Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
опорний конспект КД для ОТ.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.59 Mб
Скачать

11.1.2. Транспортна документація на внутрішньому водному транспорті

Документація, яка застосовується на внутрішньому водному транспорті, багато в чому аналогічна документам, які використовують при морських перевезеннях. Основною відмінністю є характер організації перевезень по внутрішніх водних шляхах, які в достатньої мірі обмежені в порівнянні з океанськими перевезеннями й вимагають введення певного впорядкування перевізного процесу, що, у свою чергу, відображається й на застосовуваній документації.

Перевізними документами на внутрішньому водному транспорті є накладна, а при буксируванні - коносамент або договір на буксирування. Накладна й коносамент складаються по єдиному зразку.

Накладна складається відправником вантажу на основі ордера на вантаж і свідчить про наявність договору перевезення. Оригінал накладної слідує з вантажем через весь шлях проходження й у пункті призначення передається вантажоодержувачу разом з вантажем. Відправнику вантажу в пункті відправлення видається копія накладної й оригінал коносамента.

Договір на буксирування складається перевізником на підставі заявки, підписаної відправником вантажу, і є підтвердженням про прийняття перевізником до буксирування зазначеного в цьому документі вантажу. Заявка на перевезення вантажів повинна містити бажаний строк подачі судів; рід і кількість вантажу; найменування й адреса відправника й одержувача, адреса агента відправника.

Ордер на вантаж вручається перевізникові не пізніше чим за 24 години до початку навантаження вантажу на судно. Крім того, відправник вантажу повинен мати всі необхідні документи відповідно до портових, митних, санітарних й інших правил. Відповідальність за надану невірну інформацію несе відправник вантажу.

11.1.3. Транспортна документація на повітряному транспорті

Основними документами, які оформлюються при міжнародних вантажних авіаперевезеннях, є авіавантажна накладна й вантажний маніфест.

Авіавантажна накладна (air waybill) - це документ, що засвідчує укладання договору між відправником і перевізником на перевезення вантажів, прийняття товарів до перевезення й який містить умови перевезення. Накладна є основним договірним і фінансовим документом і не є ні товаророзпорядчим, ні передатним документом.

Відправник вантажу (експедитор) повинен заповнити англійською мовою авіавантажну накладну й вручити її перевізнику одночасно з переданим йому для перевезення вантажем. Відправник вантажу несе всю відповідальність за повноту й правильність зазначених відомостей.

Форма авіавантажної накладної для перевезення вантажів у міжнародному повідомленні встановлюється ІАТА, Державною службою цивільної авіації.

Відповідно до норм ІАТА в авіавантажній накладній вказуються наступні дані:

Таблиця 4 - Призначення екземплярів авіавантажної накладної

Номер екземпляра

Кольори

Призначення

1

2

3

1

Зелений

Залишається в перевізника, що видав її для цілей розрахунку із клієнтом, і служить документальним свідоцтвом підписання перевізником і відправником вантажу договору на перевезення

2

Рожевий

Супроводжує партію вантажу до пункту призначення й видається вантажоодержувачу разом з вантажем

3

Голубий

Видається перевізником відправнику вантажу

у момент прийняття вантажу до перевезення і є доказом прийняття вантажу перевізником до перевезення, документальним свідоцтвом підписів перевізника й відправника вантажу під договором на перевезення, а також є важливим банківським документом, що свідчить про виконання продавцем своїх обов'язків за договором купівлі-продажу на базисних умовах FСА, СРТ або СIР

4

Жовтий

Треба разом з вантажем до пункту призначення, підписується вантажоодержувачем і залишається у останнього перевізника як розписка в одержанні вантажу й свідоцтва про виконання договору на перевезення

5

Білий

Слідує разом з вантажем до пункту призначення й використовується для митного оформлення вантажу

Продовження табл.4

1

2

3

6

»

Слідує разом з вантажем і залишається в третього перевізника при наявності такого

7

»

Слідує разом з вантажем і залишається в другого перевізника при наявності такого

8

»

Зберігається в аеропорті відправлення

9

»

Залишається в агента, що оформляв вантаж або

виконував інші дії за договором перевезення

10, 11,

12

»

Використовуються перевізником при необхідності

  • найменування вантажу;

  • найменування аеропортів відправлення й прибуття;

  • оголошена цінність вантажу;

  • сума платежу за перевезення;

  • прикладені до накладної документи;

  • дата складання накладній і т.п.

Авіавантажна накладна складається в 12 екземплярах ідентичних бланків різних кольорів (три перші оригінали), призначення яких наведене в табл.

