Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
опорний конспект КД для ОТ.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.59 Mб
Скачать

1.4 Задачі курсу «Комерційна робота на транспорті»

Ціль курсу «Комерційна робота на транспорті» - є вивчення комплексу питань організації комерційної роботи транспортних підприємств, які діють в умовах ринкової економіки. При цьому існує сьогодні три об’єктивних проблеми :

  1. Ціль можна досягнути, якщо курс буде являти собою узагальнення та усвідомлення результатів тривалої господарської практики. Разом з тим, мине, певно, ще немалий час, поки в нашій країні буде накопичено достатній досвід комерційної роботи транспортних підприємств. У зв’язку з цим в курсі доведеться достатньо широко освітлювати різноманітні аспекти зарубіжного досвіду.

  2. Виклад ряду питань комерційної роботи, таких, як договірна система, відповідальність учасників перевезень, ТТД та ряд інших, повинно базуватися, в першу чергу, на положеннях відповідної нормативно-правової бази – цивільне законодавство, транспортних кодексів та статутів та ін. нормативних актів. Нажаль, нормативно-правова база України у теперішній час знаходиться в стадії радикального перегляду. Тому виклад вищенаведених питань будується в більшій мірі на загальних принципах.

  3. В теоретичній основі багатьох питань комерційної роботи є положення теорії маркетингу. Разом з цим, в теперішній час базовий курс маркетингу надається не в повному обсязі.

Лекція 2. Класифікація транспортних послуг

2.1 Особливості транспортної послуги

Транспортна послуга – це комплекс робіт, які виконуються транспортним підприємством за плату і направлені на задоволення потреб вантажовідправників та вантажоодержувачів і інших учасників транспортного процесу.

Згідно цьому визначенню, під послугою розуміють не тільки перевезення вантажу, але й також будь-яку операцію, пов’язану з підготовкою та здійсненням перевезення.

З точки зору теорії маркетингу послуга є різновидом товару, який має наступні особливості:

  1. послуга не може існувати поза процесом її виробництва і отже, на може накопичуватися;

  2. продаж послуги – це, практично, продаж самого процесу праці. Отже, якість послуги повністю визначається якістю процесу праці, а попереднє „відбракування” неякісних послуг виключено;

  3. послуга являє собою конкретну споживчу вартість лише в певний час в певному місці, що різко обмежує можливість її заміни на ринку.

Діяльність, яка пов’язана з продажем транспортних послуг є основним змістом комерційної роботи транспортного підприємства в умовах ринку.

Розглянемо зміст комерційної роботи транспортних підприємств.

Під комерційною роботою транспортних підприємств розуміють комплекс дій, спрямованих на найбільш ефективний (з точки зору задач даного підприємства) продаж послуг підприємства споживачам.

Практика показує, що потреби вантажовласників все рідше обмежують простій необхідністю доставки партії вантажу „із пункту А в пункт Б”. Споживач може бути зацікавлен у виконанні цілого комплексу послуг – навантаження та розвантаження, установлення тимчасового зберігання вантажу, оформлення документації і т.п. Тому, згідно сучасним уявленням, не повинно існувати таких видів діяльності чи послуг, які транспортні підприємства були б не готові при необхідності надати споживачам, які обслуговуються. В тих випадках, коли транспортне підприємство не має можливості надати споживачу яку-небудь послугу власними силами, воно підшукує спеціалізовану фірму та залучає її до обслуговування споживача на основі договору субпідряду.