Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
374381_D5AF6_vidpovidi_do_ispitu_z_disciplini_m...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.09.2019
Размер:
1.65 Mб
Скачать

40. Економічні адміністративні та правові барєри вступу до монопольного ринку.

Будь-який монополіст зможе зберегти своє монопольне становище лише тоді, коли вступ до цієї галузі для інших виробників буде надійно заблокова­ний. Тому блокування вступу в галузь, встановлення відповідних бар'єрів — обов'язкова умова для існу­вання чистої монополії. Ці бар'єри можуть набувати різних форм:

а) масштаби виробництва. Як правило, фірма-монополіст — це досить велике підприємство, тому для створення гідної конкуренції потрібно вкласти значні кошти, що для абсолютної більшості потенцій­них конкурентів не під силу та й недоцільно;

б) легальні бар'єри. Це певні законодавчі норми, що регламентують той чи інший вид діяльності. Най­поширенішими серед них є патенти (виключне пра­во на виробництво будь-якого продукту чи викорис­тання якоїсь технології) та ліцензії (право на заняття якимось видом діяльності);

в) власність на найважливіші види ресурсів. Утримати своє монопольне становище на ринку мож­на, захопивши ті види ресурсів, за допомогою яких виробляється продукція монополіста. Це спрацьовує тоді, коли обмеженість ресурсів абсолютна, і у них немає близького замінника;

г) недобросовісна конкуренція. Деякі фірми-моно-полісти застосовують методи боротьби з конкурентами, які не тільки не відповідають кодексу честі під­приємця, а й у більшості країн заборонені законом. Це може бути тиск на постачальників сировини, профспілки, банки, переманювання провідного персо­налу, цінова війна з метою банкрутства конкурента тощо.

41. Вибір монополістом ціни й обсягу виробництва.

На монопольному ринку монополіст для збільшення сукупного доходу знижувати ціну на продукцію, тому крива попиту є спадною, внаслідок цього крива граничного доходу розташований під кривою попиту.

42. Потреба державного регулювання монополії, антимонопольна політика.

Метою антимонопольної політики й антимонопольного законодавство не є заборона або ліквідація монопольних утворень . Реальна задача антимонопольної політики полягає в тому, щоб поставити діяльність монополії під державний контроль, виключити можливість зловживання монопольним положенням. Конкретно можна сформулювати такі цілі антимонопольної політики держави:обмеження монополій підтримка і сприяння малому бізнесові захист прав споживача. Існують дві основних форми регулювання монополій: попередження створення монополій. обмеження використання монопольної влади.

Для проведення антимонопольної політики держава створює антимонопольні служби, основна задача яких - контроль монополістичних тенденцій у країні. Антимонопольні служби не є частиною законодавчої влади, але в їхній компетенції виконувати дорадчу функцію. Подібні організації не мають права діяти авторитарними методами, наприклад, закривати підприємства.. Усі рішення антимонопольних служб – є обов'язкові для виконання. У протилежному випадку накладаються грошові штрафи, передбачені законодавством. Про масштаби монополізму свідчать дані Антимонопольного комітету України, згідно з яким, в Україні нараховується близько 540 підприємств-монополістів, частка яких на загальнодержавних ринках відповідних товарів перевищує 35%.

Антимонопольне законодавство в регламентується наступними законами: Законом України " Про обмеження монополізму і недопущення несумлінної конкуренції в підприємницькій діяльності" Законом України " Про захист від несумлінної конкуренції"

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]