Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
опорний конспект КД для ОТ.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.59 Mб
Скачать

Передумовами розвитку підприємства є:

1) підприємство спрямовує свої зусилля на вдосконалення виробничого процесу і підвищення ефективності системи розподілу;

2) попит перевищує пропозиції;

3) собівартість товару (послуги) висока і потребується її зниження через підвищення виробітку.

Концепція вдосконалення товарів (послуг).

Основою цієї концепції є передбачення в тому, що покупець буде купувати товар (чи користуватися послугами) даного підприємства, головним чином, завдяки високої якості й помірної ціні. До основного недоліку цієї концепції можна віднести її певну “статичность”, неврахування ситуації, що змінюється на ринку, орієнтованість, поперед усього, на традиційні для даного підприємства види товарів і послуг (приклад монополія залізничного транспорту).

Концепція інтенсифікація комерційних зусиль чи збуту.

Передбачає, що покупець купить товар чи скористується послугами даного підприємства, головним чином, за наявністю певних зусиль зі збуту цього товару (послуги).

Основним недоліком концепції збуту є ігнорування дійсних потреб споживачів. Коли споживачі усвідомлюють ці потреби, концепція збуту стає неефективною.

Концепція маркетингу.

Є концепцією ринкової поведінки підприємства, яка придбала в останній час широке розповсюдження на більшості ринків товарів і послуг. Ця концепція основана на визначенні нужд і потреб і реальних покупних оцінок якості товарів чи послуг. Вона визнає необхідність пристосування виробництва до цих нужд і потреб, причому краще, чим це роблять конкуренти.

Приклад фірми “Макдональдс”.

В останні роки висунута концепція, яка має назву соціально-етичного маркетингу. При прийнятті маркетингових рішень враховують чотири фактори: потреби споживача, його інтереси, інтереси фірми й інтереси суспільства.

На практиці ринкова діяльність кожного підприємства не визначається й не може визначатися однією єдиною стратегією, яка взята у чистому виді.

Особливості ринку автотранспортних послуг.

  1. Наявність активної конкуренції.

  2. Вільне ціноутворення.

  3. Різноманіття й змінність умов, в яких укладається й реалізуються угоди між АТП й вантажовласниками.

Тісний взаємозв’язок ринку послуг з товарними ринками

Лекція № 9 Конкуренція. Кооперація. Види конкуренції на транспорті

9.1 Види та форми конкуренції

Конкуренція - це змагання виробників товарів та послуг за найбільш вигідні сфери застосування капіталу, ринки збуту, джерела ресурсів.

Конкуренція є одною із невід’ємних складових ринкової економіки. Без неї не має повноцінного ринку. Разом з цим конкуренція сама по собі не забезпечує нормального функціонування ринку. Більш того не контролюєма конкуренція здатна при певних умовах породжувати серйозні проблеми - монополізацію виробництва та розподіл, обмеження прав споживачів та сумлінних виробників, нераціональні витрати ресурсів, негативні соціальні наслідки і т.д. Тому процес конкуренції потребує постійного державного регулювання. Головним позитивним результатом конкуренції є стимулювання підприємств та підвищення якості товару і послуги.

Другим важливим наслідком конкуренції є те, що вона, як правило, змушує підприємства знижувати чи по крайній мірі, не завищувати ціни на свою продукцію.

У свою чергу, підвищення якості послуг та зниження цін на них неможливо без розвитку виробництва та впровадження нової техніки, і це - ще один наслідок конкуренції. Тому підприємства, які піддаються впливу конкуренції, змушенні витрачати кошти на інновації. Транспортні підприємства прагнуть придбати більш сучасний рухомий склад, навантажувально-розвантажувальні механізми та складське обладнання, впроваджувати сучасні методи управління, застосовувати більш ефективні технології організації перевезень.

Нарешті, конкуренція змушує транспортні підприємства надавати клієнтам комплекс додаткових послуг, розширюючи тим самим сферу своєї діяльності і різноманітних послуг, супутніх їй.

Недоліки конкуренції:

  • спричиняє промисловий шпіонаж;

  • підробку фірмової продукції;

  • обман споживачів та інше.

Конкуренція має подвійну природу: на поверхні явища конкурують послуги; за зовнішньою оболонкою послуги - виробники

Розглядається процес конкуренції з точки зору способу отримання конкуруючими підприємствами переваг на ринку, розрізняють цінову та нецінову конкуренцію. Цінова конкуренція основана на отриманні переваг на ринку за рахунок зниження цін. Виникнення її відноситься до періоду вільних ринкових відносин, коли ціна на схожі (збіжні) товари та послуги могла бути зовсім різною у різних підприємств.

У наш час в зарубіжній практиці в умовах повсемісного державного регулювання та насищення ринків товарами та послугами можливість цінової конкуренції зведена до мінімуму. Реалізація товарів та послуг по заздалегідь зниженим цінам (демпінг) переслідується законом. Разом з цим на вітчизняному ринку послуг автомобільного транспорту, який ще недостатньо насичений, цінова конкуренція все ще являється різновидністю конкуренції. Є ще два різновиду цінової конкуренції: пряма (при виході підприємства на його традиційний ринок з новими для себе послугами або при виході з традиційними послугами на новий ринок) та прихована (підприємство сповіщає о появі на ринку товару або послуги з суттєво кращими споживчими характеристиками, а ціна при цьому підіймається несуттєво. Нецінова конкуренція проявляється в прагненні підприємства покращити свій стан на ринку за рахунок підвищення рівня якості продукції та умов її реалізації („точно в строк”, „від дверей до дверей”, термінова доставка). По типу конкуруючих суб’єктів в теорії маркетингу розрізняють три основні форми конкуренції функціональну, видову та міжфірмову.

Функціональна конкуренція проявляється як фактор, що впливає на діяльність підприємства поза залежністю від того, чи є на ринку підприємства-конкуренти, які пропонують аналогічні товари або послуги, чи їх не має (наприклад, якщо АТП займається автобусними перевезеннями пасажирів у сільській місцевості, фактором функціональної конкуренції для нього є звичка місцевих жителів їздити на велосипеді).

Видова конкуренція має місце, при наявності декількох різновидів одного товару або послуги, що пропонуються конкуруючими підприємствами.

Приклад, при міжміських перевезеннях, які виконуються автомобільним, залізничним, річковим, водним та повітряним транспортом.

Міжфірмова конкуренція охоплює підприємства , які пропонують на ринку однотипові товари і послуги (конкуренція між однотиповими по спеціалізації АТП).

Двійна природа конкуренції відображається у найважливіший характеристиці послуги - її конкурентноздатності.

Конкурентноздатність - вміння виробника, його можливості, спроможність маркетологів, це комплекс зусиль виробника (технологія).