Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
опорний конспект КД для ОТ.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.59 Mб
Скачать

11.1 Документи по договорам на перевезення вантажів

У договорі перевезення вантажу беруть участь транспортна організація, що здійснює перевезення, і вантажовласник, що здає вантаж для перевезення і який сплачує провізну плату. Як правило, вантажовласник, здаючи вантаж для перевезення транспортної організації, називає третього учасника транспортного процесу - одержувача вантажу, з яким він пов’язаний зобов'язаннями, і якому вантаж повинен бути виданий у пункті призначення.

Таким чином, договір на перевезення - це документ, по якому одна сторона (відправник) передає вантаж іншій стороні (перевізнику), що приймає на себе зобов'язання доставити довірений їй відправником вантаж у пункт призначення за певну плату й видати його правочинному на одержання вантажу особі (одержувачу). У свою чергу, відправник вантажу зобов'язується сплатити за перевезення встановлену плату.

Предметом договору перевезення є переміщення вантажу в просторі. Термін перевезення не є істотною (із правової точки зору) умовою. Сторонами договору на перевезення звичайно вважаються:

  • перевізник (як правило, спеціалізована транспортна організація);

  • відправник вантажу (титульний власник вантажу, експедитор або інше вповноважене власником особа).

Статус одержувача в договорі на перевезення може бути різним:

  • одержувач і відправник вантажу - одна сторона в договорі;

  • одержувач вантажу - третя особа, на користь якої укладений договір на перевезення;

  • одержувач вантажу - третя особа, на яку спрямовано дія договору на перевезення;

  • одержувач вантажу - одна із трьох сторін договору на перевезення.

Вантажоодержувач вступає у відносини з перевізником лише з моменту внесення його в накладну (коносамент).

Обов'язки відправника за договором на перевезення наступні:

  • оплатити послуги перевізника;

  • надати вантаж до перевезення у відповідний термін.

Основне право відправника - це його право переадресувати вантаж іншому одержувачеві в будь-який момент перевезення при умовах, що він понесе пов'язані із цим витрати.

Обов'язки перевізника за договором на перевезення наступні:

  • доставити довірений йому вантаж у місце призначення в цілості, схоронності й в обумовлений термін;

  • передати вантаж одержувачу.

Основне право перевізника - це станове право на вантаж для гарантії виплати провізних платежів.

Обов'язки одержувача за договором на перевезення наступні:

  • прийняти вантаж, причому цей обов'язок є безумовним, крім випадків, коли якість вантажу внаслідок псування або ушкодження змінилося настільки, що виключає можливість його повного або часткового використання (на морському транспорті подібне виключення не передбачене);

  • забезпечити розвантаження (в окремих випадках);

  • здійснити оплату перевізнику (в окремих випадках).

Укладання договору на перевезення вантажів вимагає наявності певних передумов, оскільки виконання дій, пов'язаних з організацією перевезень вантажів, неможливо без попереднього узгодження з перевізниками й відправниками вантажу (експедиторами).

Це досягається в процесі виконання зобов'язань по перевезенню й виражається в певних правових формах, у результаті чого конкретизуються обсяги перевезень вантажів й уточнюються терміни їхньої доставки.

Однієї з таких правових форм є заявка, у якій конкретизується завдання й визначаються показники, що забезпечують разове перевезення.

Відправник вантажу (або його експедитор) зобов'язаний подавати заявки до управління залізниць місця відправлення не менш чим за 10 діб до початку перевезень вантажів, а на перевезення вантажів, що направляються на експорт й у прямому змішаному сполученні, - не менш чим за 15 діб до початку перевезень вантажу.

Аналогічний порядок установлений на внутрішньому водному транспорті, відмінність складається тільки в строках подачі декадної заявки - заявка подається за 5 діб до настання декади.

На автомобільному транспорті заявка подається в обумовлені річним договором на перевезення вантажів автомобільним транспортом терміни, але не пізніше 14 годин напередодні дня початку перевезень вантажів у міському й приміському сполученні й не пізніше 48 годин до початку перевезень у міжміському повідомленні. Конкретний перевізник може встановити свої норми й правила щодо подачі заявки.

На морському транспорті відправник вантажу повідомляється про подачу наміченого тоннажу не пізніше чим за 5 діб до планованої дати заходу судна в порт навантаження.

Реалізація прийнятих до виконання заявок на перевезення вантажів здійснюється шляхом висновку й виконання договорів між транспортними організаціями й відправниками вантажу (експедиторами).

Відповідно до міжнародної практики договори перевезення укладаються по одній із трьох систем:

  • накладних, що застосовується практично на всіх видах транспорту й містить всі відомості про вантаж;

  • актів виміру, що практично не використається в міжнародній практиці й звичайно застосовується на автомобільному транспорті для оформлення нетоварних вантажів;

  • коносаментів, що використовується для оформлення договору морського перевезення вантажів, за винятком випадків, коли договір морського перевезення оформляється накладною.

Рисунок 27- Система транспортної документації за договором на перевезення вантажу

Система міжнародної транспортної документації за договором на перевезення вантажу представлена на рис. 27.