Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник_Компьют_Электрон.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
16.67 Mб
Скачать

6.2. Формувачі

Формувачі  це цифрові елементи, призначені для формування з електричних сигналів довільної форми і тривалості прямокутних імпульсів з заданою тривалістю, амплітудою і швидкістю наростання фронтів.

Схеми формувачів будують на основі логічних елементів. В цих схемах поряд з ЛЕ можуть використовуватися також RC-ланцюги.

Принцип дії формувачів заснований на негативному для цифрових схем явищі гонок, яке полягає в тому, що логічні сигнали від одного і того ж джерела приходять на різні входи логічного елемента з різними затримками. Наслідком цього є виникнення помилкових сигналів на виході логічного елемента, які можуть привести до збою в роботі цифрової схеми. Такі помилкові сигнали і є вихідними сигналами формувачів. Тому в схемах формувачів спеціально, за допомогою ланцюгів логічних елементів або інтегрувальних і диференціювальних RC- ланцюгів створюють затримки, які забезпечують формування вихідних сигналів з відповідними параметрами.

Рис. 6.6. Формувач на логічних

елементах: а  схема;

б  часові діаграми

Існують численні схемні реалізації формувачів імпульсних сигналів, як низького U0 так і високого U1 рівнів напруги. Розглянемо деякі з них.

Типова схема формувача прямокутного імпульсу низького рівня напруги U0 з заданою тривалістю tі вих показана на рис. 6.6а. Імпульс формується по фронту вхідного сигналу, тривалість якого tі вх може бути будь-якою в інтервалі tі вх > tі вих. Часові діаграми, що пояснюють принцип роботи формувача наведені на рис. 6.6б. Відзначимо, що вони побудовані без урахування затримки сигналу вихідним елементом 2ІНЕ схеми, оскільки ця затримка не впливає на тривалість імпульсу tі вих.

Як видно з часових діаграм (рис. 6.6б), завдяки затримці у непарній кількості n послідовно увімкнених інверторів, сигнал у точці А схеми, інверсний до вхідного сигналу, зсунутий відносно нього на інтервал часу ntзп. Це створює умову для формування по передньому фронту вхідного імпульсу рівня напруги U1 вихідного імпульсу рівня напруги U0, тривалість якого визначається за формулою:

tі вих = ntзп, (6.21)

де tзп – час затримки поширення сигналу логічного елемента 2ІНЕ (при виводі формули (6.21) зроблено припущення, що всі логічні елементи мають однакові значення tзп).

Змінюючи кількість n логічних елементів 2ІНЕ, які увімкнені як інвертори, можна змінювати тривалість прямокутного імпульсу низького рівня U0 на виході формувача. Тривалість цього імпульсу не буде залежати від тривалості вхідного імпульсу tі вх, тобто схема на рис. 6.6а буде працювати як формувач, доки виконується умова tі вх > ntзп.

Рис. 6.7. Формувач  множник частоти:

а  схема; б  часові діаграми

Якщо в схемі на рис. 6.6а логічний елемент 2ІНЕ, з якого знімається вихідний імпульс, замінити на логічний елемент еквівалентності (див. підрозділ 4.1), то отримаємо формувач імпульсних сигналів, який володіє властивістю множення частоти. Схема такого формувача і часові діаграми сигналів, що пояснюють принцип його дії, наведені на рис. 6.7.

З часових діаграм (рис. 6.7б) видно, що частота сигналу на виході формувача подвоюється, тобто fвих = 2fвх. Це пов’язано з тим, що функція еквівалентності приймає одиничне значення, коли значення її аргументів збігаються, Тому в інтервалах часу, де має місце збіг рівнів напруги (інтервали затримки на ntзп сигналу в точці А відносно вхідного сигналу), формуються імпульси високого рівня напруги U1, період яких у двічі менший за період вхідного сигналу Tвх = 2Tвих,. Тривалість вихідних імпульсів, як і для формувача розглянутого раніше (рис. 6.6а), визначається затримкою поширення сигналу tзп одного логічного елемента і кількістю таких ЛЕ n, увімкнутих послідовно, тобто tі вих = ntзп. Якщо вхідний сигнал є сигналом типу меандр, у якого період у двічі більший за тривалість прямокутного імпульсу високого рівня U1, то на виході схеми (рис. 6.7а) також можна одержати сигнал подвійної частоти типу меандр, якщо задовольнити умову tі вх = 2ntзп. Саме такому випадку відповідають часові діаграми, наведені на рис. 6.7б.

Таким чином, формувач, схема якого наведена на рис. 6.7а, є множником частоти з коефіцієнтом множення 2. На базі таких формувачів можна побудувати схеми з більшим коефіцієнтом множення. Множення тактової частоти широко використовують в сучасних комп’ютерах для підвищення опорної частоти тактового генератора (звичайно вона близько  100  200 МГц) до тактової частоти процесора, яка може складати декілька гігагерців.

