Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
опорний конспект КД для ОТ.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.59 Mб
Скачать

4.5 Регулювання допуску до транспортного обслуговування.

Розглянемо систему регулювання допуску до транспортного обслуговування автотранспортним підприємством.

Основою допуску до здійснення автотранспортної діяльності у всьому світі є система ліцензій.

Ліцензія, яка видана підприємству, не просто дозволяє йому виконання автомобільних перевезень вантажів. Вона може:

  • визначати вимоги до самого транспортного підприємства (наявність необхідного рухомого складу, стабільний економічний стан) і підприємцю (професіональна придатність, гарна репутація та ін.);

  • встановлювати вид діяльності, який дозволено для даного АТП (наприклад, дозволяти підприємству виконання тільки міських та приміських перевезень вантажів);

  • приписувати АТП дотримання певним тарифним правилам (наприклад, ліцензія може обов’язувати транспортне підприємство публікувати свої тарифи чи погоджувати їх з місцевими органами влади) и т.п.;

Можна сказати, що видана ліцензія повністю визначає статус підприємства на ринку. Ліцензія також є і засобом державного захисту АТП від несумлінної конкуренції.

Поряд з ліцензуванням, важливим інструментом допуску до автотранспортної діяльності є сертифікація окремих видів продукції та послуг.

Сертифікація спрямована на забезпечення безпеки експлуатації автотранспортних засобів та технологічного обладнання автотранспорту. Наявність відповідного сертифікату є для ряду видів діяльності обов’язковою умовою отримання ліцензії.

Ліцензування – це видача транспортним підприємствам та підприємцям компетентними державними органами дозволу (ліцензій) на виконання тієї чи іншої діяльності, а також контроль вимог та умов, які передбачені виданими ліцензіями.

Порядок ліцензування автотранспортної діяльності України регламентується «Положенням про ліцензування перевізної, транспортно-експедиційної та іншої діяльності, яка пов’язана зі здійсненням транспортного процесу, ремонтом та технічним обслуговуванням транспортних засобів на автомобільному транспорті в Україні».

Ліцензуванню на території України підлягає діяльність будь-яких підприємств, закладів, організацій незалежно від форм власності та відомчої приналежності, а також підприємців, якщо вони здійснюють міські, приміські, міжнародні автомобільні перевезення, за виключенням деяких, до яких відносяться:

  1. Технологічні (внутрішньооб’єктні, внутрішньозаводські та внутрішньокар’єрні) перевезення, які здійснюються автотранспортними засобами без виходу на дороги загального користування.

  2. Перевезення (крім міжобласних), які здійснюються автомобільним транспортом колгоспів, радгоспів, селянських (фермерських) господарств, с/г кооперативі та ін. підприємств та організацій агропромислового комплексу для потреб с/г, а також міжобласні перевезення с/г продукції, продуктів, її переробки, мінеральних добрив, засобів захисту рослин, с/г техніки, обладнання та запасних частин.

  3. Перевезення, які здійснюються за спеціальними постановами Уряду України.

  4. Перевезення, які пов’язані з ліквідацією наслідків стихійних нещасть.

  5. Перевезення, які здійснюються спеціальними та учбовими автомобілями.

  6. Перевезення автомобільними транспортними засобами, які належать закладам охорони здоров’я, підприємствам Міністерства зв’язку, озброєних сил, органам державної безпеки та внутрішніх справ.

Отримуючи ліцензію на виконання перевезень, власник рухомого складу одночасно повинен отримати на кожний автомобільний транспортний засіб спеціальну ліцензійну картку. Колір карточки відповідає дозволеної підприємству згідно з виданою ліцензією зоні діяльності: голубий колір – міські та приміські перевезення; жовтий колір – внутрішньообласні міжміські перевезення; червоний колір – міжобласні міжміські перевезення; зелений колір – міжнародні перевезення.

Ліцензійна карточка повинна бути закріплена на видному місці за вітровим склом автомобілю. Її наявність дозволяє працівникам органів Української транспортної інспекції (УТІ) та ДАЇ безпосередньо на лінії визначати, чи працює даний автомобіль у дозволеній підприємству зоні діяльності.

Видача ліцензій здійснюється регіональними відділеннями Української транспортної інспекції (УТІ).

Для отримання ліцензій підприємства, організації, заклади та підприємці надають в органи УТІ:

  • заяву з вказівкою бажає мого виду та зони діяльності, а також терміну дії ліцензії;

  • копію документу, який посвідчує державну реєстрацію підприємства чи підприємця, а для організації чи закладу – копію затвердження в установленому порядку статуту чи положення;

  • відомості про кількість автотранспортних засобів, які є підприємства, та про інші основні фонди, які забезпечують виконання вказаної у заяві діяльності;

  • копію документа, якій підтверджує професіональну придатність керівника підприємства, організації, закладу, підприємця або осіб, які уповноважені ними для керівництва ліцензованої діяльності (диплома о закінченні спеціального навчального закладу чи документа, який підтверджує стаж роботи за спеціальністю не менш 5 років). Якщо документів немає, то цим особам необхідно здати іспит з професіональної придатності.

Підприємства, організації, заклади та підприємці можуть мати одночасно декілька видів ліцензій на різні види діяльності.

Місцеві органи виконавчої влади мають право своїм рішенням встановлювати додаткові ліцензійні умови, які визнані забезпечити захист інтересів споживачів послуг транспорту у конкретному населеному пункті чи регіоні. До числа додаткових умов можуть відноситися:

  • обов’язкова участь підприємства у перевезеннях вантажів здійснюється за спеціальним постановам Уряду (перевезення с/г продукції за період збиральної компанії та ін.);

  • участь підприємств у соціально-необхідних перевезеннях вантажів для потреб комунального господарства (вивіз сміття, снігу та ін.); робота у вихідні дні з обслуговування транспортних вузлів;

  • транспортне обслуговування садових кооперативів та населення по доставці палива, будівельних матеріалів, добрив.

Підприємству чи підприємцю може бути відмовлено у видачі ліцензії.

Причини відмови:

  • невідповідність професійної підготовки;

  • невірні відомості у документах;

  • невідповідність виробничої бази заявника екологічним вимогам чи вимогам підтримки транспортних засобів у технічно виправленому стані;

  • невиконання інших умов, необхідних для здійснення діяльності, яку вказана у заяві.

Ліцензія – це індивідуальний документ.

Ліцензії видаються на 3 місяці, рік чи п’ять років.

Ліцензування несе платний характер.

Лекція 5. Види договорів між вантажними транспортними підприємствами і споживачами транспортних послуг