Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
374381_D5AF6_vidpovidi_do_ispitu_z_disciplini_m...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.09.2019
Размер:
1.65 Mб
Скачать

47. Нецінова конкуренція.

З метою збільшення попиту на свій продукт фірма постійно шукає шляхи його удосконалення. Це підштовхує її до нецінової конкуренції. Методи нецінової конкуренції можуть бути:- пов’язані з удосконаленням продукту; орієнтовані на рекламно-пропагандистську діяльність.

Реальні відмінності досягаються за рахунок:

а) якості товару. Товари можуть відрізнятися певними функціональними особливостями, матеріа­лами, з яких вони виготовлені, дизайном, якістю ро­боти тощо. Товарні ринки України переповнені това­рами з однаковою товарною маркою, але виготовле­ними у різних країнах: Польщі чи Італії, Японії чи Малайзії, Кореї чи Болгарії. При цьому їхня якість може мати досить суттєві відмінності;

б) поглиблення післяпродажного обслуговування. Фірми намагаються виділити свій товар серед інших аналогічних тим, що збільшують термін гарантійно­го обслуговування, безкоштовно доставляють товар покупцеві, на місці збирають і встановлюють меблі тощо;

в) місця продажу товару. Це особливо стосується товарів, потреба в яких виникає у певному місці. Скажімо, кафе, розташоване у людному місці на бере­зі Дніпра з чудовим краєвидом, чи бензоколонка на трасі з активним рухом автомобілів будуть привабли­вішими для покупців за інших рівних умов;

г) стимулювання збуту. З метою виділення сво­го товару серед інших фірма може стимулювати збут, встановлюючи призи для покупців. Наприк­лад, Тростянецька кондитерська фабрика "Корона" у разі придбанні 0,5 кг цукерок видає кожному по­купцеві спеціальний пакет з фірмовим знаком, а бензоколонка "Південь" за умови придбання ЗО л бензину безкоштовно вручає водію пляшку міне­ральної води.

Проте диференціація товару часом грунтується на удаваних відмінностях. Найчастіше на них спрямована активна рекламна політика фірми ("Наша зубна паста — це єдиний надійний захист від карієсу!" чи "Наш пральний порошок чистить усе, крім ваших кишень!"). Цьому також підпоряд­коване використання відомих торгових знаків або торгових марок.

Мета реклами – збільшення частки продукції фірми на ринку та посилення лояльності споживачів до товару фірми. Можливі цілі реклами:

  • Інформативна - реклама переважає в основному на етапі виведення товару на ринок, коли стоїть задача створення первинного попиту.

  • Розповідна - реклама набуває особливу значущість на етапі зростання, коли перед фірмою встає задача формування виборчого попиту.

  • Порівняльна - реклама прагне затвердити перевагу однієї марки за рахунок конкретного її порівняння з однією або декількома марками в рамках даного товарного класу.

  • Нагадуюча - реклама надзвичайно важлива на етапі зрілості, для того щоб примусити споживача пригадати про товар.

  • Підкріплююча - реклама прагне затвердити нинішніх покупців в правильності зробленого або вибору.

48. Похідний попит. Взаємозв’язок ринків продуктів та факторів виробництва.

Попит на фактори — похідний попит. Попит на будь-який ресурс залежить від: а) попиту та ціни на товар виробника на ринку кінцевих продуктів; б) продуктивності ресурсу при створенні товару. … Унікальність та висока продуктивність ресурсу не є га­рантією попиту та високої ціни на нього. Усе зреш­тою залежить від попиту та ціни на кінцевий про­дукт. Попит на ресурси є похідним попи­том, тобто таким, який залежить від попиту на това­ри, що виробляються за їх допомогою. У коротко­терміновому періоді змінюється лише один фактор, тоді як інші залишаються незмінними. За цих умов діє закон спадної граничної продуктивності змінного фактора, тобто, починаючи з певного моменту, кожна нова додаткова одиниця змінного фактора призводить до меншого приросту продукту, ніж попередня. Граничний продукт у грошовому вираженні — це приріст загального доходу внаслідок використання кожної додаткової одиниці змінного фактора вироб­ництва. Величина, на яку зростають сукупні ви­трати при збільшенні залучених ресурсів на одиницю, називається граничними витратами на ресурси (MRC).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]