Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
374381_D5AF6_vidpovidi_do_ispitu_z_disciplini_m...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.09.2019
Размер:
1.65 Mб
Скачать

31. Постійна (стала), спадна та зростаюча віддача від масштабу.

Постійна (стала) віддача від масштабів виробництва (постійний ефект масштабу): збільшення обсягу факторів виробництва приводить до аналогічного збільшення випуску продукції. Спадна віддача від масштабів виробництва (спадний ефект масштабу) – збільшення обсягу факторів виробництва приводить до збільшення обсягів виробництва в меншому степені. Зростаюча віддача від масштабів виробництва (зростаючий ефект масштабу) – збільшення обсягу факторів виробництва приводить до збільшення обсягів виробництва в більшому ступені.

32. Оптимум виробника.

Рівновага виробника: технологічний та ек-й вибір.

Вир-во прод пов'язано з певними витратами, зміни його обсягів обумовлюють коливання величини цих витрат. Тому виробник, зважаючи на динаміку граничної прод-ті, вартість та взаємозамінність ресурсів, намагається досягти стану рівноваги, т.б. такої комбінації використовуваних рес-ів для вир-ва означеного обсягу прод, за якої величина витрат буде мінім.

Мінім рівень витрат забезпеч-ся за умови, що гран прод-ть у розрах-ку на 1-цю вартості рес-ів буде однакова для всіх рес-ів, використ-х виробником:

де - граничний продукт відповідно праці, капіталу та n-го рес-су; - ціна 1-ці праці, капіталу та n-го рес-су.

Через те, що ціни факторів вир-ва розгялд-ся як незмінні, незалежно від обсягів використання факторів, ця функція є лінійною. Нахил ізокост дорівнює і визначає ринкову норму заміщення 1-ці капіталу додатковою 1-цею праці.

К

Е

К 1 Q

0 L L

Точка дотику лінії однакових витрат і кривої однакового обсягу вир-ва відображає рівновагу виробника.

33. Витрати виробництва за короткостроковий період.

В итрати у короткотерміно­вому періоді, потрібно розмежувати їх на постійні та змінні. Постійні витрати (FC) не залежать від обся­гів виробництва. Більше того, вони існують навіть тоді, коли виробництво взагалі припиняється. Справа в тому, що, як виходить із самого визначення короткотерміно­вого періоду, він недостатній для зміни передусім обся­гів капіталу. Змінні витрати (VC) — це вартість змінних ре­сурсів, що використовуються для виробництва заданого обсягу продукції. До них належать заробітна плата робітників, витрати на придбання сировини, матеріалів, електроенергії для виробничих цілей тощо. У мікроекономічному аналізі широко використо­вуються показники середніх витрат: середні сукупні (АТС), середні постійні (AFC) та середні змінні (AVC) витрати:

Г раничні витрати показують, яких додаткових витрат коштувало виробнику виробництво додаткової одиниці продукції: Граничні витрати в короткотерміновому періоді не залежать від постійних витрат. На їхній рівень впли­вають тільки змінні витрати.

34. Типовий характер зміни витрат за короткостр. Період.

Класифікація витрат виробництва здійснюється з урахуванням факторів часу і мобільності факторів виробництва.

Короткостроковий період — це часовий проміжок, протягом якого фірма не в змозі змінити свої виробничі потужності. Впливати на хід і результативність виробництва вона може лише шляхом зміни інтенсивності їх використання.

У цей період фірма може оперативно змінювати змінні фактори – кількість праці, сировини, допоміжних матеріалів, палива.

В короткостроковому періоді розглядаються постійні, змінні, загальні, середні і граничні витрати.

Постійні витрати (TFC) — витрати, величина яких у короткостроковому періоді не змінюється при зміні обсягу виробництва. Їх іноді називають «накладними видатками». До постійних витрат відносяться витрати на утримання виробничих будинків, закупівлю устаткування, рентні платежі, відсоткові виплати за кредитами, зарплата управлінського персоналу, комунальні платежі, оренда, амортизація і т. і. Ці витрати повинні фінансуватися навіть тоді, коли фірма нічого не виробляє.

Змінні витрати (TVC) — витрати, величина яких змінюється залежно від зміни обсягу виробництва. Якщо продукція не виготовляється, то вони дорівнюють нулю. До змінних витрат відносяться витрати на придбання сировинних ресурсів, палива, енергії, оплата транспортних послуг, заробітної плати робітникам і службовцям.

Загальні витрати (ТС) — сукупні витрати фірми, рівні сумі її постійних і змінних витрат.Загальні витрати визначаються за формулою:

Загальні витрати збільшуються у міру збільшення обсягу виробництва. Витрати на одиницю вироблених благ мають форму середніх постійних витрат , середніх змінних витрат і середніх загальних витрат .

С ередні постійні витрати (AFC) — це загальні постійні витрати на одиницю продукції.

С ередні змінні витрати (AVC) — це загальні змінні витрати на одиницю продукції.

Середні змінні витрати спочатку падають, досягаючи свого мінімуму, потім починають зростати.

С ередні (загальні) витрати (ATC) — це загальні витрати виробництва на одиницю продукції. Вони визначаються двома способами:

а) шляхом поділу суми загальних витрат на кількість виробленої продукції:

б)шляхом підсумовування середніх постійних витрат і середніх змінних витрат:

АТС = AFC + AVC.

Граничні витрати (МС) — це витрати, викликані випуском додаткової одиниці продукції.

Г раничні витрати показують на скільки зміняться загальні витрати при зміні обсягу виробленої продукції на одну одиницю, тобто вони відображають зміни витрат залежно від кількості виробленої продукції:Оскільки загальні постійні витрати не змінюються, то постійні граничні витрати завжди дорівнюють нулю, MFC=0. Тому граничні витрати – це завжди граничні змінні витрати, тобто MVC=MC. Тому зростаюча віддача змінних факторів скорочує граничні витрати, а спадна віддача ‑ навпаки їх збільшує.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]