Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
374381_D5AF6_vidpovidi_do_ispitu_z_disciplini_m...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.09.2019
Размер:
1.65 Mб
Скачать

18. Пропозиція і закон пропозиції.

Індивідуальна пропозиція окремої фірми визначається її виробничими можливостями, згідно з якими для кожної конкретної ціни фірма може запропонувати до продажу певні обсяги блага.

Ринкова пропозиція блага складається із суми індивідуальних пропозицій блага за кожною конкретною ціною.

Функція пропозиції - це залежність обсягу пропозиції блага від його ціни Хs = f(Р).

Закон пропозиції: обсяг пропозиції зростає при зростанні ціни, і, навпаки, обсяг пропозиції спадає при зменшенні ціни. Закон пропозиції діє наступним чином: при зростанні ціни, збільшується дохідність продажу продукції, а це дає змогу збільшувати прибутки фірми та винагороду її працівникам, отже, в підприємства з'являється стимул збільшувати виробництво продукції.

Р ис. 5.3. Крива пропозиції

Переміщення кривої пропозиції (S) вправо S S1 чи вліво S S2 рис.5.5 означає, що пропозиція збільшується чи зменшується при тій же ціні. Якщо ж жоден з факторів, що впливають на пропозицію не змінюється, а ціна товару змінюється, то відбувається переміщення по кривій пропозиції (S) вгору чи вниз.

До основних факторів зміни пропозиції належать: Ціни на ресурси. Технології виробництва. Кількість продавців на ринку. Податки та дотації. Очікувані зміни цін.

19. Взаємодія попиту і пропозиції. Ринкова рівновага

Наміри споживачів і виробників товару з приводу його кількості за кожним варіантом цін можуть не збігатися. Якщо ж наміри збігаються, то ринкові суб’єкти не зацікавлені змінювати їх. Ринкова рівновага — це ситуація, коли наміри покупців і продавців на ринку повністю збігаються, так, що при певній ціні товару обсяг пропозиції дорівнює обсягу попиту. Ринкова рівновага - встановлення на ринку в результаті взаємодії виробників та споживачів таких цін на товари та послуги, що не залишають залишку у продавців та не створюють нестачу у покупців. В основі ринкової рівноваги лежить рівноважна ціна, при якій кількість товару, запропонованого на ринку, дорівнює кількості товару, на який існує попит.

Ціна Ц р є рівноважною ціною. Кількість товару К р, що реалізується на ринку за рівноважною ціною, називається рівноважною кількістю товару. Як бачимо з графіка встановлення ціни, що перевищує рівноважну (Ц1>Ц р) призводить до появи надлишку товару, а ціни, яка нижча за рівноважну (Ц2<Ц р) — до дефіциту. Будь-який відхід від ціни рівноваги приводить в дію ринковий механізм, який повертає ринок у рівноважний стан.

20. Сталість і динамічність ринкової рівноваги. Поняття про надлишок споживача і надлишок виробника.

При аналізі встановлення рівноваги видно,

що при цінах, вищих за рівноважну, існували

споживачі, які були готові їх платити. Однак в

результаті встановлення рівноваги на ринку

вони купують благо за нижчою ціною. Різниця

між максимальними витратами, які споживач

готовий був здійснити, і фактичними витратами

є споживчим надлишком чи виграшем.

Одночасно з боку виробників також спостерігаються

такі, що готові були здійснювати виробництво при

ціні, нижчій за рівноважну. І в результаті

встановлення рівноважної ціни вони отримують

виробничий надлишок чи виграш – різниця між

фактичним доходом, що був отриманий від

діяльності, і мінімально можливим.

Усі моделі рівноваги діляться на статичні і динамічні. Павутиноподібна модель – найпростіша динамічна модель, що показує, як в результаті циклічних коливань може встановлюватись рівновага. Ця модель відображає встановлення рівноваги в галузях з фіксованим циклом виробництва, коли виробник приймають рішення про виробництво на основі минулого періоду і вже не можуть змінити рішення. Рівновага на ринку встановлюється, якщо коливання носять згасаючий характер. Якщо рівномірний характер чи вибуховий – рівновага не встановлюється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]