Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod._rekomend._do_praktihnih,_lab.,_samost._t...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.75 Mб
Скачать

4. Стиль викладання

На формування стилю впливає цілий ряд чинників: особистісні особливості, життєві установки, досвід. Стиль викладання може сприяти ефективності роботи вчителя або ускладнювати виконання вчителем своїх професійних обов’язків.

4а. Перевага першого варіанту відповідей говорить про демократичний стиль вчителя. Вчитель стимулює учнів до прийняття рішень, прислухається до їх думки, заохочує самостійність думок, враховує не тільки рівень досягнень, але й особистісні якості учнів. Основні методи спливу: спонукання, порада, прохання. Задоволеність своєю професією, гнучкість, високий ступінь прийняття себе та інших, відвертість і природність в спілкуванні, доброзичливий настрій, що сприяює ефективності навчання.

4б. Перевага другого варіанту відповідей указує на риси ліберального, або стиль “потурання”. Такий вчитель йде від прийняття рішень, передаючи ініціативу учням, колегам, батькам. Організацію і контроль діяльності учнів здійснює без системи, виявляє нерішучість і коливання, переживає почуття залежності від учнів. Для цих людей характерна низька самооцінка, відчуття тривоги і невпевненості в собі, низький життєвий тонус, незадоволеність своєю роботою.

4в. Перевага третього варіанту говорить про авторитарні тенденції. Вчитель використовує свої права, не рахується з думкою дітей і вимогою ситуації. Головні методи впливу - наказ, повчання. Для такого вчителя характерна низька задоволеність професією, хоча він може мати репутацію “сильного педагога”. Але на його уроках діти почувають себе незатишно, втрачають активність і самостійність, їх самооцінка падає. Можливі конфліктні ситуації. Авторитарний стиль в чистому вигляді є стресовою виховною стратегією.

5. Рівень суб’єктивного контролю

Рівень суб’єктивного контролю показує, яку міру відповідальності за наші відносини з людьми і факти нашого життя ми готові взяти на себе. Професія вчителя вимагає готовності відповідати за іншу людину, іноді ціною свого душевного комфорту й особистого часу.

5а. Перевага у відповідях першого варіанту означає високий рівень суб’єктивного контролю. Люди з високим рівнем суб’єктивного контролю беруть на себе відповідальність за все, що відбувається в їх житті, пояснюючи це своїм характером і вчинками, а не зовнішніми обставинами (допомога або перешкоди з боку інших людей і обставин). Такі люди не схильні підкорятися тиску інших людей, гостро реагують на посягання на особисту свободу, володіють високою пошуковою активністю і впевненістю в собі.

5б. Наявність в рівній мірі всіх трьох варіантів або переважання другого говорить про недостатню сформованість відповідальності за відносини, що склалися, і обставини свого життя.

5в. Перевага третього варіанту у відповідях означає знижений рівень суб’єктивного контролю. Люди з низьким рівнем суб’єктивного контролю схильні приписувати відповідальність за події свого життя, як щасливі, так і нещасні, іншим людям, випадку, долі. Існує пряма залежність між рівнем суб’єктивного контролю вчителя і ступенем його задоволеності своєю професійною діяльністю. Вчителі, що мають низький рівень суб’єктивного контролю, більш за інших схильні до емоційного “вигорання”.

Методика не може бути використана в адміністративних цілях - для оцінки роботи вчителя, при атестації, вирішенні кадрових питань. Вона допомагає побачити психологічні причини професійних утруднень перш, ніж вони стануть очевидні для учнів і колег, і прийняти рішення – змінюватися самому, змінювати роботу або залишити все, як є. Це - тільки початок роботи вчителя над собою. Продовженням може бути участь учителя в тренінгах професійного і особистісного зростання.

Звіт студента за результатами виконання лабораторної роботи має містити:

  1. Тему завдання.

  2. Мету роботи.

  3. Заповнений протокол дослідження:

    • П.І.Б досліджуваного: _____________

    • Вік досліджуваного:_______________

    • Дата дослідження:__________________

    • Предмет дослідження:_______________

    • П.І.Б. експериментатора:_____________

    • Бланк відповідей досліджуваного:______

  4. Висновки.

Після дослідження студенти міняються ролями і проводять його знову.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]