Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod._rekomend._do_praktihnih,_lab.,_samost._t...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.75 Mб
Скачать

Обробка та аналіз результатів

Обробка результатів здійснюється для виявлення ціннісних орієнтацій, психоемоційного стану, самооцінки, стилю викладання і рівню суб’єктивного контролю вчителя. Якостями, необхідними для ефективної роботи вчителя, є:

1. Прийняття кожного учня, визнання й повага його як особистості.

2. Благополучний психоемоційний стан, врівноваженість, упевненість.

3. Позитивне самосприйняття.

4. Особистісно орієнтоване викладання, гнучкість, спонтанність поведінки.

5. Відповідальність.

Після отримання відповідей на всі питання підраховується кількість відмічених варіантів в кожному стовпці і записується їх сума в порожніх клітках внизу бланка відповідей.

Перевага одного з трьох варіантів відповідей (більше п’яти виборів) в кожній з п’яти шкал дає підставу віднести поведінку вчителя, його почуття і реакції до певної групи, узагальнені характеристики якої представлені нижче. Чим більше бал, тим вищий ступінь співвідношення з інтерпретацією. Якщо в двох стовпцях з трьох набрана однакова кількість балів (наприклад, по чотири або по п’ять), значить, поведінка вчителя поєднує ознаки двох груп. Це може свідчити про те, що поведінкові установки вчителя остаточно не сформовані, він тільки шукає свій неповторний професійний стиль. Інша можлива причина - різноманітність поведінкових стереотипів. У будь-якому випадку робота з методикою допоможе оцінити наявну модель професійної поведінки і вибрати оптимальну.

1. Пріоритетні цінності

Професійно важливі якості вчителя - любов до дітей, прагнення зрозуміти і допомогти. Якщо спілкування з дітьми не є пріоритетною цінністю вчителя, йому не варто розраховувати на любов і довіру дітей, навіть якщо він чудово знає свій предмет і методику викладання.

1а. Переважання першого варіанту говорить про гуманістичну спрямованість вчителя. Такому вчителеві близькі інтереси і проблеми учнів. В основі відносин лежить безумовне прийняття учня. Учні безпомилково відчувають вчителя, готового відстоювати їх інтереси, і платять йому довірою і любов’ю. На його уроках вони відчувають себе в безпеці і комфорті. Сприятлива емоційна обстановка дає можливість плідної роботи і зберігає психічне здоров’я як учителя, так і учня.

1б. Переважання другого варіанту говорить про особливу значущість для вчителя його відносин з колегами, про орієнтацію на їх думку, що може свідчити про групову залежність, яка нерідко пояснюється низькою самооцінкою. Вчителя мало цікавить внутрішній світ учня. У відносинах з таким вчителем учні тримають себе насторожено, напружено, не бачать у ньому рівноправного партнера. Відносини можуть бути пронизані відчуттям недовір’я і відчуження.

1в. Переважання третього варіанту говорить про “самодостатність” учителя, концентрацію на своїх переживаннях і проблемах. У відносинах з колегами і учнями переважає стриманість, відчуженість, яка може бути викликана як особистісними особливостями, так і неблагополучним психоемоційним станом (уникнення контактів, викликане втомою і нервовим виснаженням). Можливо, коло інтересів не вичерпується шкільними проблемами, є й інші можливості самореалізації, що знаходяться поза школою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]