Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
374381_D5AF6_vidpovidi_do_ispitu_z_disciplini_m...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.09.2019
Размер:
1.65 Mб
Скачать

37. Ринкова поведінка підприємства в короткостроковому періоді.

У короткостроковому періоді фірма, здійснюючи підприємницьку діяльність, може отримувати прибуток чи збиток. Якщо фірма отримує економічний прибуток, вона намагається максимізувати його величину, однак якщо фірма має збиток, вона повинна вирішити, наскільки загрозливими є збитки для її діяльності, і відповідно до висновків прийняти рішення про закриття фірми чи очікування змінювання тимчасової ринкової ситуації, мінімізуючи збитки.

Ціна для кожної фірми — заданий зовні параметр, який безпосередньо не залежить від обсягу виробництва окремої фірми. Фірма погоджує свою поведінку щодо виробництва в залежності від рівня встановленої в галузі ціни.

Використовуючи метод визначення обсягів виробництва «співставлення граничних витрат і граничного доходу», розглянемо ситуації в діяльності фірми та її поведінку.

Умови максимізації прибутку конкурентної фірми мають вигляд:

Перша умова визначення оптимального обсягу виробництва - рівняння граничних витрат ціни продукту.

Умовою другого порядку є: якщо для фірми склалася ситуація, коли ринкова ціна перевищує її мінімальні середні витрати (Р>minАТС), вона отримує економічний прибуток і намагається максимізувати його, випускаючи продукцію в обсязі, що відповідає правилу рівності граничних витрат і граничного доходу (МС= МR) Якщо мінімальні середні витрати перевищують граничний доход, однак середні змінні витрати залишаються меншими за нього (АТС<МR>minАTС), фірма має збитки, але може перечекати ситуацію, мінімізуючи збитки, визначаючи обсяг виробництва дотриманням рівності граничних витрат і граничного доходу

38. Ринок досконалої конкуренції в довгостроковому періоді.

Змінювання чисельності фірм у галузі є ознакою довгострокового періоду для галузі. Якщо в короткостроковому періоді в галузі спостерігаються економічні прибутку, це викличе притік фірм у галузь. Збільшення кількості працівників приводить до поступового зниження ціни на продукт та зменшення економічного прибутку. Процес припливу фірм у галузь припиняється, коли економічний прибуток =0 (Р=АТС=МС). Навпаки, якщо фірми починають зазнавати збитків, це викличе відтік фірм із галузі, який буде продовжуватись до моменту, коли відємний економічний прибуток стане =0. Отже, у довгостроковому періоді положення конкурентної фірми – довгострокова рівновага відповідає стану нульового економічного прибутку (нормального прибутку).

39. Ознаки монопольного ринку.

Риси чистої монополії: 1. На ринку функціонує лише один виробник якоїсь   продукції.  2. Товар, який виробляє монополіст, не має близь­кого замінника. У споживача існує лише два можливих варіанти поведінки: або взагалі відмовитися від споживання цього товару, або придбати його у монополіста. 3. Чистий монополіст сам установлює ціну на свій товар. Ціна рівноваги є результатом взаємодії попиту та пропозиції. Оскільки для монополіста попит збігаєть­ся з ринковим, і його можна розглядати як заданий, то встановити рівноважну ціну він може, маневруючи про­позицією: збільшення пропозиції знижує ціну і, навпа­ки, зменшення пропозиції призводить до зростання цін. 4. Вступ у галузь інших виробників заблокова­ний. Монополізація ринку може досягатися: 1. Зростанням фірми за рахунок капіталізації прибутку, банкрутством конкурентів, їх поглинанням До досягнення фірмою повного панування у галузі. 2. Об'єднанням капіталів на добровільних засадах і перетворенням такого об'єднання на панівного вироб­ника. Форми монополістичних об'єднань, зокрема, такі: — картель, як досягнення угоди про розподіл ринків збуту, цін та квот виробництва за умови збе­реження кожним учасником виробничої та комерцій­ної самостійності; — синдикат, як створення учасниками, що збері­гають виробничу самостійність, спеціального спільно­го підрозділу, який здійснює постачально-збутові опе­рації для всіх членів об'єднання; — трест, в якому об'єднуються самостійні підпри­ємства однієї галузі, втрачаючи і комерційну, і вироб­ничу самостійність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]