Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
опорний конспект КД для ОТ.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.59 Mб
Скачать
    1. Продукція основного виробництва транспортного підприємства

Предметом нашого розглядання буде продукція – транспортні послуги. Вони не несуть матеріальний характер, а мають тільки властивості послуги.

Робота транспорту виражається в тонах, ткм, годинах роботи, пасажирах, пас-км, платних км пробігу. Це натуральні показники. Можуть використовуватися і умовно-натуральні одиниці, такі як приведені ткм. Розраховуються вони за допомогою перерахунку усіх можливих натуральних витрат в умовні ткм.

При цьому використовується перевідні коефіцієнти Кп. Тоді загальний обсяг транспортної роботи Р буде:

,

де Рi – обсяг роботи в i–м вимірюванні;

і – кількість вимірювань.

Продукція дорівнюється обсягу роботи . Вимірюється в натуральних інтервальних величинах.

Автотранспортне виробництво характеризується розширеною мережею підприємств, які виконують основні, допоміжні та обслуговуючі роботи з виробництва послуг та оновленню товарів (основних засобів виробництва). Побічні та підсобні виробництва можуть мати місце у будь-якому з вищих ділянках виробництва. Ця діяльність не обов’язкова та розвивається лише в окремих випадках (утримання свиноферм, пасік, ставків та ін.). Згідно з класичною схемою споживача цікавить послуга в реальному виконанні. Послуги в реальному виконанні на автомобільному транспорті поділяються на послуги промислового призначення та індивідуального в залежності від споживачів.

Послуги промислового призначення залежать від попиту різних підприємств, організацій, бізнесменів у переміщенні вантажів і пасажирів (робочої сили). Вони можуть носити систематичний, періодичний чи разовий характер та бути технічно пов’язаними з якістю обслуговуючої галузі будівництвом, збором урожаю, вахтовим розкладом роботи підприємства та ін.) чи самостійними (переміщення предметів домашнього побуту, бізнес-тури та ін.) Основна частина промислового призначення, як правило, залежить від обслуговуючої клієнтури.

Індивідуальні послуги призначені для використання людиною, громадянами за їх власними намірами. Вони бувають щоденними постійного попиту (поїздки на роботу), імпульсивного (через культурні та побутові цілі) і екстрені (невідкладні поїздки на таксі в зв’язку з лімітом часу, відрядженням та ін.). Послуги попереднього вибору – це дорогі переміщення через туристичні та ін. цілі. Вони бувають економічними (коли якість та ціна альтернативних варіантів приблизно однакова, наприклад, поїздка автобусом чи поїздом) чи суперечними, коли заміна транспорту неможлива і споживач згоден навіть очікувати чи переплачувати, тільки б задовольнити свої потреби Послуги особливого попиту – це послуги з унікальними характеристиками (здійснюються спец авто, наприклад, вантажопасажирськими). Пасивний попит – це такий попит, якого людина не планує (ритуальні перевезення, обслуговування швидкою допомогою та ін.).

Таким чином, утворилося достатньо широке коло послуг, які можуть зробити автотранспортні підприємства споживачам.

Для виробництва продукції здійснюється робота, яка вимірюється натуральними, умовно натуральними та вартісними показниками.

До натуральних показників відносяться ткм, км пробігу, час роботи, паскм, платні км пробігу, час простою.

Вартісний показник – це витрати на виконання роботи.

Він визначається:

,

де Si – собівартість одиниці роботи по i-ої діяльності;

Pi – обсяг роботи в i-ому вимірюванні.

Іноді експлуатаційні підприємства виконують допоміжні операції – роботи з навантаженню-розвантаженню вантажів. Робота в цьому випадку вимірюється тоннами оброблених вантажів.

Допоміжна діяльність безпосередньо пов’язана з основною. Це виконання початково-кінцевих операцій.

АТП і термінали займаються перевезеннями вантажів на великі відстані. Їх роль зводиться до формування відправок дрібнопартіонних вантажів. Схеми можуть бути напівтермінальними, термінальними. АТП і термінали виконують роботи по зберіганню вантажів, формуванню відправок та забезпечення попутного завантаження автомобілів.

Великий спектр послуг виконують автобусні станції, які об’єднані за територіальною ознакою в об’єднані . Вони оказують власні послуги. Вимірюється кількість послуг як в натуральних (кількість обслугованих пас), так і вартісних показниках.

Автомобільний транспорт

Побічне виробництво

Підсобне виробництво

Основне виробництво

Допоміжне виробництво

Обслуговуюче виробництво

Експлуатаційне підприємство

АС,

ТЕО

АЗ, АЗС,

СТО

Повинні існувати при нормальних умовах

Лекція 4. Нормативно-правова база транспортного обслуговування