Вантажний маніфест (manifest of cargo) оформляється для кожної авіавантажної накладної й використовується для вказівки відомостей про перевезений вантаж на даному рейсі. Зміст інформації, внесеної у вантажний маніфест, у різних авіакомпаній по-різному, однак у ньому обов'язково повинні бути зазначені наступні відомості:

  • найменування перевізника і його національна приналежність;

  • реєстровий номер літака;

  • номер і дата рейса;

  • пункт відправлення й пункт призначення;

  • номер авіавантажної накладної;

  • кількість місць, маса й найменування вантажу.

Аеропорт відправлення повинен підготувати таку кількість вантажних маніфестів, що відповідає кількості пунктів розвантаження вантажу, тобто вантажні маніфести заповнюються окремо для кожного пункту розвантаження. Використання інформації вантажних маніфестів дозволяє більш оперативно розвантажувати партії вантажів у проміжних аеропортах.

11.1.4. Транспортна документація на залізничному транспорті.

На залізничному транспорті накладна (way-bill, bill of freight, railroad bill of lading) і її копія-дублікат є транспортними документами при внутрішніх і міжнародних залізничних вантажних перевезеннях. Залізнична накладна складається на ім'я певного вантажоодержувача й слідує з вантажем до місця призначення. Перевізник скріплює договір перевезення, ставлячи штемпель на накладній і дублікаті, що залишається у відправника вантажу.

За договором перевезення залізниця зобов'язана перевезти вантаж в обговорений термін і в цілості на станцію призначення й видати його вантажоодержувачеві, зазначеному в накладній, а відправник вантажу, у свою чергу, зобов'язаний оплатити залізниці домовлену провізну плату за перевезення вантажу. Вантажоодержувач у договірних відносинах між відправником вантажу й залізницею виступає як третя особа. Вантажовідправникові надається право вимагати видачі вантажу або його переадресування й зобов'язати вантажоодержувача оплатити платежі, що належать залізниці, і одержати вантаж.

До кожної накладної додається товаросупроводжувальна документація: відвантажувальна специфікація, сертифікат якості, пакувальний аркуш і т.п.

У міжнародних залізничних сполученнях як договір на перевезення діє залізнична накладна СІМ на основі єдиної Конвенції про міжнародні залізничні перевезення (у ред. 1980 р.).

Накладна СІМ містить наступні основні відомості:

  • назва станції призначення й прикордонних станцій;

  • найменування вантажу;

  • оплата за перевезення;

  • оголошена цінність вантажу.

Міжнародні залізничні перевезення на основі Угоди про міжнародне залізничне вантажне повідомлення в країнах - учасницях Угоди здійснюються за накладною СМГС. При Проходженні вантажу з України накладна заповнюється українською і німецькою мовою. При проходженні вантажу в Україну бланки накладній й її дублікату заповнюються мовою країни відправлення з порядковим перекладом на російську мову.

Накладна СМГС супроводжує вантаж до станції призначення і є документальним оформленням договору перевезення між відправником вантажу й адміністрацією залізниці. Прикордонну станцію, на якій вантаж передається в іншу країну, вказує відправник вантажу. Відправник вантажу пред'являє станції відправлення разом з вантажем по одному заповненому екземпляру накладної й дубліката накладній. Дублікат накладної повертається йому після накладення календарного штемпеля, що засвідчує приймання вантажу до відправлення.

До накладній СМГС додаються сертифікати й свідоцтва, а також дозволу на вивіз вантажу й інші документи.

Накладна СМГС складається з п'яти аркушів:

  • аркуш № 1 (накладна) супроводжує вантаж до станції призначення й видається вантажоодержувачеві разом з аркушем № 5;

  • аркуш № 2 (дорожня відомість) супроводжує вантаж до станції призначення й залишається в дорозі станції призначення;

  • аркуш № 3 (дублікат накладної) видається відправнику вантажу після укладання договору перевезення;

  • аркуш № 4 (аркуш видачі вантажу) залишається в дорозі станції призначення;

  • аркуш № 5 (аркуш повідомлення про прибуття вантажу) видається вантажоодержувачу вантажу разом з аркушем № 1.

На кожен навантажений вагон становлять вагонний аркуш на відповідних бланках за правилами внутрішнього повідомлення доріг країни відправника.

Дорожня відомість є внутрішнім документом залізничного транспорту, що служить для контролю правильності нарахування провізних платежів, для розрахунків залізниць між собою за перевезення вантажу, статистичних цілей і т.п. Дорожня відомість із розпискою в ній вантажоодержувача в одержанні вантажу є документом, що засвідчує, що договір перевезення залізницею виконаний.