

  25. Нарисуйте схему і поясніть принцип дії ключа на ПТШ.

  26. Поясніть принцип дії логічного елемента на ПТШ, показаного на рис. 4.28.

Розділ 5. ТРИГЕРНІ ЕЛЕМЕНТИ ПАМЯТІ ЦИФРОВИХ ПРИСТРОЇВ