Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
374381_D5AF6_vidpovidi_do_ispitu_z_disciplini_m...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.09.2019
Размер:
1.65 Mб
Скачать

21. Еластичність попиту за власною ціною блага.

На практиці кожна людина може відмітити свою різну реакцію у відповідь на змінювання ціни на різні товари: змінювання обсягу покупок буде різним. Це явище лягло в основу концепції цінової еластичності попиту.

Ступінь чутливості споживачів до змінювання ціни товару називається ціновою еластичністю (Есір). Попит називається еластичним, якщо несуттєве змінювання ціни викликає значне змінювання величини попиту, а коли суттєве змінювання ціни викликає незначне змінювання величини попиту -нееластичним (рис.5.1).

Існує два методи вимірювання цінової еластичності попиту.

Еластичність в точці розраховується як: , де - відносне змінювання величини попиту; - відносне змінювання величини ціни; - величина попиту після та до змінювання; - ціна після та до змінювання.

Якщо отримане значення |Edp|>1, то попит еластичний, |Edp|<1 - нееластичний, |Edp|=1 - одинична еластичність.

Однак цей простий метод розрахунку має недолік - в залежності від того, яке значення на кривій попиту вважати базовим, буде змінюватись і значення коефіцієнта.

Дугова еластичність розраховується за формулою:

Edp=(ΔQ\ΔP)*(((P0+P1)\2):((Q0+Q1)\2)). Можна виділити граничні випадки цінової еластичності попиту. Абсолютно еластичним називається попит, значення коефіцієнта еластичності якого Edp=безкінечність, а абсолютно нееластичним - коли Edp=0.

У мікроекономіці не виділяють жорстких факторів, які впливають на цінову еластичність попиту. Однак можна визначити вплив на цінову еластичність попиту наступного:

1. існування благ-субститутів

2. питомої ваги блага в доході споживача

3. відношення блага до предметів розкоші чи товарів першої необхідності

4. часу

5. розмірів запасу

Цінова еластичність попиту може змінюватися в короткостроковому та довгостроковому періодах, при цьому характер змін буде різний в залежності від терміну служби блага. Для благ разового використання попит буде більш еластичним у короткостроковому періоді, ніж у довгостроковому, а для благ довготривалого використання - навпаки.

22. Перехресна еластичність за доходом.

Реакція змінювання величини попиту на одне благо відносно змінювання цін іншого блага називається перехресною еластичністю попиту dх,у). Перехресна еластичність розраховується за наступною формулою:

Е= (ΔQx\Qх) : (ΔРУУ).

Чим меншим буде від'ємне значення коефіцієнта перехресної еластичності dх,у<0), тим більше блага взаємодоповнюють одне одного, чим більшим буде позитивне значення коефіцієнта dх,у>0), тим більш взаємозамінними є блага, при значенні коефіцієнта близько нуля dх,у=0) можна говорити про незалежність благ.

Однак це правило можна використовувати лише при невеликих змінюваннях ціни, тому що коефіцієнт цінової еластичності попиту можна розкласти на дві складові, які характеризують ефект доходу та ефект заміщення.

Еластичність попиту за доходами можна визначити як співвідношення між відносною зміною попиту та відносною зміною доходу споживача (I). На рис. 4.5 показано збільшення попиту (зсув кривої вправо) на dQ (Q2 - Q1), що спричинене збільшенням доходу на dI1 - І2). Тоді еластичність попиту за доходами Ei = (dQ/Q):(dI/І). Еластичність попиту за доходами може набувати найрізноманітніших значень: Еi > 0 — для нормальних товарів; Еi > 1 — для предметів розкоші; Еi < 0 — для неякісних товарів. Якщо еластичність попиту за доходами дорівнює нулю, то це означає, що споживання даного товару взагалі не залежить від рівня доходу споживача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]