Рис. 6.8. Формувач прямокутного

імпульсу низького рівня по фронту

сигналу на логічних елементах і

інтегрувальному RC-ланцюзі:

а – схема; б – часові діаграми

Розглянуті вище схеми призначені для формування прямокутних імпульсів невеликої тривалості, яка не більше ніж у десять разів перевищує час затримки поширення сигналу tзп у логічних елементах, на яких будується схема формувача. Для формування імпульсів, тривалість яких значно перевищує tзп, такі схеми не придатні, оскільки для забезпечення затримки потребують використання великої кількості логічних елементів. В цьому випадку в схемах формувачів затримку створюють шляхом використання інтегрувальних або диференціювальних RC-ланцюгів.

На рис. 6.8а наведена схема формувача імпульсу низького рівня U0 по фронту вхідного сигналу, яка використовує інтегрувальний RC-лан-цюг. Часові діаграми, що пояснюють принцип дії такого формувача, показані на рис. 6.8б.

При відсутності імпульсу на вході схеми Uвх = U0 в точці В на виході DD1 рівень напруги логічної одиниці U1, до якого заряджений конденсатор С. Вхідна напруга U0, що надходить безпосередньо на вхід елемента DD2, створює на виході схеми формувача високий рівень напруги Uвих = U1. Це є початковим станом схеми.

При надходженні на її вхід в момент часу t0 імпульсу високого рівня напруги U1 (рис. 6.8б), на виході елемента DD1 (точка В) з затримкою на tзп з’являється сигнал низького рівня U0 (момент часу t1). Починається розряд конденсатора C по колу: резистор R, відкритий вихідний транзистор елемента DD1, загальна шина. Зміна напруги у часі в точці А схеми описується формулою (6.8). Доки напруга в цій точці перевищує Uпор, елемент DD2 сприймає її як рівень логічної одиниці, тому на всіх його входах логічні одиниці, а на виході  сигнал низького рівня Uвих = U0. В момент часу t2, коли напруга в точці А досягає значення Uпор, відбувається перемикання елемента DD2 у стан високого вихідного рівня напруги U1. Формування вихідного імпульсу завершується.

Як видно з часових діаграм (рис. 6.8б) тривалість вихідного імпульсу низького рівня U0 дорівнює tі вих = tзп + t. Інтервал t можна знайти з (6.8) при t =t2, Uвих(t2) = Uпор:

, (6.22)

де  - стала часу. Якщо знехтувати малою величиною опору відкритого вихідного транзистора логічного елемента DD1 порівняно з опором резистора R, то стала часу  = RC.

Визначивши з (6.22) інтервал часу t, можна одержати вираз для тривалості вихідного імпульсу формувача:

. (6.23)

Для логічних елементів ТТЛШ існують обмеження на величину опору активного резистора, який підключається до їх входів (див. підрозділ 4.3.3), тому величину опору R в формувачах на елементах ТТЛШ звичайно обирають у інтервалі 300 Ом ≤ R ≤ 2 кОм. Високий вхідний опір МОН-транзисторів суттєво не обмежує верхню межу опору RC-ланцюга для формувачів, що використовують логічні елементи КМОНТЛ, проте завдяки меншим, порівняно з біполярними ключами, вихідним струмам КМОН-ключів, нижня межа значення опору R для таких формувачів більша. Звичайно в формувачах імпульсних сигналів, які використовують елементи КМОНТЛ, величину опору R обирають в інтервалі 10 кОм ≤ R ≤ 10 МОм.

Вихідний прямокутний імпульс заданої тривалості може бути сформований також по зрізу вхідного сигналу. Схема такого формувача і часові діаграми, що пояснюють принцип його дії, наведені на рис. 6.9. Тривалість вихідного імпульсу в цьому випадку визначається за формулою:

. (6.24)

Рис. 6.9. Формувач прямокутного імпульсу низького рівня по зрізу вхідного сигналу на логічних елементах і інтегрувальному RC- ланцюзі: а – схема; б – часові діаграми

Зазначимо, що в (6.24) стала часу  дорівнює добутку RC, тільки коли внутрішній опір джерела вхідного сигналу Rвх значно менший за опір R інтегрувального RC-ланцюга. Якщо це не так, то величину опору при розрахунку  визначають як суму Rвх і R, тобто  = С(Rвх + R).

У випадку, коли формувачі, схеми яких наведені на рис. 6.8а і 6.9а, реалізовані на логічних елементах КМОНТЛ, які мають значення U0  0 В і Uпор = U1/2, формули (6.23) і (6.24) приймають спрощений вигляд, а саме: tі вих = RCln2 + tзп  0,7RC + tзп; tі вих = RCln2  tзп  0,7RC  tзп.

Якщо стала часу RC-ланцюга  значно перевищує час затримки поширення сигналу в логічних елементах, можна знехтувати значенням tзп в співвідношеннях (6.23), (6.24). У цьому випадку для формувачів, що побудовані на логічних елементах КМОНТЛ, тривалість вихідного імпульсу розраховують за формулою: tі вих  0,7RC.