Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник_Компьют_Электрон.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
16.67 Mб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Які елементи цифрової техніки називають допоміжними і які функції вони виконують у цифрових схемах ?

  2. Який RC-ланцюг називають інтегрувальним ? Нарисуйте схему інтегрувального RC-ланцюга і часову діаграму сигналу на його виході, коли на вході ланцюга діє ідеальний прямокутний імпульс напруги.

  3. Запишіть узагальнене співвідношення для часової залежності напруги на виході інтегрувального RC-ланцюга.

  4. Який RC-ланцюг називають диференціювальним ? Нарисуйте схему диференціювального RC-ланцюга і часову діаграму сигналу на його виході, коли на вході діє ідеальний прямокутний імпульс напруги.

  5. Запишіть узагальнене співвідношення для часової залежності напруги на виході диференціювального RC-ланцюга.

  6. Як зв’язана тривалість фронту tф імпульсного сигналу, обумовлена дією RC-ланцюга, з його сталою часу ?

  7. Які критерії відповідності напруги аналогового сигналу логічним нулю і одиниці використовують при побудові часових діаграм логічних елементів, коли на їх входах діють аналогові електричні сигнали ?

  8. Дайте визначення формувача. Яке явище, негативне для цифрових схем, покладено в основу принципу дії формувачів і в чому полягає це явище ?

  9. Поясніть принцип дії формувача, схема якого наведена на рис. 6.6а. Визначте тривалість імпульсу на виході такого формувача, якщо час затримки одного елемента ІНЕ 10 нс, а кількість інверторів в схемі n = 15.

  10. На базі формувача (рис. 6.7а) спроектуйте множник частоти на чотири. Побудуйте для нього часові діаграми і визначте умови, при яких форма сигналу на виході множника близька до меандру, тобто шпаруватість Q  2.

  11. Які обмеження на величину опору резистора R RC-ланцюга існують у схемах формувачів, одновібраторів та генераторів, які використовують логічні елементи ТТЛШ і КМОНТЛ ?

  12. Для формувача на рис. 6.8а визначте значення опору R і ємності С, при яких тривалість вихідного імпульсу tі вих. = 100 мкс. У схемі формувача використані логічні елементи КМОНТЛ, для яких Uпор = U1/2, U0 = 0 В.

  13. Дайте визначення одновібратора. Яке застосування в комп’ютерній електроніці знаходять одновібратори ? Чому одновібратори називають також загальмованими мультивібраторами ?

  14. Поясніть принцип дії одновібратора, схема якого наведена на рис. 6.10а. Яке призначення має діод VD у цій схемі ?

  15. Нарисуйте схему одновібратора на комбінованому JKRS-тригері зі зворотним динамічним керуванням і прямими входами попередньої установки R, S. Побудуйте для такого одновібратора часові діаграми напруг у різних точках його схеми.

  16. Дайте визначення мультивібратора (генератора). Які параметри мають генератори (мультивібратори) прямокутних імпульсів ?

  17. Нарисуйте схему кільцевого генератора і поясніть принцип його дії. Чому такий генератор не буде працювати при парній кількості інверторів ? Визначте частоту сигналу на виході кільцевого генератора, який побудований на n = 5 інверторах з затримкою поширення сигналу tзп = 10 нс.

  18. Поясніть принцип дії мультивібраторів, схеми яких наведені на рис. 6.16 і 6.18.

  19. Що таке кварцовий резонатор ? Поясніть принцип, на якому основана кварцова стабілізація частоти мультивібраторів.

Розділ 7. ФУНКЦІОНАЛЬНІ ВУЗЛИ ЦИФРОВИХ ПРИСТРОЇВ